Autoritatile din Moinesti, in conflict cu Petrom

„Suntem in litigiu cu Petrom – OMV de aproape un an si jumatate. Am senzatia ca instantele tergiverseaza procesul, deoarece la mijloc sunt interese mari. Ni s-au cerut acte care nu au nicio legatura cu fondul procesului. Noi dorim solutionarea cat mai rapida a cazului, deoarece avem nevoie de bani la bugetul local”, ne-a declarat Viorel Ilie, primarul Moinestiului.

Vor o chirie de sapte ori mai mare

Peste 9 hectare din municipiul Moinesti (90.173 mp) sunt ocupate in momentul de fata de sondele de exploatare a petrolului, care apartin SC Petrom SA – Zona Grup de Zacaminte Moinesti-Lucacesti-Dofteana. Potrivit unor estimari, societatea extrage zilnic aproximativ 1.200-1.500 de tone de titei, care sunt transportate apoi cu ajutorul unor cisterne mari spre Gara. De aici, zilnic pleaca una sau doua garnituri de 36 de vagoane de petrol, transportate de o firma privata, agreata de OMV. Autoritatile din Moinesti, motivate de starea foarte proasta a drumurilor din oras, in special a celor pe care trec zilnic utilajele grele si masinile de transport a petrolului, au decis pe baza unui studiu cresterea pretului chiriei. Astfel, la sfarsitul anului 2007, Consiliul Local Moinesti hotaraste ca in anul 2008, pretul chiriei, pe metru patrat, sa creasca de la 1,16 lei/lunar la 7 lei/lunar. Reprezentantii Petrom OMV nu au fost de acord cu masura cresterii chiriei si au continuat sa plateasca vechiul pret de 1,16 lei/lunar pe metru patrat. Pentru anul 2009, CL Moinesti a decis cresterea pretului chiriei la 7,51 lei/ metru patrat, dar Petrom a platit si de aceasta data vechiul tarif. aPana la sfarsitul anului trecut, Petrom a platit la nivelul lui 2007, fara sa respecte hotararile Consilului Local”, afirma Valentin Vieru, viceprimarul Moinestiului.

Petrom plateste la bugetul local al municipiului Moinesti 1,1-1,2 milioane de lei (la pretul de 1,16 lei/mp) si nu 7 milioane de lei (aferent pretului de 7 lei) sau 7, 5 milioane (pentru tariful chiriei pe 2009). Daca autoritatile locale din Mojnesti vor castiga in instanta, atunci Petrom OMV va avea de platit inca 5,5 milioane pentru 2008 si 6 milioane pentru 2009.

Autoritatile au cerut banii pentru strazile distruse

Petrom a acceptat cresterea anuala a chiriilor in perioada 2003-2007. Ruptura s-a produs atunci cand autoritatile au cerut repararea strazilor. Inca din anul 2006, CL Moinesti a solicitat societatii Petrom sa efectueze remedieri la drumurile de acces si de legatura care au fost deteriorate si au devenit impracticabile datorita circulatiei utilajelor grele pentru interventii tehnologice. In adresa 2375 din 29 ianuarie 2007, administratia moinesteana a solicitat societatii reparatia strazilor Plopilor, pe o suprafata de 12 mii de metri patrati, Crangului – 4500 mp, Lucacioaia – 6400 mp (cu acces la sectie si parc), Schelei – 20800 mp (cu acces la sonde, parcuri si batal), Oborului – 2250 mp, G. Cosbuc, Lucacesti (5400 mp) si pe strada Gral Sova pe o suparafata de 8.000 mp. „Totalul reparatiilor curente a strazilor si drumurilor mentionate au fost estimate la 2,24 milioane de lei. De asemenea, Primaria Moinesti a intocmit un proiect tehnic pentru refacerea covorului asfaltic a DJ 117G, cu o valoare totala de 3,392 milioane de lei”, se arata in raportul semnat de Gheorghe Chiriac, directorul economic al Primariei Moinesti. Specialistii moinesteni au ajuns la concluzia ca in urma exploatarii Petrom sunt necesare si alte masuri urgente de refacere a unor zone si de combatere a eroziunii solului si refacere a santurilor pentru preluarea apei pluviale si redarea terenurilor intesate de conducte dezafectate.

Petrom tace, edilii spera la o solutie favorabila

La Tribunalul Bacau se afla pe rol dosarul 4779/110/2008 referitor la cererea de revocare a HCL 81/2007, dosar care a ajuns deja intr-un stadiu avansat, preliminar solutionarii. CL Moinesti a deschis actiune in instanta pentru recuperarea diferentelor de bani iar dosarul in cauza – 2974/110/2008 – a ajuns la Curtea de Apel. Instanta bacauana a cerut CL Moinesti, pentru continuarea procesului, platirea taxei de timbru pentru fond si recurs in valoare de peste 26 de mii de lei. Autoritatile moinestene exclud in acest punct posibilitatea unei intelegeri cu Petrom. „Noi speram sa castigam. Vom vedea ce spune instanta”, a spus Elena Anghel, consilier juridic in cadrul Primariei Moinesti. „Ei ne-au platit la nivelul lui 2007, este vorba de tacita relocatiune. Avem toate sansele”, a spus si primarul Viorel Ilie. Petrom este reprezentat in instanta de juristul Catalin Vacaru. „Avem un dosar pe fond la Tribunal. Mai multe nu pot sa va zic fara permisiunea conducerii Petrom. Reveniti mai tarziu”, ne-a spus juristul. Reprezentantii Petrom nu au putut fi contactati pentru a ne prezenta pozitia oficiala.

Negocieri esuate

Negocierile dintre reprezentantii municipiului Moinesti si Petrom au esuat in mai multe randuri. Dupa hotararea data de CL Moinesti in 2007, Petrom propune un pret de 4,5 lei, prin luna martie 2008. Administratia condusa de Vasile Ailincai refuza oferta si ramane neclintita la pretul de 7 lei/mp. Noua administratie, condusa de Viorel Ilie, face concesii serioase, dar care nu mai au trecere in fata celor de la Petrom. Inainte de a actiona in instanta compania Petrom, primarul Viorel Ilie si consilierii locali propune un pret de 2,25 de lei. Petrom refuza in data de 18 septembrie 2008. „Urmare a adresei nr. 15312 din 4 septembrie 2008, inregistrata la Petrom SA – Grup de Zacaminte Moinesti Lucacesti Dofteana, va comunicam ca reprezentantii Petrom nu sunt de acord cu pretul de inchiriere de 2,25 lei/mp/luna, teren ocupat cu instalatii petroliere din municipiul Moinesti”, precizeaza Vasile Natu, directorul Grupului Petrom din Moinesti. Reprezentantii Petrom vin peste 5 zile cu un alt pret, de 1,5 lei, pret neacceptat de administratia mojnesteana. „Va propunem ca pret de inchiriere suma de 18 lei/an (respectiv 1,5 lei/mp/luna). Precizam ca la baza stabilirii acestei oferte s-a avut in vedere si efectuarea unei expertize de specialitate”, se arata in adresa semnata de directorul Vasile Natu. Dupa esuarea negocierilor, conflictul a ajuns in instanta.

„Respect pentru viitor”

„Dupa incercarea de conciliere, dupa intalnirile cu partea austriaca de la OMV, cu reprezentantii conducerii Petrom (Mariana Gheorghe, presedintele Petrom – OMV) nu s-a ajuns la niciun rezultat. Petrom desfasoara campanii pentru a castiga simpatia romanilor, campanii bazate pe respect. Vom face si noi o campanie media prin care vom arata si lucrurile urate pe care le face aceasta mare companie. Suntem autoritati ale administratiei locale si trebuie sa fim respectati”, ne-a declarat primarul moinestean Viorel Ilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com