In Bacau, somnul primarului naste munti de zapada FOTO

Desi ninge de la sfârsitul lui ianuarie, Romeo Stavarache a convocat cu întârziere Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta. Prima întâlnire a avut loc pe 6 februarie. Mai mult, contractele de deszapezire au expirat la jumatatea lui ianuarie, iar societatile nu au fost chemate ulterior sa încheie vreun act aditional si sa-si aduca utilajele.

Spre deosebire de alte localitati din tara, municipiul Bacau a avut drumurile blocate în ultimile saptamâni, deoarece primarul nu a controlat situatia. Chiar si dupa ce s-a oprit ninsoarea, marea majoritate a drumurilor au ramas înzapezite. Patronii firmelor care curata drumurile îl acuza pe Romeo Stavarache de neglijenta în serviciu dar si de o proasta comunicare cu societatile care au contractat loturile din municipiul Bacau. Deoarece contractele încheiete pe 22 noiembrie sunt valabile doar doua luni, dar pot fi prelungite, în cazuri de situatii de urgenta, ei au asteptat în ultimile saptamâni sa primeasca un semnal din partea municipalitatii, pentru a-i chema la treaba si pentru a le prelungi contractele.

Deszapezirea din ultimile zile este facuta fara o baza legala ferma, fara act aditional si exista temerea ca aceste lucrari nu le vor fi platite. „Desi contractul expirase din 22 ianuarie, primarul ne-a criticat pe 6 februarie, în presa, ca nu am adus toate utilajele. Nu aveam de ce. Nu stiam ca vrea sa mai faca deszapezirea tot cu noi. Pâna pe 7 februarie, când a sunat Leonard Padureanu nu ne-a chemat nimeni. Romeo Stavarache a dovedit neglijenta si lipsa de comunicare”, a spus Costica Rusu, administratorul Rombet, care a câstigat mai multe loturi de deszapezire alaturi de Miralex.

„Suntem la discretia primarului”

Firmele care fac deszapezirea se tem ca nu-si vor mai vedea banii. „La Stavarache, pâna se aproba un act aditional, poate dura si 6 luni sau un an. În contract nu este nicio clauza care sa-l oblige pe primar sa semneze o prelungire de contract. Suntem la discretia lui. Oricum, noi nu avem primar de vreo cinci ani. Nu am mai vazut semnatura lui pe nicaieri, este mereu plecat la Bucuresti si Bruxelles”, a mai spus Costica Rusu. Si patronul de la Miralex crede nu avea de ce sa aduca toate utilajele. „Se poate verifica, contractul este expirat si nu avem nicio adresa scrisa venita din partea Primariei, care sa ne convoace pentru deszapezire. Ca sa tii toate utilajele în oras, trebuie sa platesti atâtia oameni, sa faci forme legale. Nu poti aduce masinile peste noapte. Actiunea de deszapezire trebuia organizata din timp”, a spus Dan Rusu, de la Miralex.

Primarul este responsabil de deszapezire

Legea îl obliga pe Romeo Stavarache, ca presedinte al Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta, sa mentina în stare de alerta angajatii Primariei dar si firmele contractante, pentru ca acestea sa intervina eficient. Institutia Prefectului a convocat Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta cu doua saptamâni înainte, de când s-a anuntat cod galben de temperaturi si ninsoare. „Fiecare primar hotaraste, pe plan local, ce este de facut. Exista autonomie, noi nu putem interveni. Era obligatia lui sa convoace comitetul pentru a tine situatia sub control”, afirma Dumitru Nada, director în Institutia Prefectului, responsabil cu situatiile de urgenta.

Romeo Stavarache: „Când au licitat, ori nu au fost realisti, ori au fost de rea credinta”

 Primarul Bacaului, edilul Romeo Stavarache, a lansat la începutul acestei saptamâni un atac dur la adresa unor firme implicate în deszapezire. Edilul a vrut astfel sa evite criticile îndreptate împotriva lui, pentru faptul ca drumurile din întreg orasul erau blocate de zapada. „O parte din firmele care au contractat loturi în oras nu si-au facut treaba. Ori nu au fost realisti, ori au fost de rea credinta. Trebuie lucrat pe toate drumurile odata. Aveau, conform contractului, de adus 24 de utilaje si abia au reusit sa aduca câteva”, a spus primarul Romeo Stavarache, în conferinta de presa.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com