Concertul organizat de Ambasada Federatiei Ruse în Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, a fost unul care i-a dat posibilitate vicepremierului rus, Dimitrii Rogozin sa se adreseze direct cetatenilor moldoveni aflati în Piata Marii Adunari Nationale. În luarea sa de cuvânt, oficialul rus a pledat pentru o apropiere mai mare a Republicii Moldova de Federatia Rusa si de tarile din fosta Uniune Sovietica. Moldovenii, a spus Rogozin, au mai multe în comun, din punct de vedere istoric si cultural, cu spatiul fostei URSS. Uralele celor mai mult de 10 mii de cetateni moldoveni, prezenti la aceste ample manifestari, au aratat acordul domniilor lor cu afirmatiile facute de politicianului rus.
O criza geopolitica identificata
Criza politica prin care trece Republica Moldova este rezultatul direct al faptului ca linia de confruntare civilizationala s-a mutat de pe arcul carpatin spre est si trece în acest moment prin inima Moldovei. Vizita lui Rogozin la Chisinau nu a fost una întâmplatoare. Domnia sa, într-un mod usor cinic, dar corect din punct de vedere politic, a pus degetul pe sângerânda rana moldoveneasca – afilierea geopolitica.Dmitri Rogozin a spus ca “fuga la Bruxelles n-a dat roade si nici nu va da”. Potrivit lui, interesul national al Republicii Moldova tine de apropierea de Rusia, Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan si Uniunea Euroasiatica. „Aceasta apropiere va avea loc mai devreme sau mai târziu, este cursul firesc al istoriei. Tarile noastre au un trecut comun si trebuie sa fim împreuna“, a spus-o pe sleau vicepremierul rus. Iar pâna la urma, politicienii moldoveni vor trebui sa dea un raspuns eternei întrebari – Moldova încotro?
Un concert electoral
Vrem sau nu, printre beneficiarii nostalgicului concert se numara si Vladimir Voronin iar împreuna cu domnia sa, comunistii moldoveni. Prezent la concert, liderul comunistilor moldoveni a stat alaturi de Dimitrii Rogozin si ambasadorul Federatiei Ruse în Republica Moldova. Dincolo de faptul ca a fost printre putinii politicieni moldoveni care a avut posibilitatea de a se întretine în mod liber cu vicepremierul Federatiei Ruse, Voronin a fost singurul care a primit salutari din partea lui Iosif Cobzon, o legenda a muzicii de estrada sovietice. Pentru publicul aflat în Piata Marii Adunari Nationale, urarile lui Cobzon, fac mai mult decât orice clip electoral. Sprijinul obtinut de catre comunistii moldoveni pe data de 9 mai, face posibila presupunerea ca PCRM-ul va obtine si pe mai departe sustinerea politica a unor institutii din Federatia Rusa. Vor fi de acord comunistii moldoveni sa plateasca mai târziu pretul anuntat de Rogozin? Se pare ca da.
Un raspuns tardiv
Luati prin surprindere de prezenta pe scena a importantului oficial rus, politicienii moldoveni au fost pusi în situatia de a reactiona post-factum. Unul din importantii lideri ai liberal-democratilor, Valeriu Ghiletchi a sesizat în mod corect importanta politica a adresarii facute de Rogozin cetatenilor Republicii Moldova. „Afirmatiile facute vizavi de integrarea în spatiul euroasiatic sunt o ingerinta în politica externa a Republicii Moldova. Presupun ca aceste afirmatii aduc tensiuni sau aduc un nou val în contextul crizei politice.”, a spus Ghiletchi.
Solicitat de publicatia “Adevarul”, Victor Chirila, directorul executiv al Asociatiei pentru Politica Externa a afirmat ca „vizita lui Rogozin este o provocare. Acei cetateni care vad viitorul Moldovei în UE cu siguranta sunt ofensati de declaratiile lui. Ar fi trebuit sa stea acasa si sa vina cu alta ocazie. Mesajul vizitei lui înseamna ca Moscova a fost, este si va ramâne aici“. Directorul executiv al Asociatiei pentru Politica Externa critica autoritatile municipale pentru ca au permis ca acest concert sa aiba loc în centrul orasului. „9 mai este o zi controversata în Moldova. Acest concert nu trebuia sa aiba loc în Piata Marii Adunari Nationale, ci oriunde în alta parte. Piata are o încarcatura foarte mare pentru tânarul stat moldovenesc. Aici s-a decis independenta, suveranitatea noastra, si nu ar fi trebuit sa fie organizat aici un astfel de eveniment“, a adaugat analistul. Ca si alte institutii abilitate, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a recunoscut ca a fost luat prin surprindere de amploarea si importanta simbolica a manifestarilor puse la cale de catre Ambasada Federatiei Ruse.
Bucurestiul a pierdut
Victor Chirila are dreptate. Mesajul vizitei lui Rogozin la Chisinau este unul simplu – Moscova a fost, este si va ramâne în Republica Moldova. În ciuda vizitelor facute la Chisinau de importanti demnitari ai Uniunii Europene, veniti sa salveze un guvern pro-european, politicienii rusi au demonstrat prin fapte ca stiu sa puncteze mult mai bine. Prezenta în vârful topurilor realizate de sondajele de opinie, la capitolul celor mai importanti oameni politici, a presedintele rus Vladimir Putin este un semnal care vorbeste despre discreta eficienta a pârghiilor, economice, culturale si mediatice ruse. Daca ar fi avut loc, vizita presedintelui Basescu la Chisinau, putea pune punct unui razboi politic care a culminat cu demisia guvernului comun al Aliantei pentru Integrare Europeana. Modestia cu care oficialii bucuresteni se implica în viata publica moldava ne vorbeste despre faptul ca Republica Moldova este asumata de catre oficialii români, doar în vorbe, nu si la un constientizat nivel institutional. Tacerea mediatica care are loc în spatiul public românesc la adresa Chisinaului, este mai mult decât graitoare. Pe 6 mai s-au împlinit 23 de ani de la Podul de Flori de peste Prut. Nici o institutie media româneasca nu si-a adus aminte de acest eveniment. Este oare semnul indiferentei? Sau poate e semn ca Bucurestiul a pierdut batalia pentru Basarabia? Nu stiu. Stiu însa ca lamentarile autumnale ale oficialilor bucuresteni vor fi tardive. Moscova nu crede în lacrimi. Nici moldovenii !
Victor Nichitus- http://victornichitus.blogspot.ro/