Coincidente si instabilitate la granita NATO si UE

Vremuri grele: la Bucuresti fratele presedintelui Basescu este retinut într-un scandal de coruptie; în Varsovia premierulpolonez este acuzat de trafic de influenta si i se cere organizarea alegerilor anticipate; la Chisinau, cu zece zile înaintea semnarii Acordului Steagul UEde Asociere cu Uniunea Europeana, opozitia comunista a înaintat o motiune simplaManifestatie comunista in Chisinau (6) împotriva ministrului Afacerilor Interne, Dorin Recean.

 

Trei stiri care, la prima vedere, nu au nici o legatura una cu alta. La prima vedere. O privire atenta în culisele acestor evenimente ne dezvaluie ca în toate cele trei cazuri, acuzatiile de coruptie vin din partea formatiunilor politice aflate în opozitie si se bazeaza pe publicarea de catre mass media a unor înregistrari ori a unor informatii secrete.

 

Asadar la Bucuresti, în baza unor filmari primite de la avocatul unui clan tiganesc din Oltenia, fratele presedintelui României, Mircea BasescuMircea Basescu este retinut de catre Directia Nationala Anticoruptie. Ziaristul Ion Cristoiu, de la publicatia Evenimentul Zilei din Bucuresti a remarcat caPavel Abraham, avocatul clanului de interlopi, este fostul sef al Politiei române pe vremea cînd acest clan teroriza întinse parti ale României si asta, pentru ca se bucura de protectie înalta. În acest moment întrebarea daca a luat sau nu fratele presedintelui bani de la un interlop, ramâne doar o întrebare initiala, sunt o gramada de alte necunoscute la care anchetatorii trebuie sa raspunda. Domnul Cristoiu considera ca scandalul Mircea Basescu are drept scop decredibilizarea justitiei române.

În schimb politologul român Andrei Tiut, într-un text de pe portalul on-line CivitasPolitics, pune onestitatea lui Basescu sub semnul întrebarii. Cert este ca, din toata tarasenia, România iese sifonata.

 

La Varsovia, publicatia Wprost a publicat o conversatie între guvernatorul Bancii Centrale a Poloniei si Ministrul de Interne pe care opozitia o considera trafic de influenta. În urma acestor dezvaluiri, seful partidului conservator, Jaroslaw Kaczynski a cerut demisia Guvernului Tusk. Pe fundalul crizei ruso-ucrainene, demisia guvernului polonez ar însemna slabirea pozitiilor Ucrainei. Presa si politicienii polonezi au sugerat deja ca înregistrarea secreta ar putea sa fi fost efectuata de catre serviciile secrete ruse.

 

Pe 19 iunie, cu câteva zile înaintea semnarii Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana fractiunea Partidului Comunistilor din Republica Moldova din Parlamentul de la Chisinau a solicitat demisia ministrului Afacerilor Interne, Dorin Recean. Comunistii au depus o motiune simpla împotriva ministrului si au afirmat ca sunt îngrijorati de situatia criminogena. Mentionam ca, reformele efectuate în sistemul de politie moldovenesc i-au creat ministrului Recean foarte multi dusmani. Demisia ministrului ar înseamna destabilizarea unui minister care are ca principla sarcina asigurarea ordinii publice, lupta cu criminalitatea si securitatea la frontiera. Demisia lui Recean ar duce la destabilizarea Coalitiei Pro-Europene si la destabilizarea Republicii Moldova.

 

Despre asemenea destabilizari a avertizat la Bucuresti, analistul american, Robert Kaplan. Aflat la mijlocul lunii mai în capitala României, Kaplan, recunoscut  a fi una dintre cele mai luminate minti ale planetei, a spus ca provocarea strategica a României si a vecinilor ei este sa se protejeze nu împotriva unei actiuni imediate a Federatiei Ruse, ci împotriva unor actiuni subversive lente.  “Vladimir Putin stie ca Articolul 5 din Tratatul NATO îi protejeaza pe membrii Aliantei de o invazie terestra, dar nu si de actiuni subversive, prin cumpararea institutiilor media, a bancilor,ori a politicienilor” a spus Kaplan.

Slabirea Poloniei prin provocarea unor alegeri parlamentare anticipate, distrugerea încrederii românilor în justitie prin atacul asupra justitiei române si motiunea simpla îndreptata împotriva ministrului Recean sunt piese ale unui posibil scenariu rus îndreptat împotriva acestor state care are scopul de a deturna vigilenta acestor state de pe sectorul ucrainean. Crearea, prin mijloace subversive, a tuturor acestor probleme interne, se înscrie perfect în avertizarile prezentate la Bucuresti de analistul Agentiei Americane de Informatii.

Uneori, în numele dreptului la informare, în goana dupa senzational ori dupa profit, institutiile media, fie ele poloneze, românesti ori din Moldova, pot sa cada victima unor agenti de influenta foarte bine pregatiti care stiu cum sa manipuleze informatiile. Venite pe aceste cai, deseori, stirile pot provoca mai mult rau decât bine. Iata de ce, jurnalistii ar trebui sa caste bine ochii înainte de a difuza o stire. De asta, nu sunt impresionat de retinerea tânarului jurnalist Vadim Ungureanu – vezi, nimeni nu e mai presus de lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com