Zilele acestea a iesit de la tipar lucrarea „Din psihologia poporului roman“, a profesorului Dumitru Draghicescu de la Universitatea din Bucuresti. Cartea a fost reeditata de Editura Vicovia din Bacau, in editie anastatica dupa originalul primei editii, scoasa in 1907 la „Libraria Leon Alcaly“. Cartea, o impletire de istorie, psihologie si filosofia culturii, analizeaza modul in care marile evenimente din viata poporului (razboaiele, migratorii, secolele de supunere fata de turci, unguri, austrieci sau rusi) au influentat resorturile intime generale ale poporului roman. „Din psihologia poporului roman“ poate fi si astazi actuala, pentru cei pasionati de perioada dinaintea Primului Razboi Mondial. Editorul a publicat cartea incercand sa readuca in atentia cititorilor frumoasa limba romana, de la inceputul secolului 20, fara neologismele in exces de astazi, dar si pentru ca in cartea lui Dumitru Draghicescu exista o descriere profunda a aspectelor pozitive si negative, a motivatiilor launtrice care-l determina pe roman sa fie asa cum este. „Am publicat mai nou cartea „Din psihologia poporului roman” de Dumitru Draghicescu in editie anastatica (o copie dupa editia original? aparuta in 1907) nu din considerente de comoditate – uneori este mai dificil de realizat o astfel de lucrare decat cu fonturi digitale – ci mai ales pentru faptul ca doresc sa le reamintesc eventualilor cititori de limba romana vorbita la inceputul secolului trecut. Limba romana s-a schimbat mult de atunci, „imbogatindu-se” cu o mare suma de neologisme care ii pun in pericol naturaletea. Al doilea lucru care m-a determinat sa public este acela ca am dorit sa le ofer cititorilor si un alt punct de vedere despre natura si caracterul romanilor decat cel oferit de unii „istorici” care vor sa denigreze in loc sa promoveze fiinta poporului nostru“, a precizat Viorel Cucu, directorul Editurii Vicovia.
„Pierderea neatarnarii tarilor romane avu ca urmare nemijlocita pierderea neatarnarii caracterului romanilor, alterarea, pana la disparitie a spiritului de libertate si de independenta in intelesul bun ce caracterizeaza neamul nostru si stramosii lui daco-romani“
Draga Mircea, te rog lamureste-ne ce e cu zvonul asta, bine tinut sub patura, precum ca fostul sef al DGA Bacau este urmarit penal in cadrul unui dosar aflat la Curtea de Apel Bacau, iar ca urmare a acestui fapt a fost suspendat din functia de sef al DGA Brasov! Se pare ca este vorba despre niste fapte mai vechi facute cand era sef la Neamt. Toata lumea bazaie prin politie, dar nimeni nu vorbeste clar datorita faptului ca doamna Manole este sefa de cabinet a lui Oprisan!