Cine doreste inghetarea relatiilor Romaniei cu Republica Moldova

Recent raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, deputatul PLUS, Dragos Tudorache, considera investirea Cabinetului Chicu drept o veste buna si a solicitat ca noul guvern al Republicii Moldova sa confirme parcursul proeuropean si continuarea reformelor începute de Maia Sandu. Tudorache a specificat ca a urmarit cu atentie criza politica din Republica Moldova si ca va face în scurt timp o vizita la Chisinau, în calitatea sa de oficial european, „pentru a vedea la fata locului cum putem da o mâna de ajutor consistenta”. De aici.

Afirmatiile lui Tudorache, referitoare la vestile bune din Moldova si preconizata vizita la Chisinau pentru a acorda o mâna de ajutor noului Guvern au fost criticate de fostul consilier prezidential, Iulian Fota, care a declarat ca vede în demersul lui Tudorache „semnele lipsei de cunostinte si de experienta pe dosarul Republica Moldova”. Fota considera afirmatiile lui Tudorache ca fiind „nefericite si superficiale” si crede ca relatiile României cu Republica Moldova sunt „la început de paradigma noua”.

Potrivit lui Fota, dupa reinstalarea lui Klaus Iohannis la Cotroceni ar trebui sa aibe loc o revizuire a relatiilor bilaterale moldo-române: “Odata ce lucrurile s-au asezat politic la noi si vom avea o foarte buna colaborare între Guvern si Presedintie, va trebui sa urmeze la Bucuresti o discutie foarte aprofundata, foarte bine facuta, cu oameni care chiar înteleg Republica Moldova.(…) Romania trebuie sa coboare cu picioarele pe pamânt si sa renunte la cele doua iluzii geopolitice, unificarea si europenizarea, care astazi mai rau încurca în relatia cu Chisinaul. Nici una , nici cealalta nu sunt realizabile în urmatorii 20 de ani”, concluzioneaza Iulian Fota. De aici.

Constat ca la Bucuresti a aparut un scepticism referitor la evolutia relatiilor moldo-române.

La data scrierii acestui text, Chisinaul oficial, nu a întreprins nici o actiune care ar leza interesul statului român între Prut si Nistru, dimpotriva, constat ca autoritatile moldovene au permis deschiderea unui mare numar mare de sectii de votare pe teritoriul statului moldovean pentru alegerile prezidentiale din România. Mai mult, noul primar de Chisinau a avut o întâlnire cu ambasadorul României la Chisinau, în care a rugat sa fie ajutat sa intensifice comunicarea cu primaria Bucurestiului si a multumit pentru asistenta României oferita capitalei moldovenesti. De aici.

Observ din partea autoritatilor moldovene, care au sustinerea politica a socialistilor si democratilor, dorinta de pastrare a unui status quo politic cu autoritatile române. Declaratia facuta de europarlamentarul român poate fi interpretata ca fiind pozitia oficiala a Parlamentului European.

Sunt sigur ca Dragos Tudorache are o minima expertiza pe Republica Moldova – a facut parte din Guvernul Ciolos, a fost seful Cancelariei Guvernului Ciolos, guvern care a aprobat împrumutul de 150 de milioane de euro catre Cabinetul Filip. Începând din 17 septembrie 2016 el a ocupat functia de ministru de interne în acelasi guvern.

Declaratia lui Tudorache a fost criticata pentru a crea în spatiul public românesc un curent de opinie favorabil revizuirii, citeste înghetarii, relatiilor bilaterale dintre România si Republica Moldova. Iulian Fota sugereaza ca acest lucru ar trebui facut pentru ca Andrei Nastase a pierdut Primaria municipiului Chisinau si Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis.

Responsabilitatea directa pentru pierderea primariei Chisinau se datoreaza lui Nastase si a echipei de consilieri electorali pe care i-a avut alaturi. Demiterea Guvernului Sandu se datoreaza proastelor sfaturi primite de Maia Sandu, care a crezut ca poate sa îsi asume responsablitatea guvernamentala pentru numirea procurorului general. Consilierii au gresit – procurorul general al Republicii Moldova nu poate fi numit.

Maia Sandu si Andrei Nastase au pierdut pe mâna consilierilor pe care i-au avut.

Investirea Cabinetului Chicu, foarte rapida, este o dovada a faptului ca socialistii moldoveni au pastrat o minima comunicare politica cu Partidul Democrat. Maia Sandu a refuzat sa pastreze comunicarea cu Partidul Democrat si a spus ca tentativele de sustinere politica ale democratilor ar fi un mar otravit. Pentru a dansa tangou, fie el si politic, este nevoie de doi parteneri – Maia Sandu a gresit atunci când a taiat orice comunicare politica cu Partidul Democrat.

Nu cred ca premierul Ion Chicu ar aproba o actiune guvernamentala care ar leza intereselor statului român ori ale cetatenilor români cu domiciliul între Prut si Nistru.

Actiunile sau in-actiunile unui Guvern sunt cele care definesc atitudinile acestuia referitoare la o stare de fapt. În lipsa unei actiuni guvernamentale, orice etichetare a unui Cabinet de Ministri, fie el si de la Chisinau, se transforma într-un fals si reprezinta o manipulare premeditata.

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com