Citim Biblia, cât de des o facem?

Se spune ca daca ajungi la Paris vei fi întrebat ce studii ai. Daca te afli în Londra, lumea va dori sa puna întrebari referitoare la originea ta, va dori sa afle din ce arbore genealogic te tragi, daca esti de neam nobil sau nu. Daca ajungi la Washington, întrebarea preliminara va fi: câti bani ai?

BibliaDincolo de aceste expresii ale curiozitatii umane care pe alocuri se interfereaza în cele trei tari, dar si în alte parti ale lumii, rolul educatiei ramâne unul decisiv, atât în Europa, cât si în Statele Unite.

Dar oare câti “curiosi” din lumea aceasta mare si atât de diferita ca structura umana, conceptii, traditii, cultura sunt interesati daca tu, ca individ, ai printre preocuparile cotidiene si una legata inexorabil de latura spirituala a existentei, citirea si studiul Bibliei? Si nu fac referire la un studiu specializat, academic, ci la o interpretare primara si extragerea esentei din cartea de capatâi a omenirii.

Potrivit unui clasament întocmit de catre societatea “Barna Group” (care-i defineste ca “Bible-minded” pe cei care citesc Biblia, cel putin saptamânal), orasul Phoenix se afla pe unul dintre ultimele locuri în ceea ce priveste citirea Bibliei. Ziarul “The Huffington Post” relata ca statisticile obtinute în urma studiului de cercetare efectuat prin intervievarea unui numar de 42.855 de persoane (în perioada 2005-2012), au dezvaluit faptul ca doar 17% dintre locuitorii metropolei arizoniene cunosc bine Biblia si încearca sa-si ghideze viata potrivit preceptelor enuntate în ea.

Orasele Knoxville si Chattanooga (din statul Tennessee) se afla pe primul loc în clasament, cu ponderea cea mai însemnata în rândul americanilor care nu uita sa citeasca Biblia, macar o data pe saptamâna.

Georgy Fedorovich Morozov, referindu-se la însemnatatea cartilor si a cititului, afirma: „Cartea reflecta ca o oglinda lungul sir de secole al vietii omenirii, istoria luptei sale pentru existenta, pentru un viitor mai luminos, suferintele, bucuriile, înfrângerile si biruintele sale toate. Iubiti cartea, îngrijiti-o si cititi cât mai mult. Cartea ne este prieten credincios, de nadejde.”

La început a fost Cuvântul? Da, dar ce simbolizeaza acum Cuvântul într-o societate? Ce putere poate sa aiba asupra lumii acesteia pline de neprevazut si de anomalii? Fara a cadea în latura habotniciei, dar privind cu luciditate spre acest aspect existential sensibil, trebuie sa recunoastem ca pentru lumea în care traim, cu bunele si mai putin bunele ei deopotriva, întelepciunea Cuvântului biblic si învatamintele desprinse din el sunt pârghii si ghidaje de o valoare nebanuita în planul existential al umanitatii.

Impartaseste

Octavian Dumitru Curpas a etichetat acest articol cu: , , , , , ,

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com