Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.
În 2009, gigantul Qatar Petroleum a demarat un program de investitii la zacamântul de gaze din nordul tarii care viza triplarea capacitatii de productie anuala de gaze, pâna la sfârsitul lui 2013. În acelasi an 2009, Assad a refuzat sa semneze acordul propus de Qatar, Turcia si Arabia Saudita, de constructie pe teritoriul Siriei a tronsonului gazoductului menit sa aprovizioneze pietele europene, utilizînd gazele din Qatar si Arabia Saudita ( Planul A ). Din Turcia, Qatar Petroleum utiliza vechiul traseu al gazoductului Nabucco, sustinut de americani si UE, despre care se stia ca era nascut mort, datorita debitului prea mic al depozitului azer Sah Deniz II. În schimb, în anul 2010, Assad a finalizat negocierile cu Iranul pentru o conducta de gaze alternativa prin Irak, direct în Siria.
Ca o coincidenta, în 2011, în Siria a izbucnit razboiul civil, Arabia Saudita si Qatarul cheltuind 4 miliarde USD pentru înrolarea, pregatirea si înarmarea rebelilor islamisti pe care, cu sprijinul Turciei i-a infiltrat în Siria. Privind din aceasta perspectiva a aprovizionarii Europei cu gaz, din alta sursa decît Rusia, motivatia Germaniei, Frantei, Angliei, Olandei ( tarile cade decid în UE ) de a-i sprijini pe rebelii sirieni, devine cît se poate de clara. Ca o recunoastere a contributiei avute la aruncarea în aer a Siriei, este si atitudinea extrem de permisiva a Germaniei ( spre deosebire de perfidia Frantei si Angliei ), în criza valului de migranti care matura Europa.
Lucruri mai putin stiute vis-a-vis de imensul val de imigranti din Europa
N-a mai surprins pe nimeni ( dintre cunoscatori ) faptul ca ulterior din rîndul rebelilor care actionau în Siria a aparut ISIS care a ocupat prin surprindere si nordul Irakului, facînd imposibila aprovizionarea cu gaze din Iran, a Siriei. Încercînd sa deschida o ruta alternativa spre Turcia pentru gazoductul Qatar Petroleum ( Planul B ). Prin urmare, acesta este de fapt motivul sprijinului acordat de SUA si de aliatii sai europeni, rebeilor sirieni. Si tot asa se explica faptul ca ISIS a aparut si s-a dezvoltat sub privirea mai mult decît îngaduitoare a coalitiei condusa de SUA. Coalitie care se face ca bombardeaza de peste un an ISIS, fara niciun rezultat.
Conceptia SUA de rasturnare de la putere a lui Bashar Al-Assad si de livrare a unui guvern subordonat intereselor americane si a emiratelor Golfului, se bazeaza pe constituirea Coalitiei Arabe Siriene. Planurile americanilor prevedeau ca un nucleu dur de 5.400 de luptatori pregatiti de ei sa devina Coalitia Araba Siriana, o grupare care în teorie ar fi instruita sa lupte împotriva ISIS. În realitate, scopul Coalitiei Arabe Siriene ar fi acela de a deveni o forta politica si militara care sa coalizeze pe toti rebelii sirieni si sa preia conducerea Siriei. De aceea o misiune importanta a ei ar fi fost aceea de a cauta, captura si convinge oficiali sirieni importanti, desemnati de CIA ca fiind utili în formarea unui nou guvern, dupa debarcarea de la putere a lui Al-Assad. Totul fiind subordonat gazoductului Qatar Petroleum.
În 2014, SUA au alocat 500 milioane USD pentru selectarea, pregatirea si înarmarea asa-zisilor ”rebeli moderati” deveniti Coalitia Araba Siriana si trimisi sa lupte împotriva armatei nationale a lui Bashar Al-Assad. Totodata, SUA introducînd pentru acestia, în Siria si 1.500 de instalatii de rachete antitanc BGM-71E ( TOW ). Luptatorii Coalitiei Arabe Siriene sunt pregatiti în Turcia, de instructori din Fortele pentru Operatiuni Speciale ale SUA si pe lînga mînuirea unei game diverse de arme si explozibili, capata deprinderi de a organiza gherile urbane. O alta specializare este acea de a crea în ascuns, pe teritoriul sirian, locuri pentru depozite de arme si munitii ( parasutate de armata SUA ).
Numai ca odata ajuns în nordul Siriei, al doilea grup de comando format din 70 de luptatori, pregatiti de SUA, denumit escadronul 30, s-ar fi predat gruparii Jabhat al-Nusra, aripa siriana a al-Qaeda. Din primul grup de comando, format din 54 de luptatori pregatit de americani, doar 10 mai actioneaza sub ordinele armatei SUA, restul trecînd de partea gruparii Jabhat al-Nusra.
Cine lupta cu adevarat împotriva ISIS ?
Între timp Rusia s-a ocupat de Irak, pentru a zadarnici Planul B al Qatar Petroleum, începînd livrarea a 56 elicoptere de atac Mi-28 NE si Mi-35. Rusia a mai furnizat Irakului si 12 avioane Su-25, supranumite ”vînatoare de tancuri”. Tot printr-o întelegere intermediata de Rusia, alte 7 avioane Su-25 iraniene, fiind înapoiate Irakului si trimise sa opereze împotriva ISIS de pe baza aeriana irakiana Balad pe 13 iulie 2015.
În timp ce americanii au grave neîntelegeri cu oamenii pregatiti de ei si de Arabia Saudita, trupele terestre ale Rusiei care sustin armata siriana, au intrat deja în lupta în Siria.
Trupele terestre ale Rusiei au intrat în lupta în Siria
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a facut o vizita la Moscova pentru a se întîlni cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin. Cei doi au discutat detaliile unui mecanism de coordonare a operatiilor aeriene, navale, terestre si de lupta radioelectronica în Siria. Mecanismul are ca scop eliminarea lovirii accidentale a trupelor celor doua state si obliga Israelul sa nu infiltreze rebeli si sa nu execute nicio incursiune a armatei israeliene în Siria. Israelul nevînd niciun interes direct în gazoductul Petroleum. Adoptarea acestui mecanism de coordonare reprezinta actul de întorcere a armelor de catre Israel si este esential pentru libertatea de actiune a rusilor, în declansarea operatiei aero-terestre pe care o planuiesc în Siria.
Ce urmareste Putin prin actiunile militare din Siria?
Si mai interesant este ca Arabia Saudita s-a declarat pentru prima oara de acord cu propunerea rusa. Anume ca Assad sa ramâna presedinte în timpul unei perioade de tranzitie, cu conditia ca acestuia sa i se anuleze puterile, conform generalului saudit Anwar Eshki. Ori acest lucru echivaleaza cu capitularea, adica suspendarea oricarui ajutor acordat rebelior sirieni. Si din acest motiv, proiectul european al Qatar Petroleum a fost înmormîntat definitiv, în favoarea unuia comun al iranienilor si rusilor.
(Tradus in limba franceza, pentru reseauinternational.net: Pourquoi les Américains ont perdu le match en Syrie ? Quelques éléments de réponse)
Excelent ! Mai vreau sa mai citesc in viitor…..
Excelent articol. Felicitari autorului!