Ambasada SUA: La Deveselu ramane cum am stabilit!

Speculatiile referitoare la incetarea investitiilor in proiectul de aparare de la Deveselu continua. Ambasada SUA a emis astazi un comunicat-interviu, cu raspunsuri la intrebarile unui jurnalist francez curios! Din comunicatul americanilor rezulta ca Romania este

sursa foto: www.antena.ro

sursa foto: www.antena.ro

un partener strategic al Statelor Unite si ca investitia de la Deveselu este suportata integral de Guvernul SUA, fiind necesara in context regional!

Comunicat Ambasada SUA:

SUA îsi pastreaza angajamentul fata de proiectul de aparare antiracheta de la Deveselu

Ambasada SUA a raspuns saptamâna aceasta la întrebarile unui jurnalist francez referitoare la angajamentul lor fata de sistemul de aparare antiracheta din România, semnificatia sistemului Aegis Ashore ce se construieste acum la Deveselu pentru NATO si comentariul ministrului rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov ca evolutiile diplomatice din Ambasada SUA negocierile cu Iranul influenteaza nevoia existentei unui sistem de aparare antiracheta în Europa si România.

  1. Sistemul antiracheta se afla sub comanda SUA sau NATO? Cine plateste pentru el?

Abordarea Europeana Adaptiva în Etape (EPAA) este contributia nationala voluntara a SUA la capacitatea de aparare împotriva rachetelor balistice a NATO. Chiar si acum, radarul de aparare antiracheta din Turcia, ce constituie parte a EPAA, se afla sub controlul operational al NATO. Controlul operational al amplasamentului sistemului Aegis Ashore din România va fi transferat NATO la momentul oportun.

Respectivele obligatii financiare sunt discutate în Acordul dintre Statele Unite ale Americii si România privind amplasarea sistemului de aparare împotriva rachetelor balistice. Conform acordului, Guvernul SUA va acoperi costurile de constructie a amplasamentului si de operare si întretinere a sistemului de aparare antiracheta.

  1. De ce au decis SUA sa construiasca aceasta baza împreuna cu România?

Între Statele Unite ale Americii si România exista un parteneriat strategic puternic si durabil, bazat pe valori si principii comune. Analiza Departamentului Apararii al SUA arata ca România este bine pozitionata geografic pentru a se putea raspunde eficient la potentialele amenintari.

  1. Rusii sustin ca scutul de aparare antiracheta ameninta rachetele sale strategice si afecteaza echilibrul de putere. Care este raspunsul SUA?

Sistemul Aegis Ashore este defensiv prin natura sa si nu constituie o amenintare la adresa Rusiei. Cooperarea cu Rusia este importanta pentru stabilitatea regionala si securitatea globala. Vom continua sa colaboram cu Rusia în domenii de interes comun si vom încuraja cooperarea lor într-o gama larga de aspecte, inclusiv apararea antiracheta.

  1. Dupa încheierea acordului nuclear între Iran si comunitatea internationala (si SUA), ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov a declarat ca scutul de aparare antiracheta nu mai este necesar, dat fiind faptul ca SUA au mentionat ca Iranul este principala amenintare cu rachete. Care este punctul dumneavoastra de vedere?

Desi grupul P5+1 (cele cinci tari membre permanente ale Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite plus Germania) si Iranul au ajuns la un acord initial cu privire la programul nuclear al Iranului, mai sunt multe lucruri de facut pe masura ce negociem configuratia unei solutii ample în urmatoarele sase luni. Punctul nostru de vedere cu privire la importanta apararii antiracheta în Europa si angajamentul fata de EPAA, în calitatea de contributie a SUA la sistemul NATO de aparare antiracheta, ramân neschimbate.

 

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com