Basarabia se intoarce acasa, dupa 74 de ani

Premierul moldovean Iurie Leanca a semnat Acordul de Asociere al statului moldovean la Uniunea Europeana. Ceremonia oficiala  s-a desfasurat în dimineata zile de astazi, dupa ce joi, 26 iunie, a avut loc sedinta Consiliului de Cooperare Republica Chisinau (1)Moldova- Uniunea Europeana. Acolo s-au stabilit obiectivele pe care le are de implementat Chisinaul în urmatorii trei ani. Optimistii ar spune ca e timpul sa ne bucuram. Eu zic ca oficialii moldoveni trebuie sa fie si mai atenti –semnalele care vin din capitalele vecine, trebuie sa-i puna pe oficialii moldoveni în garda. Moscova e suparata rau!

La Bucuresti, vestea ca fratele presedintelui Basescu a fost arestat preventiv, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenta, i-a facut  pe parlamentarii români sa voteze miercuri, 25 iunie,  o declaratie politica în care i s-a cerut seful statului român sa îsi dea demisia.

În timp ce Parlamentul României vota de zor cererea de demisie, ziaristii aflau ca ideologul neoficial al presedintelui rus Vladimir Putin, a fost într-o vizita în România. Potrivit lor, în cadrul proiectului „A Treia Roma”, Dughin s-ar fi întâlnit cu înalte fete bisericesti din Biserica Ortodoxa Româna. Potrivit portalului de stirihotnews.ro,  Aleksandr Dughin a venit în România, duminica 22 iunie si ar fi plecat miercuri. „A treia Roma”, este un element central ideologic al doctrinei euroasiatice, promovate în prezent Chisinau-Republica Moldova (1)de Dughin si de Kremlin. Potrivit acestei ideologii, dupa caderea Romei si a Constantinopolului, Moscova îsi asuma misiunea si vocatia de a salva si proteja lumea ortodoxa crestina. Dughin este filozoful si politologul ale carui idei se regasesc în mai toate marile manevre politice ale lui Vladimir Putin din ultimii ani. Prezenta lui Dughin la Bucuresti, în momentul în care la îndemnul social democratilor români, Parlamentul României voteaza un document prin care cere demisia sefului statului spune despre ceva.

Nu cred în simplitatea întâmplarilor. În aceiasi zi în care deputatii din Casa Poporului îl puneau la colt pe seful statului român, de la Moscova, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov avertiza Chisinaul ca, va lua masuri de protectie daca se va dovedi ca Acordul de Asociere la Uniunea Europeana semnat de moldoveni va afecta economia rusa.  Alti doi oficiali rusi au declarat în luna mai ca Federatia Rusa ar putea ridica înaspri regimul comercial cu Republica Moldova daca documentul de asociere va fi semnat.

Reincep revoltele impotriva presedintelui Traian BasescuLui Dughin îi plac metaforele. Cererea de demisie votata de deputatii români valoreaza cât o ceapa degerata. În România, seful statului se alege în mod direct, deputatii neavând posibilitatea de a demite presedintele. Deranjati de ajutorul constant pe care Basescu l-a acordat Moldovei în drumul ei european, rusii, prin agentii de influenta de la Bucuresti, au dorit sa transmita un mesaj Cotroceniului. Indirect, semnalul este adresat si Chisinaului european.

Doar ca semnarea documentului de asociere în ziua de 27 iunie este la fel de metaforica. Putini sunt cei care au observat ca ne aflam cu o zi înaintea anexarii Basarabiei de Uniunea Sovietica. Descifrarea acestui simbolism e simpla – Moldova revine acasa. Acolo de unde, în anul 1940 a fost rapita. Credeti ca lucru asta place Moscovei?

 

2 Comentarii

  1. Va fi un lucru excelent din mai multe puncte de vedere.De exemplu in materia ordinelor profesionale pentru avocati,mediatori,consilieri juridici,notari publici,medici,farmacisti,arhitecti,contabili autorizati,psihologi si pentru toate domeniilile cu activitati liber profesioniste de drept privat vor functiona concomitent cel putin doua organizatii profesionale pe aceiasi limba, din tari diferite,ambele membre in Uniunea Europeana.

  2. active news spune:

    Cred ca acest lucru nu place deloc Moscovei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com