Atmosfera celesta de Decembrie în comunitatea româneasca din Arizona

din Phoenix, Arizona-Jonny Dumitrescu

Grupul SperantaDecembrie este cea mai aglomerata luna pentru majoritatea familiilor de americani. Pregatirile pentru sarbatori încep cu câteva saptamâni înainte. Înca de la începutul acestei luni pulseaza o atmosfera aparte, evidentiata prin spatiile comerciale si casele împodobite cu lumini multicolore. Activitatile cotidiene cât si cele din weekend sunt acompaniate de cântece de orchestra, concerte, spectacole teatrale si evenimente bisericesti. Românii stabiliti aici si-au creat un bun obicei, de-a se întâlni saptamânal în jurul lacaselor de cult. Biserica este cea care pastreaza cel mai bine identitatea româneasca în diaspora. Parintele Gheorghe Libotean, preot paroh la biserica „Sfântul Ioan Botezatorul”, un maramuresean de aleasa omenie, care pastreaza vii obiceiurile si traditiile românesti aici pe pamânt american (domnia sa îi uimeste pe cei din Arizona si prin  faptul ca stie sa cânte foarte frumos la frunza), transmite cititorilor Ziarului de Garda, Craciun Fericit, Sanatate, Pace si Armonie”.

Un segment semnificativ din rândul comunitatii românesti din Phoenix frecventeaza biserici protestante. Am avut prilejul sa vizitez si biserica „Agapé”, condusa de pastorul Petru Lascau. Aici l-am întâlnit pe domnul Nelu Brie, pastorul bisericii „Emanuel” din Sibiu (http://www.bisericaemanuelsibiu.ro/), care mi-a spus ca a vizitat de mai multe ori bisericile evanghelice din Dublin. Am avut astfel ocazia sa discutam despre câteva cunostinte comune din Irlanda. Cu o alta ocazie , tot la aceasta biserica, i-am întâlnit pe membrii grupului „Sperantadin Canada, care au delectat audienta cu mai multe cântece si colinde crestine din repertoriul propriu, precum si unele colinde traditionale românesti. În aceeasi zi (8 decembrie, a.c.) l-am întâlnit si pe pastorul Gabi Zagrean din Beclean, un predicator cunoscut în lumea evanghelica (inclusiv la Dublin, Irlanda, unde am locuit 17 ani), cu care am avut ocazia sa stau de vorba la un restaurant din Phoenix, la care am servit masa împreuna cu un prieten sportiv, Mike Ilioi, si mai multi conationali din Arizona. Tot la biserica „Agapé” l-am cunoscut pe Vasile Creta, un conational care împreuna cu sotia sa, Timeea, a locuit în prealabil mai multi ani la Chicago si care este acum unul din pilonii principali la lucrarile bisericii aflate în constructie. Am fost uimit sa descopar ca acesta este var cu domnul Costica Creta, pastor la biserica Betel din Dublin (http://www.beteldublin.com)

La Agape, Arizona am avut placerea sa cunosc mai multi oameni deosebiti precum: Mircea Tipei, Marius Comarita, Nicu Leka si Daniel Iancu. Agape Christian Church a achizitionat în anul 2013 o cladire comerciala spatioasa, pe care cu ajutorul membrilor consacrati, au transformat-o într-o biserica moderna. La începutul anului 2014, biserica evanghelica Agape îsi va muta sediul la noua adresa, în centrul istoric al frumosului oras Glendale: 7726 N. 59th Ave., Glendale, AZ 85301. În Arizona sentimentul comunitar, de comunitate, de coeziune, nu mai este un deziderat ci as putea spune ca a atins stadiul dorit. Exista foarte multe proiecte individuale sau proiecte de grup, unele din acestea vizând comunitatea româneasca în ansamblu. Ne apropiem de noaptea sfânta si plina de taina a Craciunului, în care sufletul românesc aduce mesajul maririi lui Dumnezeu, al pacii si înfratirii între oameni. Inimile noastre se deschid pentru a primi cu iubire, bunele vestiri ale colindelor si urarile lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com