Monografia „Bacau, istorie adevarata“ a profesorului Dumitru Zaharia (88 de ani), a fost lansata astazi, în prezenta unor istorici si profesori bacauani, la sediul Uniunii Armenilor din România, Filiala Bacau.
Munca de peste 50 de ani a profesorului Dumitru Zaharia a fost adunata în 1042 de pagini, cât are lucrarea „Bacau, istorie adevarata“, aparuta curând la Editura Babel din Bacau. Monografia continecopii dupa documente din arhivele din Bacau, Iasi, Bucuresti dar si unele din Italia, din Vatican, Napoli, Milano, Venetia, Bolognia, Genova s.a. Autorul remarca faptul ca o parte din arhivele românesti au disparut, fiind distruse sau luate de armate odata cu razboialele care nu au ocolit tara. Profesorul Zaharia vine cu documente, care atesta originea numelui orasului dar si cea a ceangailor, care sunt tot români. „Este cea mai buna monografie care s-a scris vreodata despre Bacau, o adevarata lucrare stiintifica. As aminti faptul ca profesorul Dumitru Zaharia ar mai fi putut adauga înca cel putin o mie de pagini, pe care le are în lucru si care ar putea fi introduse într-o a doua editie“, a precizat istoricul dr. Ioan Mitrea.
Istoricul literar Constantin Calin s-a referit la atuurile pe care le are studiul arhivistic al profesorului Zaharia si la caracterul polemic al unor bucati importante. Editorul Ionel Rusei a mentionat ca efortul pentru tiparirea cartii apartine autorului si familiei acestuia, dar ca aceasta ar merita sa fie inclusa pe lista finantarilor publice ale municipiului sau judetului Bacau. „Garantia acuratetei si complexitatii realizarii o reprezinta cartea de vizita a autorului, care a condus vreme de 22 de ani Arhivele Statului din judetul Bacau. A studiat documentele privind istoria românilor în Arhivele Vaticanului, Biblioteca Apostolica Vaticana, Arhivele Propaganda Fide, Arhivele Ordinului Iezuit, Arhivele Statului din Italia, Arhiva Istorica si Diplomatica a Ministerului de Externe al Italiei, Arhiva Statului Major al Armatei Italiene. Pe baza acestei documentari a publicat 109 studii si carti stiintifice, pecum si peste 1500 de articole de presa cu caracter istoric. Monografia de fata incununeaza cercetarea de o viata intreaga“, a precizat Ionel Rusei.