UPDATE: Comunicat MAPN: O aeronava IAR 99 Soim s-a prabusit în judetul Bacau

UPDATE 16.08- COMUNICAT MAPN: Starea pilotilor catapultati din aeronava IAR 99 Soim

 

Comandorul Marcel Bresug, seful de stat major al Bazei 95 Aeriana ”Erou capitan aviator Alexandru Serbanescu”, si capitan-comandorul Iulian Pena, instructor-sef zbor în cadrul aceleiasi unitati militare, s-au catapultat astazi, 16 iulie, în jurul orei 13.30, la 5 kilometri vest de localitatea Nicolae Balcescu din judetul Bacau, deasupra Lacului Galbeni.

Pilotii au fost recuperati de echipele de cautare-salvare ale bazei aeriene si se afla în stare stabila. Un elicopter SMURD executa deja, la aceasta ora, un zbor pentru evacuarea primului dintre pilotii recuperati catre Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila”, din Bucuresti, urmând ca cel de-al doilea sa fie transportat la acelasi spital cu un avion de tip C-27J Spartan, din cadrul Fortelor Aeriene Române, configurat pentru evacuare medicala.

Comandorul Bresug, în vârsta de 41 ani, are la activ peste 1.000 de ore de zbor pe aeronava IAR 99 Soim, iar capitan-comandorul Pena, în vârsta de 40 de ani, are o experienta de zbor de aproape 450 de ore pe aeronava mentionata.

Aeronava militara decolase în jurul orei 13.20 din baza aeriana pentru a executa un zbor de verificare tehnica.

Dupa aproximativ 10 minute de zbor, pilotii s-au catapultat, aeronava prabusindu-se în zona mentionata, în afara ariilor locuite.

Din ordinul ministrului apararii nationale a fost numita o comisie de investigatie tehnica pentru cercetarea împrejurarilor producerii acestui incident aviatic si a fost sesizat Parchetul Militar. Totodata, potrivit procedurilor-standard, au fost sistate zborurile cu acest tip de aeronava pâna la finalizarea anchetei de specialitate.

 

 

 

O aeronava de tip IAR 99 Soim cu dubla comanda din Baza 95 Aeriana ”Erou capitan aviator Alexandru Serbanescu” de la Bacau s-a prabusit astazi, 16 iulie, în jurul orei 13.30, în zona localitatii Nicolae Balcescu, judetul Bacau.
Cei doi piloti au reusit sa se catapulteze, echipele de salvare sunt în legatura cu ei si au început deja operatiunile de recuperare.
Conducerea Bazei 95 Aeriana a pus în aplicare de urgenta planul de interventie în astfel de situatii.
Ministrul apararii nationale, Mihai Fifor, împreuna cu seful Statului Major al Apararii, generalul Nicolae Ciuca, sunt deja în drum spre locul producerii incidentului.
De asemenea, conform procedurilor, o comisie numita la nivelul Statului Major al Fortelor Aeriene va investiga cauzele producerii evenimentului.
Vom reveni cu informatii despre starea pilotilor de îndata ce acestea vor fi disponibile.
Biroul de Presa

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com