FOTO „Centrul de servicii integrate pentru copii aflati în dificultate”, facut in comuna Valea Seaca cu bani de la norvegieni si suedezi

Ieri, 25 septembrie, de la ora 12, a avut loc inaugurarea „Centrul de servicii integrate pentru copii aflati în dificultate”, proiect derulat  de Fundatia Star of Hope Romania, în parteneriat cu Primaria comunei Valea Seaca si cu sprijinul financiar al unor donatori privati din Norvegia si Suedia.romi Valea Seaca (6)

Centrul de servicii integrate pentru copiii proveniti din familii sarace, în marea lor majoritate proveniti din familii rome, a fost amenajat în centrul comunei, lânga caminul cultural din Valea Seaca.  Principalii finantatori sunt Pingstforsamling  Arvika, Suedia, Pinsemenigheten Salem, Sandefjord Norvegia,  alaturi de organizatia Star of Hope International Suedia si Norvegia. La evenimentul de deschidere a participat o delegatie a finantatorilor dar si autoritatile centrale si judetene, s.a. Au fost prezenti, pentru a vorbi despre necesitatea proiectului Aurora Vatamaniuc, din partea Fundatiei Star of Hope, Ion Pravat, primarul comunei Valea Seaca, Florin Dura, liderul Partidei Romilor Pro Europa, Sorin Ailenei, din partea Institutiei Prerectului Bacau, conferentiarul universitar dr. Adrian Netedu, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, s.a.romi Valea Seaca (19)

În comuna Valea Seaca traieste o comunitate de romi de peste 1700 de persoane, a treia ca dimensiune din judet. Vizita cetatenilor suedezi si norvegieni vine ca urmare a faptului ca mai multi locuitori de etnie roma, din Valea Seaca, au venit în tarile nordice în cautarea unui trai mai bun si a unor venituri, care sa le asigure traiul de zi cu zi pentru familiile din tara, de cele mai multe ori numeroase. În studiul realizat de conferentiarul dr. Adrian Netedu, profesor de sociologie, se arata ca în comuna învata 417 elevi, din care 286 sunt romi.romi Valea Seaca (16)

Totodata,„comuna Valea Seaca este una dinte comunele cele mai sarace din judetul Bacau si din tara, fara locuri de munca. Saracia este un factor care poate determina separarea copilului de parinti dar si abandonul scolar. Împinse de saracie, multe familii iau decizia de a-si cauta un loc de munca în strainatate, în special în tarile nordice (Suedia, Norvegia). Aceasta situatie a determinat aparitia unei probleme care necesita solutii urgente: copiii ramasi acasa prezinta un risc crescut de abandon scolar si familial, cu risc crescut de delicventa, de aparitie a depresiei“, se arata în studiul profesorului iesean Adrian Netedu.romi Valea Seaca (13)

Centrul de zi a fost înfiintat printr-o investitie de aproximativ 150 de mii de euro, din partea donatorilor norvegieni si suedezi. Se doreste ameliorarea nivelului de trai pentru 40 de copiii, zilnic, prevenirea abandonului scolar dar si o instructie a parintilor, pe teme de familie.saracie romi Valea Seaca (2)

„Prin activitatile derulate în cadrul “Centrului de servicii integrate pentru copii aflati în dificultate” se urmareste prevenirea abandonului familial, a esecului/abandonului scolar .Se asigura accesul copiilor aflati în situatii de risc social din comunitatea locala,in special copiii de etnie rroma la activitati socio-educationale si recreative, sustinându-se astfel integrarea lor sociala. Parintii vor beneficia de servicii de consiliere, educatie parentala, grup suport. O alta categorie de activitati sunt centrate pe dezvoltarea relatiilor cu comunitatea locala“,a precizat Aurora Vatamaniuc, managerul proiectului si presedinte executiv al Fundatia Star of Hope Romania.aurora vatamaniuc

„Star of Hope” România a înfiintat sase centre de zi în Regiunea Nord Est

Fundatia „Star of Hope” România este o organizatie neguvernamentala, apolitica, bazata pe principii si valori crestine. Membra a organizatiei „Star of Hope International” Suedia, este prezenta în România de peste 25 ani având sediul central la Iasi. Fundatia Star of Hope Romania este partener cu Organizatia Star of Hope Norvegia si Organizatia Star of Hope SUA.  Organizatia si-a fixat ca obiective  îmbunatatirea calitatii vietii copiilor aflati în dificultate, în special a copiilor cu dizabilitati. De-a lungul celor 25 de ani, Fundatia „Star Of Hope”a reusit sa ajute peste 10.000 de copii abandonati si copii cu dizabilitati aflati în familii cu risc de abandon sa aiba o viata mai buna. romi Valea Seaca (21)

Fundatia a înfiintat 6 centre de zi, pentru copii aflati în dificultate si pentru copii cu dizabilitati în vederea recuperarii si prevenirii abandonului familial si scolar în regiunea de nord-est a României, respectiv Botosani (2), Dorohoi, Iasi, Bârlad, Vaslui si Husi,  ce însumeaza peste 500 beneficiari.saracie romi Valea Seaca (1)

Fundatia „Star of Hope” România a fondat în anul 2014 Federatia Organizatiiilor de Parinti care au Copii cu Dizabilitati din regiunea de NE a României, unde exista peste 2000 de beneficiari.saracie romi Valea Seaca (3)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com