„Ardealul pamânt românesc“, de americanul Milton G. Lehrer

O excelenta lucrare de istorie romaneasca, scrisa in anii razboiului de americanul Milton G. Lehrer vine sa aduca o lumina in privinta coperta ardealul pamant romanescchinurilor suportate de romani, (populatia bastinasa) de-a lungul secolelor in Ardeal. Cartea a fost reedidata zilele acestea, in editie anastatica, de cunoscuta Editura Vicovia din Bacau. Lucrarea scoasa acum de la tipar este copia lucrarii din 1944, reeditata odata cu „intoarcerea armelor“, alaturi de sovietici, pe frontul din vest. Redam doar cuvantul inainte si cateva citate, aflate pe coperta a 4-a a cartii.„Trebuie sa ne raportam la adevarata istorie, la lucrari realizate cu simt critic si bine documentate. Deoerece „problema“ Ardealului este inca foarte actuala am considerat necesara tiparirea acestei carti a americanului evreu Milton G. Lehrer“, a precizat editorul Viorel Cucu.

Cuvânt înainte

„Peste putin timp va apare în Elvetia, în limba franceza, lucrarea mea intitulata: Le probleme transylvain vu par un americain având ca substitlu: La Transylvanie terre roumaine.

Cartea de fata este traducerea în limba româna a ultimelor doua parti din acea lucrare.

Prima parte, în care ma ocup de Transilvania înainte de navalirea ungurilor si în care expun, pe baza celor mai noi cercetari si descoperiri, teoria continuitatii dacoromâne pe teritoriul Transilvaniei, apare astfel numai în editia franceza.

Tin sa precizez ca lucrarea a fost terminata înainte de evenimentele din 23 August 1944. Climatul politic al vremii în care ea a fost scrisa nu m-a împiedicat însa, sa dezvalui opiniei publice din Occident aspectul real a asa numitului arbitraj de la Viena, act arbitrar, inechitabil si apolitic, impus cu violenta de cei doi comparsi: Ducele si Führerul, cari au crezut ca Europa culturii milenare a cazut atât de jos încât destinele ei pot fi scrise de doi aventurieri, erijati în conducatori.

Dictatele impuse de dictatori au avut din totdeauna soarta fauritorilor lor. Nimic nu se poate cladi într-adevar pe violenta, dupa cum nimic nu se poate cladi pe nisip: nici dictaturi si nici dictate.

 MILTON G. LEHRER

„Poporul român este un popor nascut în libertate, trait în libertate si caruia aceasta conditie de libertate îi este elementul primordial si absolut pentru viata”.

N. IORGA

 

„Ungurii duc o politica violenta si oarba fata de nationalitatile supuse Coroanei ungare si în special fata de români”.

Lord ED. FITZMAURICE fost Ministru al Marii Britanii

Un comentariu

  1. george tihon spune:

    Doresc sa cumpar cartea …….
    In Bucuresati nu am vazut-o.
    O sa incerc in Transilvania….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com