CJI avertizeaza: Mass media din Romania este in pericol!

Reprezentantii Centrului de Jurnalism Independent au ajuns la sfarsitul acestei saptamani in Bacau. Joi, Ioana Avadani, Cristina Lupu si Stefan Voinea, expert media au purtat discutii cu o parte din jurnalistii bacauani. Intalnirea a avut loc la Hotel President din Bacau.

 

„Sunt unele proiecte de lege prin care se incearca restrictionarea profesiei de jurnalist. Ele vor afecta dinamica activitatii jurnalistice, vor bloca aparitia unor subiecte. Cu totii trebuie sa ne solidarizam pentru a contracara aceste incercari”, a spus Cristina Lupu.

 

Preocuparile CJI se leaga in aceasta perioada si de dezvoltarea exponentiala a mediului online, cu efecte asupra tirajului publicatiilor care apar si pe hartie. Un alt aspect este acela ca nivelul publicitatii online inca nu a atins pragul care sa ofere o finantare suficienta. Dar perspectivele sunt incurajatoare.

 

CJI analizeaza impactul noilor tehnologii asupra presei locale

 

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a organizat în perioada 10 – 16 aprilie a. c. cea dea doua serie de întâlniri cu profesionistii din mass media locale din 2011.

Ioana Avadani, director executiv al CJI, Cristina Lupu, coordonator de programe al CJI si Stefan Voinea, expert media s-au întâlnit cu profesionistii media si studentii la jurnalism din Iasi, Botosani, Piatra Neamt, Bacau, Focsani, Braila si Galati. Printre temele de discutie se numara necesitatea dezvoltarii jurnalismului online, cresterea competen?elor media si digitale ale publicului, autoreglementarea mass media, precum si numeroasele initiative legislative cu privire la presa din 2010 si 2011.

 

“Criza economica, presiunile politice, noile tehnologii au transformat jurnalismul. Autoreglementarea este mai necesara ca oricând. Presa româneasca se afla într-un moment de rascruce. Trebuie sa aleaga daca vrea sa decida singura pentru sine, facând curatenie în propria ograda si adaptându-se din mers la noile cerinte ale meseriei de jurnalist, sau îi lasa pe altii sa-i decida regulile”, a declarat Ioana Avadani, director executiv CJI.

 

Întâlnirile cu profesionistii din presa locala permit Centrului pentru Jurnalism Independent sa “ia pulsul” comunitatii profesionale si sa identifice tendintele pietei de media locale. Dezvoltarea jurnalismului online, a diferitelor platforme tehnologice de furnizare a continului mediatic este una din preocuparile majore ale CJI si constituie tema mai multor programe derulate în ultimele luni.

 

“Este cel de-al treilea an consecutiv în care organizam astfel de întâlniri. Acestea sunt o oportunitate pentru profesionisti, fie ei jurnalisti, editori sau patroni, deoarece au acces la informatii care îi ajuta sa creasca profesional si sa-si faca strategii pe termen mediu si lung de dezvoltare a afacerilor de media”, a adaugat Ioana Avadani.

În luna martie au avut loc întâlniri în Craiova, Deva, Arad, Oradea, Cluj-Napoca, Târgu Mures si Brasov. “Toti jurnalistii si mangerii cu care am discutat în cadrul primei serii de întâlniri din 2011 ne-au spus cam acelasi lucru – criza economica a afectat puternic afacerile din mass media si a crescut dependenta acestora de sursele de finantare din bani publici. Pentru a face fata presiunilor politice, economice si tranformarilor jurnalismului induse de noile tehnologii, media trebuie sa se consolideze, în principal prin intermediul strângerii legaturilor in comunitatile în care functioneaza”, a declarat Cristina Lupu, coordonator de programe CJI.

Vizitele fac parte din programul Jurnalism non-linear, coordonat de CJI în perioada noiembrie 2009 – aprilie 2011. Programul vizeaza profesionalizarea jurnalistilor, cresterea ofertei de produse multimedia la nivelul presei si consolidarea unor practici deontologice transparente si responsabile.

 

În 2010, CJI a organizat, ca parte a acestui program, prima editie a cursurilor de jurnalism nonlinear, la care au participat profesionisti din media locale si centrale.

 

Programul Jurnalism non-linear este finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, Ambasada Statelor Unite la Bucuresti si sprijinit de Adobe Systems Romania, Cisco Romania si Soundslides.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Cele mai comentate

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com