Chisinaul nu e Kiev! (Foto)

Observatorii vietii politice din Ucraina afirma ca statul vecin este înca amenintat de separatism. Is it time for Ukraine to split up Vama Siret-Ucraina?, titlul unui material aparut în publicatia „The Atlantic”, exprima pe fata îngrijorarile fata de o posibila explozie a statului ucrainean.  Desigur fuga lui Ianukovici, eliberarea Iuliei Timosenko, darâmarea simbolurilor sovietice duc spre ceea ce se poate numi victoria poporului ucrainean în fata Kremlinului – strategii rusi nu a reusit sa impuna întregii Ucraine un regim de tipul celui din Belarus. Deocamdata, avem doua Ucraine – una condusa de Rada, care l-a demis pe Ianukovici si o alta care se pare ca e condusa de Congresul de la Harkov, care îl recunoaste pe Ianukovici si este sprijinita de Kremlin. În aceste conditii orice escaladare a conflictului ucrainean este posibila.

vama SculeniEvolutiile politice din Ucraina influenteaza si situatia din Republica Moldova. Ucraina nu este numai o tara vecina Republicii Moldova ci este si tara de care pe moldoveni îi leaga foarte multe lucruri, începând de la economie, relatii interumane pâna la un parcurs aproape comun de integrare europeana. Cu mai bine de 15 ani în urma, cardinalul din umbra al politicii externe americane, Zbigniew Brzezinski, afirma ca soarta Republicii Moldova este strâns legata de evolutiile politice din Ucraina. În conditiile date, strategii de la Moscova pot cu greu mentine Chisinaul în sfera de interese a Federatiei Ruse, ei pot reactiva doar pericolele vechi – pericolul gagauz, pe cel transnistrean si pe cel comunist.

Arcul de Triumf Surse din interiorul Adunarii Generale a Coalitiei Pro-Europene au confirmat ca la sedinta din 20 februarie s-a discutat si despre situatia din Ucraina. Anuntul liderilor coalitiei de guvernamânt ca în scurt timp partidele din care fac parte vor lansa o campanie de informare comuna privind integrarea europeana a fost facut dupa aceasta întrevedere.

Criza de la Kiev i-a facut pe cei trei lideri de partid sa apara împreuna la o emisiune de televiziune si sa afirme în comun acord ca diferentele de opinie au fost depasite. Lansarea unei campanii de informare europeana comuna însemna de fapt un pact de Parlamentul Republicii Moldovaneagresiune electorala  între PLDM si PD. Euroscepticii din PCRM, care si-ar fi dorit reeditarea scenariului din Maidanul de la Kiev în Piata Marii Adunari Nationale sunt pusi într-o situatie dificila – campania de informare pro-europeana reduce considerabil numarul adeptilor integrarii în Uniunea Vamala, deci si o prezenta masiva la potentialele demonstratii de protest ale PCRM-ului.

Comisarul european pentru justitie, Viviane Reding afirma recent ca „prezenta Iuliei Timosenko în Maidan este o miscare europeana puternica, pentru democratie si pentru statul de drept din Ucraina”, un comunicat al Casei Albe saluta „actiunea constructiva a Parlamentului ucrainean”. Felicitarile primite de catre deputatii ucraineni demonstreaza ca ca sprijinul primit de domniile lor a contat. Doar un singur politician moldovean a fost prezent pe scena Euromaidanului – liderul PLDM Vlad Filat. El s-a numarat Partidul Liberalprintre cei care au îndraznit sa sfideze istoria si sa acorde sprijin moral atunci când nimeni nu credea ca poporul ucrainean va avea sorti de izbânda. Contactele pe care le are în familia politica a popularilor europeni l-au facut sa fie un politician informat. Pe fundalul incert al evolutiilor furtunii politice din vecinatate, accesul la informatii ar trebui sa întareasca coalitia pro-europeana. Filat si echipa liberal democrata este obligat însa sa depuna cele mai mari eforturi pentru atingerea unui scor electoral cât mai ridicat. Soliditatea câstigului alegerilor parlamentare de catre partida pro-europeana depinde asadar de capacitatea de disiminare a acestor informatii dar si de modul în care ceilalti lideri doresc sa le asculte.

Observam ca la Chisinau se face mai multa geopolitica decât politica, iar pentru parcursul european al Republicii Moldova, contextele, de orice fel, sunt importante. În acest moment contextul ucrainean a facut posibila consolidarea unitatii partidelor democratice si pro-europene. Inamicii apropierii Moldovei de Uniunea Europeana vor face totul pentru a da peste cap toate aceste întelegeri. Sunt optimist – Filat, Lupu si Hadârca au înteles ca paza buna trece primejdia rea. Oricât de mult si-ar dori, comunistii moldoveni nu vor reusi sa transforme PMAN într-un sîngeros Maidan. Chisinaul nu e Kiev!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com