Actul Aditional nr 10, care va fi supus din nou votului Consiliului Local Bacau, ar aduce in conturile societatii SOMA peste 7 milioane de lei, anual, bani de la bugetul Municipiul Bacau, pentru activitatea de colectare a deseurilor.
Consilierii locali sunt pusi sa aprobe, fara vreo expertiza, sub presiune, calculele din proiectul de hotarare, referitoare la cresterea costurilor pentru serviciul de salubrizare si al amortizarii investitiilor pentru conformarea la legislatia de mediu.
Nimeni nu stie cum s-au negociat sumele, cine a calculat cresterea cuantumului contractului de la 14 la 21,2 milioane de lei, anual.
Obligatiile de conformare, vechi de un an si jumatate
Desi municipalitatea a avut timp un an si jumatate de la aprobarea OUG 74/2018 sa se conformeze cerintelor de mediu, timp in care societatea SOMA a transmis cel putin 10 adrese in care atentiona asupra acestui lucru, Primaria Bacau nu a reusit sa propuna din timp si transparent o aditionare a contractului de salubrizare, care sa fie aprobata in cunostinta de cauza de consilieri.
Intrebarea care se impune este de ce s-a ajuns, pe ultima suta metri in privinta aditionalului cu SOMA, astfel incat un proiect de-o astfel de anvergura, care apasa greu pe bugetul local, sa fie supus aprobarii cu doar o luna, doua pana la intrarea in vigoare, de la 1 ianuarie 2020, a prevederilor OUG 74/2018?
Ce a impiedicat Primaria si operatorul ca, timp de un an si jumatate, sa gaseasca solutia de compromis pe subiectul aditionalului?
Actualul contract, prelungit artificial desi ADIS face licitatie pentru colectare si transport
Mai mult, din proiectul de act aditional ar rezulta inclusiv o prelungire a actualului contract pana in 2025, sub prezumtia amortizarii investitiilor operatorului, desi ADIS – asociatie de salubrizare din care Municipiul Bacau face parte – are in derulare o licitatie publica vizand stabilirea unui nou operator de salubrizare pentru Bacau si 22 de comune limitrofe.
Procedura e in plina derulare, cu termen 16.12.2019 pentru depunerea ofertelor.
De altfel, Consiliul Local Bacau a aprobat studiul de oportunitate in vederea demararii licitatiei si documentatia de atribuire prin HCL 398/29.10.2018, cu anexele respective.
În decembrie 2018, ADIS a lansat licitatia privind colectarea si transportul deseurilor in Municipiul Bacau si 22 de comune limitrofe, in conformitate cu documentatia asumata prin hotarari de toate cele 23 de consiliu locale.
Licitatia a fost contestata de SC SOMA SRL si Compania Romprest Service SA la CNSC. S-a reluat procedura, iar pe 16 decembrie 2019 se finalizeaza depunerea ofertelor. Decizia ar putea fi contestata, dar in 2020 va fi desemnat castigatorul licitatiei. Procedura competitiva inseamna, potrivit ADIS, cresterea calitatii serviciilor de salubrizare in Bacau.
In ultimii 15 ani, la nivelul Municipiului Bacau, nu s-a mai organizat o noua licitatie pentru colectarea si transportul deseurilor. SOMA, actualul operator, presteaza servicii de salubrizare in baza unui contract din 2005, incheiat inainte de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.