Cine este si ce acuzatii i se aduc lui Cristian Vintila, arestat pentru trafic de arme

Cristian Vintila a ajuns în functia secretar general al Administratiei  Nationale a Rezervelor de Stat în 2009, în timpul Guvernului Boc, PSD-PDL. Consilier si apropiat al deputatului Viorel Hrebenciuc, Vintila a mai fost implicat în afaceri si în perioada 2000-2004 când era consilier judetean.

MAPN-Armata romana (2)Cristian Vintila (44 de ani), Virgul Flaviu Georgescu (42 de ani) si Massimo Romagnoli (43 de ani) au fost arestati saptamâna aceasta în Muntenegru, cu acuzatia ca ar fi conspirat pentru a vinde arme unei organizatii teroriste din Columbia. Potrivit procurorilor americani ei ar fi urmat sa vânda rachete antiaeriene dar si alte arme de foc gruparii columbiene FARC, care lupta împotriva Statelor Unite. Ancheta a fost facuta de autoritatile americane în colaborare cu cele române.

Ascensiunea lui Cristian Vintila a fost facuta pe seama relatiilor lui Viorel Hrebenciuc, afirma persoane care l-au cunoscut atât în Bacau, cât si la Bucuresti. Între 2000 si 2008,  Cristian Vintila a fost consilier în cadrul Consiliului Judetean PSD iar anterior a fost actionar în firma Barter Group SRL, din actioneratul careia mai faceau parte Viorel Hrebenciuc, dar si Constantin Apostol, pâna sa devina directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord Est. „Cristian Vintila este produsul lui Viorel Hrebenciuc. Asta se întâmpla când dai unor astfel de oameni, fara un background, functii si acces la informatii clasificate. A ajuns secretar general al Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat, când institutia nu era comasata cu Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale, pe care am condus-o un timp. Era omul care-i ducea servieta lui Hrebenciuc, omul de casa, cum se spune. A candidat în 2008 pentru Camera Deputatilor, dar nu a fost ales, iar în 2009 i s-a dat aceasta functie, care presupune certificat ORNISS, adica acces la informatii clasificate, inclusiv din domeniul militar. Asa se face ca a ajuns sa se implice în astfel de infractiuni grave, cum ar traficul de arme, pentru sustinerea terorismului“, a precizat Adrian Mironescu, presedintele Partidului Liberal Reformator din Bacau si fost sef al Oficiului pentru Probleme Speciale. Cristian Vintila a avut o relatie cu o judecatoare din Bacau, care i-a daruit si un copil. Împreuna cu ea, detinea un imobil de peste 280 metri patrati în municipiul Bacau.

Acuzatii grave aduse de Departamentul Justitiei din SUA:

Cristian Vintila, acuzat de trafic de arme si terorism


Deputatul Lucian Ciubotaru, despre Vintila: „un bivol, un buhai cacacios“

Cristian Vintila a fost implicat si în scandaluri si altercatii. În iunie 2008, în campania de la alegerile locale, s-a strâns de gât, la propriu, cu Lucian Ciubotaru, actual deputat, la vremea aceea, consilier local. Vintila s-a enervat si a reactionat agresiv când Ciubotaru a închis becul de pe holul Prefecturii, unde se afla si Biroul Electoral Judetean (BEJ). “Aseara, pe la 23.00 Ciubotaru tot stingea becul de pe coridor, deoarece asa daduse dispozitie primarul Romeo Stavarache. M-am dus si l-am aprins. Atunci, Ciubotaru mi-a zis ca ordinul ca noi sa stam pe întuneric a fost dat de primar, care este cel mai mare om din municipiu. Si eu sunt un rahat. M-a apucat tare de gât. Am depus deja plângere la politie”, a declarat atunci, pentru ziarul Observator de Bacau, Cristi Vintila. În replica, Lucian Ciubotaru a afirmat ca totul a fost doar o mica îmbrânceala. “Nu stiam ca un bivol poate fi atât de fragil. Doar l-am atins putin, ca daca ne puneam ne bateam zdravan, ca amândoi suntem de 200 de kile. Ce, el nu ne-a facut sobolani? Si el ne-a împins pe mai multi care eram aici! I-am spus doar ca e un buhai cacacios!”, a precizat atunci Lucian Ciubotaru.

Deputatul bacauan afirma ca în Vintila era un om imprevizibil pe care nu se putea pune baza, sugerând ca era labil. „Ce a facut acum este foarte grav. Oamenii astia mai puhavi sunt imprevizibili“, a spus deputatul Ciubotaru.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com