Asociatia Culturala Cealalta Românie si istoricul Mircea Stanescu lanseaza în Bacau cartea „Documentele reeducarii“

Asociatia Culturala „Cealalta Românie”(ACCR) organizeaza vineri, 7 martie, de la ora 12, în sala de conferinte a Pensiunii Studio invitatie Mircea Stanescudin Bacau, o conferinta despre „reeducarea” de tip „Pitesti” din anii ´50 ai secolului trecut, la care va fi prezent autorul lucrarii „Documentele reeducarii”, istoricul Mircea Stanescu.  Cartea a aparut la sfârsitul anului trecut  la editura „Vicovia”. La eveniment sunt invitati oameni de cultura, reprezentanti ai sistemului penitenciar, ai mass-media dar si autoritatile publice locale.

Mircea Stanescu este absolvent al Facultatii de Filosofie a Universitatii Bucuresti (1994) si doctor al aceleiasi Universitati (1999). A facut stagii de cercetare în istorie contemporana si stiinte politice la Universitatea Toulouse le Mirail (1996), Institut d’Études Politiques (1999–2002) si Maison des Sciences de l’Homme din Paris (2002). În prezent este arhivist la Biroul de Arhive Contemporane al Arhivelor Nationale ale României. Este autorul trilogiei Reeducarea în România comunista (Polirom, 2010–2012) si al lucrarii The Reeducation Trials in communist Romania, 19521960 – Procesul reeducarii în România comunista – (East European Monographs, Columbia University Press, 2011).

Volumul de fata contine documente inedite preluate din Arhiva CNSAS  si sunt grupate pe capitole, în mod cronologic, si potrivit cu dosarele din care au fost selectate si este structurat astfel:

Studiu introductiv

Étude introductive

Nota asupra editiei

Lista documentelor

I. PROCESUL GRUPULUI TURCANU

Prezentarea documentului

II. PROCESUL GRUPULUI CADRELOR M.A.I.

Prezentarea documentelor

III. PROCESUL GRUPULUI VALERIU NEGULESCU

Prezentarea documentelor

INDICE DE NUME

ANEXA cu fotografii.
Autorul prezinta documentele asa cum au fost obtinute, cu greseli de ortografie, punctuatie, stil  ori continut, interventia acestuia rezumându-se la notele din subsol  sau paranteze drepte în text fara a neglija notatiile de pe marginea documentelor cât si sublinierile cu vadita intentie de a nu prejudicia în niciun fel materialul original.

În „Nota asupra editiei” Mircea Stanescu ne aduce la cunostinta  ca „pâna în prezent au fost publicate doua volume de documente având ca subiect „reeducarea“: Memorialul ororii. Documente ale procesului reeducarii din închisorile Pitesti, Gherla, Editura Vremea, Bucuresti, 1995, si editia istoricului Dumitru Lacatusu împreuna cu Alin Muresan, Casa Terorii. Documente privind penitenciarul Pitesti (1947–1977), Polirom, Iasi, 2009. Primul cuprinde, în principal, documente ale anchetei si procesului grupului Turcanu, iar cel de-al doilea, documente cu privire la ancheta cadrelor MAI implicate în reeducare si despre istoricul închisorii Pitesti.”

Din „Studiul introductiv”, care estre tradus si în limba franceza, aflam definitia termenului de „reeducare” ca fiind „o vocabula a „limbii de lemn“, care are ca scop sa acopere o realitate teribila. Astfel, „reeducarea“ de „tip Pitesti“ a constat într-o tentativa a puterii comuniste de a-si transforma opozantii – reali sau presupusi – în aderenti. Experimentul a fost pus în practica în anii 1949–1952 la închisoarea din Pitesti si în alte cinci locuri de detentie, si are un precedent: reeducarea de la Suceava”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com