Buhusi, primul oras care a intrat, în 2019, pe harta Centenarului Filmului Românesc

Centenarul Filmului Românesc a ajuns vineri, 25 ianuarie si sâmbata, 26 ianuarie, la Casa de Cultura Buhusi, cu doua episoade speciale care completeaza harta filmica a Centenarului Marii Uniri.

Seara de 25 ianuarie a fost dedicata Elisabetei Bostan, regizoarea care s-a nascut si a copilarit, pâna la vârsta de 18 ani, în Buhusi. Filmul pe care l-am urmarit, pe marele ecran al Casei de Cultura Buhusi, în prezenta a peste 150 de spectatori, a fost Saltimbancii, astfel ca, asa cum regizoarea spunea în interventia telefonica de dinaintea proiectiei, am intrat în arena circului si ne-am amintit de copilarie.
Elisabeta Bostan marturiseste ca pe vremea când era la Buhusi, în jurul datei de 24 septembrie, venea circul în oras. Acest moment a reprezentat, mai târziu, o inspiratie pentru film, la fel ca opera „Fram, ursul polar” a lui Cezar Petrescu.
Primarul orasului Buhusi a spus despre Elisabeta Bostan ca este „o fiica a orasului Buhusi, una dintre cele mai importante personalitati care au plecat din acest oras”.

Vasile Zaharia, Primarul orasului, a mai adaugat ca importanta unor astfel de evenimente este destul de mare pentru a scoate lumea din case, pentru a le prezenta si altceva, pentru a-i face sa socializeze: „Este extraordinar ceea ce faceti, împrospatati memoria cetatenilor, aduceti un alt aspect al istoriei. Ridicati stacheta, ridicati un nivel intelectual superior si atractiv si foarte placut”.

Adrian Paduraru „a coborât la prima”, la Buhusi
Pe 26 ianuarie, de la ora 16.00, ne-am întâlnit cu actorul Adrian Paduraru, care ne-a povestit despre filmul Coborâm la prima, pe care l-am proiectat în premiera la Buhusi, dar si despre activitatea în lumea cinematografiei si a teatrului românesc.
„Filmul lui Tedy Necula este pentru publicul de orice vârsta, pentru publicul de orice formatie culturala, dar este un film care îi atinge mai ales pe cei extrem de tineri. Ma bucur ca sunt aici, într-o sala frumoasa”, a povestit pentru publicul din Buhusi actorul Adrian Paduraru, invitat special al evenimentului.

Documentarul Marea Unire: România, la 100 de ani a fost filmul documentar care a încheiat seria de evenimente de la Buhusi.

Buhusiul, la pas filmic

Echipa Centenarului Filmului Românesc a vizitat alaturi de primarul orasului Buhusi, Vasile Zaharia, si directorul Casei de Cultura, Elena Mitrea, sala de sport a Colegiului Tehnic „Ion Borcea”, care are 150 de locuri si sustine meciurile de handbal a echipei din Buhusi. De asemenea, la Spitalul Orasenesc Buhusi, echipa a putut vedea sectia de Pediatrie, saloanele copiilor si a adultilor, camera de sterilizare si biberoneria, unde se pregateste hrana celor mici. Drumurile înzapezite a condus Caravana Centenarului Filmului Românesc spre Manastirea „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” Runc, o manastire de calugari, despre care, prin traditie se crede ca ar fi ctitorita de Stefan cel Mare dupa batalia împotriva Petru Aron, si Manastirea „Sfântul Nicolae” Ciolpani, cu o biserica mica, de lemn, ctitorita de Teodor Cantacuzino, pe locul unui vechi schit înfiintat de Ciolpan.

Evenimentele de la Buhusi au fost organizate cu sprijinul Primariei Buhusi si a Casei de Cultura Buhusi.

DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC
Initiat de ARTIS si Asociatia Obsteasca MIA, organizat de Primaria Municipiului Iasi si Ateneul din Iasi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, pe 3 februarie, la Iasi, orasul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.
Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfasurat în cadrul programului Centenar al Primariei Municipiului Iasi (2017-2020).

Despre ARTIS (Iasi)
Din dragoste pentru film si din pasiune pentru organizarea de evenimente, s-a conturat, în anul 2016, Asociatia ARTIS. Echipa este alcatuita din membri alumni ai Asociatiei Studentilor Jurnalisti (ASJ), împreuna cu care organizeaza, de 9 ani, festivalul Serile Filmului Românesc.
Anul acesta, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ARTIS a initiat un nou proiect, produs si organizat de Primaria Municipiului Iasi, în colaborare cu Asociatia Obsteasca MIA: Centenarul Filmului Românesc. Co-organizator al proiectului este Agentia Nationala de Presa AGERPRES.

Despre Asociatia Obsteasca MIA (Chisinau)
AO „MIA” este o asociatie non-profit, creata cu scopul de a stimula productia independenta de film si TV, de a promova cultura audiovizuala si de a educa consumatorul prin intermediului imaginilor în miscare.
Fondata în anul 2000, „MIA” a realizat diverse proiecte – de la productii video, TV si film la campanii sociale de amploare, de la training-uri, seminare si instruiri la evenimente de impact national.

Proiect desfasurat si finantat în cadrul programului Centenar al Departamentului Centenar din cadrul Primariei Municipiului Iasi

Un eveniment initiat de: ARTIS si Asociatia Obsteasca „MIA” (Protectia si Dezvoltarea Mediului Audiovizual Informational) din Chisinau

Co-organizator: Agentia Nationala de Presa AGERPRES

PARTENERI
În colaborare cu: Asociatia Studentilor Jurnalisti
Partener academic: Universitatea „Petre Andrei” din Iasi
Parteneri: Dacin Sara, Institutul Cultural Român
PARTENERI MEDIA
? Partener media principal: AGERPRES
? Frecventa de încredere: Radio România Cultural
? Televiziunile Centenarului: Antena 3, TVR IASI
? Parteneri media nationali: Europa FM, SMART FM, Cinefan, miscareaderezistenta.ro, România Libera, AARC.ro, Filmsi.ro, movienews.ro, Cooperativa urbana, Flacara, fundatia culturala magazin istoric
? Partener media regional: VIVA FM
? Parteneri media locali: Viva FM Iasi, Zile si Nopti Iasi, Evenimentul Regional al Moldovei, Ziarul de Iasi, Iasi FUN, Radio Iasi, Iasi TV LIFE, Suplimentul de Cultura
? Lobby blog: Cineamator, Cinemil, cefilmevad.ro, piratulcinefil.wordpress.com, filme-carti.ro, raluka-fa-teauzit.blogspot.com, semnebune.ro
? Parteneri media Republica Moldova: Radio Chisinau, TVR Moldova, Diez.md
? Monitorizat de: zelist.ro
? Ne misca cei de la: ZigZag prin România

ON-LINE
Facebook: www.facebook.com/100filme.ro
Instagram: https://www.instagram.com/centenarulfilmului
Site: 100filme.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com