Ambasadorul SUA, despre Holocaustul din Romania: „Este dificil pentru orice democratie sa accepte mostenirea unei cruzimi de nedescris“

DISCURSUL AMBASADORULUI SUA, HANS KLEMM, CU OCAZIA COMEMORARII ZILEI HOLOCAUSTULUI-8 octombrie 2015

 

Hans Klemm, ambasador SUA„Buna dimineata. Ne aflam astazi aici pentru a-i comemora pe românii victime ale Holocaustului. Acest urias act de barbarie si crima a avut o amplitudine nemaiîntâlnita. Cu certitudine si determinare, guverne si oameni au canalizat îngrozitoarea putere a urei si intolerantei într-un mecanism distructiv, al carui scop era exterminarea unui întreg popor si a unei întregi culturi. Genocidul era unicul scop al acestui mecanism. Astazi comemoram si deportarea Holocaust in Romania (32)fortata a evreilor români în Transnistria. Acest act autorizat de regimul Antonescu a marcat începutul uneia dintre cele mai îngrozitoare etape din istoria României, nu doar pentru evrei, ci si pentru romi si alte minoritati. Sute de mii de oameni au pierit. Aceste victime nu erau oameni fara chip sau necunoscuti. Fiecare dintre ei era tatal, mama, fiul, fiica, prietenul sau apropiatul cuiva.

Holocaust in Romania (33) Ne aflam astazi aici pentru a ne aminti de acele victime si pentru a le plânge, pentru a ne aminti de barbaria Holocaustului si pentru a o respinge. Amintirea ne face mai puternici. Amintindu-ne ororile Holocaustului putem face eforturi sa împiedicam asemenea atrocitati în viitor. Caci niciodata nu trebuie sa se permita repetarea lor.

Holocaust in Romania (35)Este dificil pentru orice democratie sa accepte mostenirea unei cruzimi de nedescris. Însa trebuie sa rezistam tentatiei de a ne ascunde de adevarurile dificile. Asa cum spunea câstigatorul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, „amintirea ofera o dimensiune etica tuturor eforturilor si aspiratiilor”. Comemorarea face poporul si institutiile noastre democratice mai puternice. Astazi ne amintim ororile Holocaustului ca sa nu le mai repetam niciodata.

Adresându-ma României, aplaud masurile pe care le ia pentru Holocaust in Romania (17)recunoasterea acestui capitol tragic din istoria sa. Si îi îndemn pe toti românii, în special pe tineri, sa studieze atent aceasta istorie si sa nu uite niciodata cele petrecute. Va multumesc“.Sursa (Ambasada SUA la Bucuresti)

Un comentariu

  1. Ioan spune:

    Nemernicii astia vorbesc?…, au facut Holocaust din tot globul, pe unde au trecut, au lasat moarte, suferinta si saracie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com