Un adevarat castel irlandez in capitala Arizonei

Scris de Octavian Curpas

În inima capitalei statului Marelui Canion, pe Central Avenue, a aparut recent un edificiu în forma de castel irlandez. Originala cladire construita pe patru nivele, sediul unei superbe biblioteci irlandeze, a costat – potrivit declaratiei doamnei Patricia Prior, directorul Centrului Cultural Irlandez din Phoenix – nu mai putin de 3,5 milioane de dolari, suma acoperita în totalitate din donatii private.

Pentru a o face cât mai distincta în peisajul arhitectural si cultural din Arizona, artizanii acestei institutii au folosit 22 de tone de piatra „limestone” adusa tocmai din County Clare, Irlanda, cu care a fost placata fatada cladirii, gratie priceperii si coordonarii a doi iscusiti „master stone-masons” irlandezi – manageri ai companiei „Irish Natural Stone Ltd”, veniti aici special pentru realizarea proiectului.

„Mc Clelland Irish Library”, denumita astfel datorita celui care a pus bazele înfiintarii ei, domnul Norman Mc Clelland, fondator si director executiv al firmei „Shamrock Foods Co.”, pune la dispozitia consumatorilor de cultura peste 6.000 de carti scrise de autori si poeti irlandezi. De asemenea, biblioteca gazduieste partituri muzicale, CD-uri cu muzica irlandeza si celtica, manuscrise, fotografii, expozitii, cât si un numar considerabil de filme. Un aspect remarcabil este faptul ca institutia dispune de toate resursele necesare pentru identificarea liniei genealogice a celor interesati. Astfel ca toti cetatenii din Arizona de nationalitate irlandeza curiosi sa afle detalii despre originea lor, o pot face prin intermediul acestei biblioteci. Cladirea dispune de asemenea, de o încapere destinata celor care doresc sa studieze instrumentele muzicale traditionale irlandeze.

Dupa populatia de origine germanica, irlandezii sunt cel de-al doilea grup etnic din Statele Unite. Potrivit statisticilor, aproape 37 de milioane de americani (12% din populatia SUA) au radacini în Irlanda. Astfel, populatia diasporei irlandeze din SUA este de sase ori mai mare decât cea a Irlandei. În Arizona exista în momentul de fata un numar de peste 5.000 de persoane de origine irlandeza, din rândul carora face parte si senatorul John Mc Cain.

„Daca reusim sa transmitem o frântura din mostenirea noastra culturala unui numar mic de oameni, acestia la rândul lor o vor transmite mai departe” – afirma Patricia Prior, directorul Centrului Cultural Irlandez.

Biblioteca „Mc Clelland Irish Library” din Phoenix si-a deschis portile în luna iulie 2012, functionând cu program limitat în lunile iulie si august, urmând ca inaugurarea oficiala sa aiba loc pe data de 29 septembrie a.c.

Iata cum literatura, muzica, traditia, ansamblul valorilor culturale ale popoarelor lumii dainuie în sufletul comunitatilor din diaspora, indiferent unde ar vietui, asigurându-le continuitatea prin initiative de acest gen, devenite adevarate izvoare de cunoastere si leagane culturale nationale.

Octavian D. CURPAS, Phoenix, Arizona

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com