Ar putea Rusia sa intre în posesia portelicopterelor Mistral via Egipt-Arabia Saudita?

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, pilot de MIG si fost comandant adjunct al Aeroportului International Otopeni

Prezent la ceremonia de extindere a Canalului de Suez, de la Ismailia, presedintele Frantei a anuntat ca cele doua portelicoptere Mistral pe care a refuzat sa le livreze Rusiei, ar putea fi vîndute cu certitudine Egiptului. Numai ca se afla în derulare un contract al Egiptului în valoare de 3,5 miliarde USD cu Rusia pentru furnizarea a 12 sisteme AA de tip S-300VM, a 24 avioane MiG-35, înarmate cu rachete anti-nava SS-N-26 Oniks si elicoptere de atac Mi-35. Prin urmare Egiptul are relatii excelente cu Rusia. Iar Egiptul nu are nevoie de navele Mistral si nici bani sa le cumpere. Întrucît din 2013,  SUA a sistat furnizarea echipamentelor militare si a asistentei financiare în valoare de 1,53 miliarde USD/an pentru Egipt.

http://fm.cnbc.com/

http://fm.cnbc.com/

Arabia Saudita a oferit guvernului generalului Abdel Fattah al-Sissi, dupa instalare, un bonus în valoare de 3,7 miliarde de euro. Alte 4-6 miliarde USD fiind transferate pe parcursul a doi ani. La sugestia Arabiei Saudite, Egiptul a semnat un contract în valoare de 1 miliard de euro pentru achizitionarea de corvete frantuzesti Gowind, de 2.500 tone. Ulterior, în februarie 2015, Egiptul a mai semnat la Paris un contract de achizitie pentru 24 avioane Rafale si o fregata FREMM. Asadar, în armata egipteana nu exista categoria de forte numita Infanterie Marina prin urmare Egiptul nu are nevoie de portelicopterele Mistral. De aceea este posibil ca Egiptul sa fie folosit ca paravan de Arabia Saudita, în procurarea portelicopterelor Mistral. Întrebarea care se pune este : are Arabia Saudita nevoie de portelicoptere ?

http://www.blueskyrotor.com/

http://www.blueskyrotor.com/

Nava militara americana HSV-2 Swift ( viteza 80 km/h ) a participat, începînd cu 15 iulie 2015, la conflictul din Yemen, sub pavilion Emitate Arabe Unite. Nava ultra-rapida cu capacitatea de transport de 500 t cargo, mai dispune si de o punte pentru decolare-aterizare a doua elicoptere MH-60. Americanii au recurs la aceasta stratagema, întrucît nici EAU, nici Arabia Saudita nu dispun de nave de debarcare ale infanteriei marine.

chivethebrigade.files.wordpress.com

chivethebrigade.files.wordpress.com

Pîna pe 3 august, aceasta nava a transportat si debarcat la Aden, timp de doua saptamîni, o brigada mecanizata a Emiratelor Arabe Unite, compusa dintr-un batalion blindat ( 45 de tancuri Leclerc ), un batalion mecanizat (  40 de APC tip BMP-3M ), un batalion de artilerie cu autotunuri Denel G6 cal. 155 mm si un batalion de forte speciale, compus din 350 de militari.

Practic infanteria marina a Arabiei Saudite, formata din 140 APC spaniole ( BMR-600P ) nu este infanterie marina în adevaratul sens al cuvîntului si nu dispune de mijloacele necesare unui grup expeditionar, alcatuit în jurul unei nave amfibii de asalt ( portelicopter ), întrucît îi lipsesec cîteva elemente de baza.

Misiunea principala a navei amfibii de asalt-portelicopter este aceea da a îmbarca, disloca si lansa din apropierea litoralului, o forta expeditionara, compusa din infanteristi marini aflati la bordul elicopterelor de transport, navelor pe perna de aer si a navelor de debarcare clasice. Arabia Saudita nu dispune de nave pe perna de aer si nici de nave de debarcare clasice. Ca misiune secundara,  portelicopterul asigura superioritatea aeriana în sectorul de debarcare si sprijinul aerian al debarcarii, utilizand elicopterele de atac îmbarcate. Marina militara saudita nu este înzestrata cu elicoptere de atac îmbarcate.

Pentru protectia portelicopterului si sprijinului cu foc în sectorul de debarcare, grupul expeditionar are nevoie de cel putin doua distrugatoare, înarmate cu rachete nava-litoral, nava nava, nava-aer si tunuri. Marina militara saudita nu dispune de niciun distrugator.  Ele sunt secondate de doua fregate inferior înarmate fata de distrugator. Arabia Saudita dispune de trei fregate construite în Franta, din clasa Al Riyadh ( La Fayette ) înarmate cu rachete de croaziera SCALP EG, rachete nava-nava Exocet MM40 Block II, rachete AA cu raza scurta de actiune Aster 15 si tun cal. 100 mm. La acestea se mai adauga patru fregate slab înarmate, din clasa Al Madinah construite tot de Franta în anii 80. Aceste nave nu au puterea de foc necesara sprijinului portelicopterului.

defense3.files.wordpress.com

defense3.files.wordpress.com

Un alt tip de nava de sprijin, esential grupului expeditionar, este submarinul care contracareaza un posibil atac submarin din partea inamicului. Arabia Saudita nu dispune de niciun submarin.

Arabia Saudita doreste sa-si intensifice relatiile cu Rusia în toate domeniile, inclusiv în domeniul militar, a declarat ministrul de Externe saudit, Adel al-Jubeir, în cadrul vizitei din luna august 2015 de la Moscova. El venind cu propunerea de a investi pe loc 10 miliarde USD în economia Rusiei. Arabia Saudita a avut totodata, mai multe runde de negocieri cu Rusia, în vederea achizitionarii de rachete Iskander.

http://static.fanpage.it/socialmediafanpage

http://static.fanpage.it/socialmediafanpage

Racheta Iskander are un plafon de croaziera de 50.000 m, care o face invulnerabila la majoritatea sistemelor sol-aer. În plus, ea evolueaza cu viteze de 7-9.000 km/h, executînd manevre de evitare, zburînd în zig-zag. Rachetele de croaziera, chiar si cele care dispun de tehnologia ”stealth” zboara cu viteza de 800 km/h si pot fi detectate de la distanta 80 km ( din fata ) si 145 ( din spate ) de avioanele de vînatoare dotate cu receptoare în infra-rosu (  IRST).

https://upload.wikimedia.org

https://upload.wikimedia.org

De cîteva decenii, pilotii rusi se antreneaza în proceduri de interceptare a rachetelor de croaziera, prin exercitii cu trageri reale, la joasa înaltime, în poligonul Asuluk , din apropierea Astrahanului. Utilizînd ca tinte avioane fara pilot reactive care simuleaza perfect profilul de zbor al Tomahawk-urilor americane. Pe vremea Tratatului de la Varsovia si pilotii români executau trageri reale în poligonul Asuluk. De 23 de ani, pilotii români n-au mai executat astfel de trageri.

Nu ar fi exclus ca Arabia Saudita sa receptioneze portelicopterele Mistral în locul Egiptului, pentru a le livra Rusiei, în schimbul sistemelor de rachete Iskander. Daca situatia se adevereste ar putea exista doua ipoteze de lucru. Prima ipoteza ar fi aceea ca sistemul de ghidaj al noilor rachete Iskander, cu o abatere probabila de 2-5 m, la o raza de actiune de 500 km, i-a facut pe americani nerabdatori sa intre în posesia lui, prin intermediul sauditilor. Pentru SUA, cele doua portelicoptere Mistral de 21.000 t, cu 16 elicoptere la bord, ajunse în posesia Rusiei nu reprezinta nicun pericol, întrucît SUA dispun de 8 nave amfibii de comandament din clasa Wasp, cu un deplasament de 41.335 t.

Fiecare fiind înzestrata cu 12 elicoptere de transport CH-46 Sea Knight, 6 avioane de atac la sol, cu decolare si aterizare verticala  de tip AV-8B, 4 elicoptere de atac AH-1W Super Cobra, 9 elicoptere antisubmarin CH-53 Sea Stallion si 4 elicoptere de salvare-cautare UH-1N Huey.

http://y0.ifengimg.com/

http://y0.ifengimg.com/

A doua ipoteza pune în discutie balanta de forte în Orientul Mijlociu. Poate ca Arabia Saudita previzioneaza cresterea substantiala a rolului Rusiei în viitorul apropiat în zona Golfului, sprijinind Iranul sa-si valorifice imensele resurse energetice. O colaborare ruso-iraniana ar permite o ascensiune economica si militara exponentiala a Iranului, afectînd serios tarile din peninsula Arabica. Nici SUA, nici Israelul nu pot contracara aceasta evolutie fara a declansa un razboi devastator în întreaga regiune. Si atunci, Arabia Saudita ( cel mai mare exportator de petrol din lume si locul 3 la gaze naturale ) s-ar vedea nevoita sa caute protectie în directia Rusiei ( locul doi ca rezerve de petrol si primul ca rezerve de gaze naturale ). Si sa formeze cu aceasta un nou cartel al petrolului, în detrimentul OPEC ( Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol ) din care Rusia nu face parte. OPEC este subordonata intereselor Occidentului, motiv pentru care odata cu impunerea de sanctiuni economice Rusiei, pretul barilului de petrol a scazut în mod artificial, de la 100 la 42 USD.

http://king-abdulaziz.saudiculture.jp/

http://king-abdulaziz.saudiculture.jp/

Reamintesc ca pe 14 februarie 1945, presedintele Franklin Delano Roosevelt s-a întâlnit cu regele Abdul Aziz-bin Al Saud, pe crucisatorul USS Quincy, în Marea Rosie.  Întâlnirea care a fost tinuta în secret, a avut ca scop stabilirea conditiilor de colaborarea pentru asigurarea stabilitatii post-razboi din Orientul Mijlociu. Statele Unite ale Americii urmau sa asigure securitatea Arabiei Saudite si un loc la ONU, iar sauditii deveneau aliatii pe veci ai SUA, permitîndu-le americanilor o gama întreaga de speculatii pe piata petrolului.

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com