De la mijlocul lunii iunie si pâna în luna august, sute de prescolari participa la o tabara de vara, cu rol instructiv, organizata de Asociatia OvidiuRo. Zeci de profesori sunt angrenati în proiectul prin care 180 de copii prescolari vor îmbina jocul cu educatia, arta cu cifrele.
În luna iunie, o echipa formata din inspectori, profesori si educatori de la scoli si gradinite din Judetul Bacau a participat la formarea organizata de specialistii de la Asociatia OvidiuRo, la Bucuresti, pentru educarea a 180 de prescolari, într-o tabara de vara. Anul acesta au dat startul „Atelierelor Sotron“ cadrele didactice de la Gradinita cu program Prelunigit nr .28 Bacau, structura a Scolii Gimnaziale „George Bacovia” din Bacau, „colorând“ visele a 40 de prescolari . „Pe aceasta insula de nisip, prescolarii au descoperit în fiecare zi comorii nepretuite: litere, cifre, umbre, povesti, exprimente, jocuri, arta si arhitectura. Le-au stat în aceste zile alaturi echipa formata din inspector pentru învatamântul prescolar prof. Aurelia Pitu, Nedelcu Carmen, Cumpana Maria – Narcisa, Popa Maria, Ciuperca Iulia, Nistor Lenuta, Matees Lidia, Nastasa Anisoara, Duma Georgeta, Banea Luminita, Apetrei Madalina, Radu Roxana“, a spus Mihaela Ostache, cadru didactic implicat în program.
Sesiunile de formare, organizate în cadrul programului Ateliere de Vara „Sotron” 2015, sunt despre modalitatile prin care se pot construi comunitati de învatare si despre importanta competentelor de comunicare pentru învatarea pe tot parcursul vietii. „Pentru ca gradinita si scoala sa îi pregateasca pe copii pentru viitor este necesar sa ne concentram resursele în jurul acestor teme si sa începem cu noi însine procesul de transformare a educatiei. Obiectivele specifice acestor sesiuni sunt pregatirea profesorilor care vor organiza ateliere în perioada iulie-august 2015 si dezvoltarea unei comunitati de învatare, o comunitate în care profesorii colaboreaza“, a mai spus Mihaela Ostache.
Aceasta echipa a predat stafeta Gradinitei cu program normal nr. 1 Cleja, structura a Scolii Gimnaziale Cleja. În perioada 6-17 iulie, profesorul Mihaela Ostache coordoneaza activitatea a douazeci de prescolari cu vârsta cuprinsa între 4-6 ani.În cadrul atelierelor ,,Sotron” copiii intra în contact cu lumea înconjuratoare prin jocuri liber alese pe centre de activitate, povesti, poezii, experimente si vizite.În fiecare zi se organizeaza activitati tematice: Insula stiintei, Insula calatoriilor pe glob, Insula prieteniei, Insula artei, activitati de relaxare, buna dispozitie si dezvoltare a creativitatii. Copiilor li s-au alaturat în aceasta în aceasta calatorie profesorii Holca Mariana, Sarig Angelica, Irimia Vasilica, Reti Irina, bibliotecar si Noghi Monica.
Taberele continua pâna în luna august:
– perioada 13-25 iulie-Gradinita cu Program Normal „Grigore Tabacaru” Hemeius, sub coordonarea lui Maftei Cristinel Ionut.
– perioada 20-30 iulie-Scoala Gimnaziala „Ion Rotaru”, sat Valea lui Ion, comuna Blagesti, coordonat de Gais Marcela.
– perioada 20-30iulie-Gradinita cu Program Prelungit Nr.30, Bacau, structura a Scolii Gimnaziale „Alecu Russo” Bacau, coordonator Chiriloaie Mioara.
Scurta istorie a „Atelierelor Sotron“
În vara anului 2001, 20 de copii din Bacau, cu vârste între 3 si 12 ani, paseau pentru prima data într-o sala de clasa amenajata cu multa grija de educatori si învatatori :clopotei la geam, scoici si frunze, creioane colorate si carti, la primul Atelier de Vara Sotron, organizat de Asociatia OvidiuRo. De atunci, în fiecare vara, din ce în ce mai multi copii din tot mai multe comunitati, participa timp de 10 zile la activitati educative nonformale, prin care descopera bucuria de a învata.
Zece ani mai târziu, în 2011, peste 3000 de copii si 300 de profesori din 66 de comunitati sarace au participat în lunile iulie – august la cele 175 de Ateliere organizate, în 81 de gradinite si scoli din România. „Rolul Atelierelor Sotron este de a ajuta copiii sa se pregateasca pentru gradinita si scoala si sa se familiarizeze, atât ei cât si parintii lor, cu mediul didactic pentru a avea sanse mai mari de a se integra în sistemul de învatamânt. În cadrul Atelierelor sunt folosite metode si resurse educationale interactive care stimuleaza gândirea, curiozitatea si placerea de a descoperi si ajuta copiii sa dobândeasca cunostintele de care au nevoie pentru a face fata cerintelor sistemului de învatamânt formal. Astfel se reduce decalajul dintre prescolarii care pornesc pe drumul gradinitei mai târziu si cei care frecventeaza gradinita de la 3 ani si scad sansele unui abandon scolar timpuriu“, a mai apreciat profesorul Mihaela Ostache. SURSA: ADEVARUL.RO