Tema principala a mesei rotunde organizate la Bucuresti de Departamentul pentru lupta antifrauda (DLAF), în cooperare cu Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF), în data de 21 septembrie a.c., a fost stabilirea unor obiective clare si a unor strategii eficiente în lupta împotriva fraudei cu fonduri europene.
În cadrul mesei rotunde, au luat cuvântul directorul general al OLAF, domnul Giovanni Kessler, seful DLAF, domnul Marius Catalin Vartic, reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Ministerului Fondurilor Europene si ai Autoritatii de Audit. Discutiile s-au axat pe intensificarea eforturilor depuse de România în detectarea si prevenirea fraudelor cu fonduri UE.
Participantii au subliniat necesitatea întaririi cooperarii transfrontaliere în combaterea fraudei, precum si importanta sprijinului operational între diferitele organisme cu competente în protectia bugetului UE la nivel national si european.
“Sunt încântat sa vad ca autoritatile române recunosc lupta împotriva fraudei ca fiind o prioritate majora”, a spus Giovanni Kessler, directorul general al Oficiului European de Lupta Antifrauda. “România a facut progrese semnificative în acest domeniu si este crucial sa continue în aceeasi directie, mai ales prin aducerea în fata justitiei a celor vinovati. Autorii fraudelor trebuie sa înteleaga foarte clar ca nu îsi vor mai putea continua activitatile fara a fi pedepsiti”, a adaugat acesta. De asemenea, directorul general al OLAF a laudat buna cooperare dintre cele doua institutii si considera DLAF un exemplu de buna practica.
România a fost al doilea stat membru al Uniunii Europene care, în anul 2005, a dezvoltat si a pus în aplicare o strategie nationala antifrauda. România este angajata, în prezent, în continuarea acestui demers, prin îmbunatatirea si eficientizarea investigatiilor si întarirea capitalului uman. OLAF sprijina tarile europene sa-si îmbunatateasca capacitatea de identificare si prevenire a fraudelor, prin furnizarea instrumentelor practice de recunoastere a situatiilor cu posibile suspiciuni de fraude si prin sprijinirea acestor tari în monitorizarea proiectelor cu risc ridicat.
“DLAF a dovedit, în toti acesti ani, ca este un partener de încredere pentru OLAF si institutiile europene, prin profesionalismul si dedicatia angajatilor DLAF implicati în preventia, controlul si combaterea neregulilor si fraudelor care aduc atingere intereselor Uniunii Europene”, a declarat Marius Catalin Vartic, seful DLAF. “Când vorbim despre protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene, implicit vorbim si despre România, si despre importanta pe care combaterea fraudei o are în evolutia economica si sociala a comunitatii europene din care aceasta face parte”, a mai adaugat seful DLAF.