„Coloana dorului de tara” din Rachitoasa

Comuna bacauana si-a îmbogatit patrimoniul cu un monument arhitectonic unic, realizat de renumitul sculptor român Patriciu Mateescu, care traieste în America. În urma cu câteva zile, în Rachitoasa a fost ridicata „Coloana dorului de tara”, monument din ceramica aurita, construit din segmenti de 80 de cm, creati de sculptorul român în SUA.

 

Primarul Ovidiu Ivanciu, din Rachitoasa, a cautat împreuna cu sculptorul Patriciu Mateescu, originar din comuna, timp de doua zile locul unde sa fie amplasata coloana. „Acest monument este o donatie a sculptorului Mateescu, care este de loc din Rachitoasa si acum traieste în America. Am mers în mai multe locuri din comuna, iar când am ajuns lânga Biserica Sf Cuv Paraschiva, sculptorul a zis ca acesta este locul. Parohul a fost de acord. Mai mult, una din icoanele din biserica este o donatie a tatalui sculptorului”, a spus primarul Ivanciu.

 

Biserica cu hramul Sf Cuv Paraschiva, lânga care a fost amplasata coloana, este construita integral din lemn si dateaza din 1670. Altarul si majoritatea icoanelor sunt originale si sunt foarte bine conservate. În afara acestui lacaas de cult, în Rachitoasa mai sunt înca cinci biserici, din care patru sunt de patrimoniu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com