Active Watch pregateste romi in domeniul medical

Pana in ianuarie 2014, ActiveWatch, Agentia de Monitorizare a Presei, implementeaza proiectul „O generatie de specialisti romi în domeniul medical”, care va fi realizat în parteneriat cu Fundatia Roma Education Fund România, Asociatia Medicilor Rezidenti, Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate – SASTIPEN si Open Society Institute.

 

Principala componenta de interventie directa din cadrul proiectului O generatie de specialisti romi în domeniul medical este programul de burse educationale si de dezvoltare personala în domeniul medical adresat tinerilor apar?inând minorita?ii rome. Programul are capacitatea sa sustina 500 de studenti si elevi romi în anii academici 2011 – 2012 si 2012 – 2013.

Tinerii apr?inând minorita?ii rome vor putea alege între doua sectiuni de pregatire, în functie de etapa educationala în care se afla.

Componenta de burse, mentorat si tabere de advocacy se adreseaza studentilor la facultatile de medicina si farmacie sau colegii medicale, medicilor rezidenti si elevilor la scoli postliceale medicale. În anul scolar 2011-2012 scoatem la concurs 80 de locuri pentru tinerii romi interesati sa îsi continue studiile în domeniul medical.

Cea de-a doua sectiune se refera la  taberele de motivaresi  este construita pentru sustinerea si acordarea de pregatire în regim gratuit la biologie, chimie si fizica, elevilor de liceu care în anul scolar 2011-2012 vor fi clasa a XII-a sau a XIII-a. În anul scolar 2011-2012 scoatem la concurs 200 de locuri pentru tinerii romi interesati sa sustina examenul de admitere în institutii de învatamânt cu profil medical.

Tinerii romi se pot înscrie pentru program pâna pe 22 iulie (componenta Tutorat) si pâna pe 27 iulie (componenta Mentorat).Toate detaliile cu privire la regulamentul de înscriere sunt accesibile online pe website-ul oficial al proiectului: www.burseromi.ro .

De asemenea, programul este promovat la nivel national în 16 întâlniri locale la care vor fi invitati sa participe posibili beneficiari, dar si personalitati locale cu potential de diseminare a informatiilor în comunitati.

„Tinerii de etnie roma selectionati în cadrul programului vor fi încurajati sa îsi dezvolte potentialul de leadership si vor fi sustinuti sa se dezvolte academic si profesional în domeniul medical. Pentru sustinerea acestui obiectiv, în cadrul proiectului vor fi angajati 30 de medici si 60 de profesori care vor lucra cu tinerii selectati în program, pe durata anilor academici 2011-2012 si 2012-2013”, a declarat Carmen Macavei, din cadrul Active Watch

Proiectul O generatie de specialisti romi în domeniul medical este structurat în 2 componente, astfel: in programul de burse educationale si dezvoltare personala adresat tinerilor romi interesati de o cariera în domeniul medical (burse academice, tutorat, mentorat, tabere) si ampania de comunicare pentru promovarea programului de formare, cu accent pe combaterea prejudecatilor despre etnia roma si pe angajarea autoritatilor publice într-un demers pe termen lung de continuare a sustinerii tinerilor romi interesati sa se dezvolte în domeniul medical.

 

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *