Anonimele de la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacau. Rectorul Valentin Nedeff, vedeta denunturilor

Singura universitate de stat din Bacau sta pe un butoi de pulbere, daca este sa-i credem pe profesorii care s-au simtit neindreptatiti de modul in care actualul rector a condus in cele doua mandate.
Profesorul universitar dr. Valentin Nedeff, rector, din 2008, al Universitatii „Vasile Alecsandri“ din Bacau, este tinta mai multor „investigatii“, facute de colegii din universitate, satui de nepotisme, atacuri la persoana si atitudini autoritare. Denunturile, de cele mai multe ori, anonime, au fost facute atat catre oamenii de presa, cat si fata de institutii precum Directia Nationala Anticoruptie. La finalul ultimului mandat ar merita trecute in revista si documentate principalele acuzatii, formulate tot mai des in spatiul public (FOTO Mihaela si Valentin Nedeff):Valentin Nedeff si Mihaela Nedeff

 

1 Conflict de interese si nepotisme.

Valentin Nedeff este fericitul profesor care are toata familia in universitate. Cand era decan la Inginerie, sotia era administrator al aceleasi facultati, ceea ce pe unii i-a facut sa creada ca avem de face cu un conflict de interese. Mai nou, fiul urmeaza un doctorat la Bacau iar „gurile rele“ au identificat si postul care i s-ar pregati. Profesorul universitar dr. Valentin Nedeff are in aceeasi universitate nepoti dar si fini si cumatri, care toti, pe merit, au ajuns sa faca echipa cu el. Sa semneze la aceleasi lucrari stiintifice si sa fie primii care sunt la impartirea cascavalului. Ultimul zvon, transmis pana la Cotroceni si Palatul Victoria, se refera la o alta temere a unor profesori. Ca i s-ar pregati un post lui Gabriel Leahu, care urmeaza sa fie lasat la vatra dupa indelungata activitate in Ministerul Educatiei, iar catedra ar fi doar primul pas pana cand aceasta sa devina rectorul Universitatii „Vasile Alecsandri“. Acelasi domn ar fi casatorit cu o „vara buna“ a rectorului Nedeff. Cu alte cuvinte, conducerea universitatii bacauane ar ramane in familie.
2 Fals in documente publice, care ar fi dus la favorizarea unor persoane din anturaj, fini si cumatri, care au urcat astfel pe scara devenirii universitare.
Intr-adevar, la o prima privire, exista documente publice care atesta faptul ca Valentin Nedeff este directorul unor proiecte, pentru care a luat si bani. Aceleasi titluri de proiecte au fost asumate in dosarele unor lectori, deveniti conferentiari, cu ajutorul punctajului capatat astfel.
3 Abuz in functie si suspiciuni de coruptie
Atitudinea ferma a rectorului bacauan si conflictele avute cu unii subordonati au adus noi acuzatii. Ca dupa bunul plac alege cine sa fie in echipa lui, ca a concediat 9 cadre didactice titulare, ca s-a implicat in jocurile din diferite facultati. Trei „anonimi mai curajosi“ l-au denuntat pe rector si la DNA, care insa nu a confirmat acuzatiile. Intr-unul din cazuri, cercetarile au fost directionate catre un alt parchet.

P.S. Fara foc nu iese fum, spune o vorba romaneasca. Denunturile, chiar daca nu sunt asumate public, reprezinta un semnal de alarma din partea unor cadre didactice universitare. Acuzatiile grave merita toata atentia, mai ales ca Universitatea Vasile Alecsandri din Bacau este o institutie de stat, platita din bani publici. Totodata, pataniile rectorulului Valentin Nedeff, atat de iubit de unii si de urat de altii, merita o abordare corecta si principiala.

 

Universitate Bacau

 

Scrisoare din 4 ianuarie 2016:

„Coruptia omoara educatia”. Cazul Universitatii ”Vasile Alecsandri” din Bacau

Domnule Presedinte Klaus Iohannis,

Domnule Prim Ministru Dacian Ciolos,

Domnule Vice Prim Ministru Vasile
Sebastian Dancu,

Domnule Ministru al Educatiei Nationale si
Cercetarii Stiintifice Adrian Curaj,

Doamnelor/Domnilor profesori,

Doamnelor/Domnilor jurnalisti,

SESIZARE

Prin aceasta
scrisoare deschisa solicitam organelor competente, dar si opiniei publice, analiza situatiei de la Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacau privind legitimitatea organizarii concursului pentru obtinerea unui post de profesor (pozitia 2/ Dep. de limba si literatura romana si stiinte ale comunicarii/Facultatea de Litere) cu ”dedicatie” pentru Secretarul General al Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Gabriel Leahu, cu directa complicitate a rectorului in functie, Valentin Nedeff.

MOTIVATIE

In sedinta Comisiei paritare a Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau din data de 16.09.2013, conform procesului verbal nr. 14569, la solicitarea rectorului Valentin Nedeff, 9 cadre didactice titulare (dintre care 8 tineri sub 40 de ani si un reputat profesor de matematica care a suferit un accident cerebral, catalogat”nefolositor”), au ramas fara post didactic. Printre tinerii concediati pe motiv de restructurare a postului se gasea si Alin Popa, cadru didactic cu specializarea istorie si comunicare, angajat în universitate din anul 2003, 39 de ani la data concedierii, cu 2 copii minori in intretinere, 10 ani vechime:

http://cadredidactice.ub.ro/popasebastianalin/files/2011/06/cv_lucrari_publicate_alin_popa.pdf

Deciziile de concediere i-au apartinut rectorului Nedeff. Acesta a prezentat in Consiliul de Administratie (proces verbal al Consiliu de Administratie 14949/19.09.2013) situatia finala privind concedierile individuale si procedura de concediere individuala pentru fiecare caz in parte. In sedinta de Senat (proces verbal Senat 14508/13.09.2013), aceelasi Nedeff, a motivat decizia de concediere ca fiind datorata situatiei financiare, numarul de 12,8 studenti/cadru didactic la Facultatea de Litere fiind insuficient pentru mentinerea tuturor cadrelor didactice titulare. Decizia de concediere pe motiv de restructurare post a fost contestata de Alin Popa, facand obiectul Dosarului nr.5083/110/2013, Tribunalul Bacau, Sectia I civila. Beneficiind de serviciile unui avocat foarte bun, Universitatea a avut castig de cauza, decizia de concediere ramanand definitiva.

In data de 26 Noiembrie 2015 Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau anunta organizarea concursurilor privind ocuparea posturilor didactice vacante publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 1304 din 25 noiembrie 2015, Partea a III-a. Potrivit anuntului postat pe site-ul jobs.edu.ro, informatile despre concursul pentru ocuparea unui post vacant de profesor sunt urmatoarele: Departamentul care scoate postul este: ”Departamentul de limba si literatura romana si stiinte ale comunicarii”, acelasi departament din care a facut parte si Alin Popa http://cadredidactice.ub.ro/popasebastianalin/); domeniu stiintific al postului de profesor scos la concurs: Istorie, acelasi ca al lui Alin Popa.

Trebuie subliniat faptul ca membrii departamentului au aflat despre postul scos la concurs în momentul publicarii anuntului. Situatia orelor existente nu justifica scoaterea postului la concurs, doar doua din cele patru discipline fiind din domeniul istorie, un post de profesor afectând situatia financiara si asa precara a departamentului. Pe de alta parte, disciplinele din domeniul comunicare introduse artificial in post blocheaza în viitor scoaterea la concurs a unor posturi viabile, in domeniul comunicare.

In realitate, rectorul Nedeff concediaza in 09/2013 un tanar titular, asistent universitar, doctor in ISTORIE, cu studii în COMUNICARE, 39 de ani, tatal a 2 copii, pe motiv de restructurare post, ca la 2 ani distanta sa scoata la concurs un post superior, mai bine remunerat, de profesor universitar in acelasi domeniul stiintific, ISTORIE, cu ”dedicatie” pentru un ”greu” al sistemului. Potrivit Raportului de activitate al Universitatii pe anul universitar 2014-2015 si activitati pentru viitor publicat la adresa: http://www.ub.ro/files/universitate/doc/Contract_institutional/CI_2015/UBc_24445_Rap_activitate_2014-2015.pdf, la pag. 15, in Tabelul 30, se observa o scadere cu 12,42% a totalului de candidati la Facultatea de Litere la sesiunea de admitere 2015 fata de sesiunea 2014. Aceasta scadere influenteaza negativ finantarea Facultatii de Litere, situatia soldului pe facultate la 30.09.2015 lei fiind dezastruoasa, scazand in 2015 fata de 2013 (anul concedierii) (sold de -264.512 lei/2015 (Tabel 76/pag.36, acelasi Raport) fata de -245.987/ 2013 (Tabel 78/pag.37, acelasi Raport)). Mai mult, numarul de studenti echivalenti/cadru didactic la Facultatea de Litere, in anul 2015 scade la 8,46 fata de 12,8. Situatia financiara la 30.09.2015, conform Rap_activitate_2014_2015, fiind mult mai proasta decat in 2013, NU permite scoaterea unui post de profesor la concurs! Si totusi acest concurs are loc!

MIZA

Postul de profesor in Domeniul Stiintific ISTORIE este ”dedicat” Secretarului General Gabriel Leahu,
profesor de Istorie. Intre presedintele comisiei de concurs, acelasi rector Nedeff si presupusul candidat Gabriel Leahu exista o stransa relatie de rudenie (sotia rectorului, Mihaela Nedeff (Leahu) este verisoara cu Gabriel Leahu). Miza pe termen scurt a celor doi veri este castigarea alegerilor in tandem: Nedeff, Presedinte Senat si Leahu, Rector. Astfel, NIMENI nu va putea verifica/controla actele flagrante de abuz in functie ce au loc in forma
continuata, de cativa ani, la aceasta universitate, pentru ca cei doi sunt actorii principali. Un alt actor, ”servit” de Nedeff cu articole ISI, pentru care, probabil, inchide ochii la multe fapte de coruptie, este chiar Ministrul Secretar de Stat Gigel Paraschiv (insusi Nedeff se lauda ca are sustinere ”sus” si nimeni nu il atinge!) http://omicron.ch.tuiasi.ro/EEMJ/pdfs/vol13/no7/10_609_Nadabaica_14.pdf. Miza pe termen lung este consolidarea unei structuri de tip mafiot prin inlaturarea sau/si compromiterea celor care au mai ramas cinstiti,
structura in care interesul general este si va fi folosit pentru satisfacerea unor interese personale si de grup, avand, pe langa fraudarea banului public si un grav impact asupra calitatii in educatie!

SOLICITARE

Domnule Ministru, va solicitam prezenta Corpului de Control al Ministerului, din care sa nu faca parte cei 2 angajati
ai ministerului, pentru a constata gravele faptele de abuz in functie in forma continuata comise de rectorul Nedeff si marionetele sale!

11 Comentarii

 1. Elena spune:

  Merita trimisi la inchisoare! Jos coruptia din sistemul de invatamant! Acesti oameni trebuie concediati si interdictia de a mai ocupa vreodata posturi in educatie! Infractori!!!!!!!!!!!!!! O retea infractionala de tip mafiot care etse in toate universitatile si spitalele, unde oamenii valorosi nu au un loc si trebuie sa isi caute o paine in strainate!!!!
  La inchisoare, multimiliardarilor care sfidati prin conturile de la banci si averile facute usor in universitati si spitale prin multiple functii de conducere simultane.

 2. Stefan Ababei spune:

  Am facut masterul cu fiul sau in acelasi trunchi. A fost de 2-3 ori la cursuri si atat. A fost apoi absolvent. Nimic de comentat!

  • Traian Basescu spune:

   Mai sunt si altii ca el, acolo.
   Multi plagiatori, mult nepotism, hotie in familie!
   Sa traiti bine!

 3. Florin spune:

  Universitatea n-are nicio sansa sa scape de famiglia Nedeff. Sunt destul de bine acoperiti, iar DNA-ul nu are niciun interes sa gaseasca ceva.

 4. Adelina spune:

  Este revoltator modul in care acest individ a transformat o universitate in tarlaua cu care este obisnuit sa lucreze.

 5. Mihai spune:

  Va propun spre rezolvare o problema de matematica.
  SIF Moldova da o sponsorizare grasa universitatii. O buna parte din bani sunt folositi de odrasla rectorului pentru a se plimba prin Spania. Unui mare sef de la SIF i se scoate un post la „concurs” la universitate (stiinte economice). Sa se calculeze cat de mare va fi urmatoarea sponsorizare din banii actionarilor.

 6. Anonimul spune:

  Va multumesc fiindca mi-ati publicat scrisoarea. Imi cer scuze de la cel/cei banuiti ca ar fi scris-o (am auzit ca Nedeff „stie” cine este autorul). Sper sa nu o incaseze prea tare. Poate ca o data o sa ii spun cine i-a facut-o. O sa aiba o MARE surpriza. Un indiciu, iubitule, cand promiti ceva, tine-te de cuvant!

 7. Puscarie spune:

  Care o mai fi pedeapsa pentru fals si uz de fals? Exista dovezi irefutabile ca cei doi fini din subordine au falsificat dosarele de concurs de conferentiar trecandu-se directori la proiecte la care director fusese de fapt nasul. Si se pare ca nu sunt singurii protejati ai lui Nedeff care au trisat grosolan…

 8. De la litere spune:

  Stiati ca mult iubitul si stimatul rector a cheltuit din banii publici peste un milion de lei (noi) pentru dotarea unor laboratoare in care nu intra decat lacheii lui (degeaba), in timp ce profesorii sunt fortati sa faca ore fara sa fie platiti, deoarece „nu sunt bani”?

 9. Icsulescu spune:

  Domnule Merticariu, sunteti nedrept cu un familist desavarsit. Stiind ca are de lucru la casa lui si la cea a fiului, a cumparat cu peste 4 miliarde de lei un autolaborator cu care sa poata cara materialele. Fiind din banii universitatii, cand va termina constructiile, s-ar putea chiar sa ii lase si pe altii sa il foloseasca!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com