Actorul Nick Mancuso, pe scena festivalului Gala „Star” din Bacau

Festivalul International al Recitalurilor Dramatice, Gala „Star”, organizat de Teatrul Municipal „Bacovia, Bacau, atrage cu fiecare an, prin prestigiul sau, atentia artistilor de renume international. Daca anul trecut, publicul festivalului a avut sansa sa o admire în recital extraordinar pe celebra soprana Angela Gheorghiu, la cea de-a IX-a editie (4 – 8 aprilie 2014), invitatul de onoare va fi celebrul actor hollywoodian Nick Mancuso. Starul american, de origine italiana, va sustine luni, 7 aprilie, de la ora 21.00, pe scena Teatrului Municipal „Bacovia” recitalul extraordinar „The Death of Socrates”, adaptare proprie dupa Plato. De asemenea, cunoscutul actor va face parte din juriul festivalului Gala „Star” 2014, alaturi de regizorii Alexander Hausvater si Laurentiu Damian.

nick-mancusoInvitatul de onoare al Teatrului Municipal „Bacovia”, Bacau, la editia a IX-a a Galei „Star” este nu doar un foarte apreciat actor de teatru, film si televiziune, ci si scriitor, profesor, artist plastic si producator, premiat cu cele mai importante distinctii artistice din Canada, laureat al New York Film Festival, pentru filmul „The Last Gamble” (2011), cu Steve Bauer, în regia lui Joe Goodavage. Ca profesor de teatru promoveaza sistemul sau personal de predare bazat pe cartea sa “Acting (is) for Everyone”.

Studiaza Yoga, Aikido, Tai Chi, Chi Kung si meditatie tibetana, fiind de asemenea un crestin practicant. Detine diplome în Psihologie si Filosofie, de la Universitatile Toronto si Guelph, din Canada. În 1984 a refuzat, “pe considerente filosofice” invitatia actorului Charlton Heston de a deveni membru al prestigioasei Academy of Motion Picture Arts and Science (SUA).

În peste 40 de ani de actorie, a lucrat în 12 tari, în trei limbi straine, realizând mai mult de 200 de filme si show-uri de televiziune.
 

S-a nascut Nicodemo Antonio Massimo Mancuso, în 1948, în Calabria (Italia), si a emigrat cu familia sa în 1955, în Toronto, Canada.

Si-a început cariera de actor la mijlocul anilor ’60, ca membru fondator al numeroase companii de teatru underground din Toronto, precum Toronto Free Theatre, Canadian Stage, Factory Lab Theatre si Theatre Pass Muraille.

În 1970, a devenit director artistic pentru Pier One Theatre, Halifax, Noua Scotie; în 1976 a devenit membru al Teatrului Stratford, jucând alaturi de nume mari precum Maggie Smith, Hume Cronyn, Jessica Tandy si Jeremy Brett. Activitatea sa artistica a atras imediat atentia critici de specialitate si “transferul” sau, în 1977, pe platourile de filmare de la Hollywood, pentru filmul “Nightwish”, produs de Columbia Pictures.

În 1979 a colaborat cu unul dintre cei mai mari scenaristi americani, Tennessee Williams, pentru spectacolele “Tiger Tail” and “Night of the Iguana”, în Atlanta Georgia.        A lucrat apoi pentru toate studiourile importante de la Hollywood.

 

De-a lungul anilor ’50, 60’, ’70, ’90 a jucat cu mari staruri de la Hollywood, de la Charlton Heston (alaturi de care a fost distribuit în “Mother Lode” – 1982, împreuna cu actrita Kim Bassinger), la Sophia Loren (“Lives of the Saints” – 2004), Raquel Welch sau Catherine Deneuve. Vasta sa activitate artistica, desfasurata pe scenele si platourile de filmare din Hollywood, Canada, Italia, Spania, Franta sau Russia, i-a adus reputatia de cel mai versatil si experimentat actor din istorie.

În ampla si neobisnuita sa cariera actoriceasca a interpretat o larga paleta de roluri în filme de comedie, filme de dragoste, filme de groaza, actiune sau thriller-uri.            Este de asemenea cunoscut pentru filmele sale crestine si religioase, precum  “Revelation, Messiah, Apocalypse.”, ca si pentru  filme de arte martiale precum “Rapid Fire”, cu Brandon Lee, si “Under Siege” (1992), cu Steven Seagal. Filmele sale de groaza  “Black Christmas” (1974) si “Death Ship” (1980) au devenit foarte populare.

 

Printre numeroasele premii pe care le-a primit se numara Genie Award  – Best Performance by an Actor in a Leading Role, pentru filmul “Ticket to Heaven”, Best Actor – Houston Film Festival, Best Supporting Actor – New York International Independent Film Festival si Lifetime Achievement Awards, oferit de The Italian Film Festival (Canada). Într-un articol publicat în L.A. Times, în 1988, criticul de film Kevin Thomas a numit  rolul lui Nick Mancuso din “Ticket to Heaven” “Interpretarea secolului”.

Viata lui Nick Mancuso a fost subiectul a numeroase filme documentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Cele mai comentate

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com