A aparut volumul „Din psihologia poporului roman“, in editie anastatica

Zilele acestea a iesit de la tipar lucrarea „Din psihologia poporului roman“, a profesorului Dumitru Draghicescu de la Universitatea din Din psihologia poporului romanBucuresti. Cartea a fost reeditata de Editura Vicovia din Bacau, in editie anastatica dupa originalul primei editii, scoasa in 1907 la „Libraria Leon Alcaly“. Cartea, o impletire de istorie, psihologie si filosofia culturii, analizeaza modul in care marile evenimente din viata poporului (razboaiele, migratorii, secolele de supunere fata de turci, unguri, austrieci sau rusi) au influentat resorturile intime generale ale poporului roman. „Din psihologia poporului roman“ poate fi si astazi actuala, pentru cei pasionati de perioada dinaintea Primului Razboi Mondial. Editorul a publicat cartea incercand sa readuca in atentia cititorilor frumoasa limba romana, de la inceputul secolului 20, fara neologismele in exces de astazi, dar si pentru ca in cartea lui Dumitru Draghicescu exista o descriere profunda a aspectelor pozitive si negative, a motivatiilor launtrice care-l determina pe roman sa fie asa cum este. „Am publicat mai nou cartea „Din psihologia poporului roman” de Dumitru Draghicescu in editie anastatica (o copie dupa editia original? aparuta in 1907) nu din considerente de comoditate – uneori este mai dificil de realizat o astfel de lucrare decat cu fonturi digitale – ci mai ales pentru faptul ca doresc sa le reamintesc eventualilor cititori de limba romana vorbita la inceputul secolului trecut. Limba romana s-a schimbat mult de atunci, „imbogatindu-se” cu o mare suma de neologisme care ii pun in pericol naturaletea. Al doilea lucru care m-a determinat sa public este acela ca am dorit sa le ofer cititorilor si un alt punct de vedere despre natura si caracterul romanilor decat cel oferit de unii „istorici” care vor sa denigreze in loc sa promoveze fiinta poporului nostru“, a precizat Viorel Cucu, directorul Editurii Vicovia.

„Din psihologia poporului roman“, „Pierderea neatarnarii tarilor romane avu ca urmare nemijlocita pierderea neatarnarii caracterului romanilor, alterarea, pana la disparitie a spiritului de libertate si de independenta in intelesul bun ce caracterizeaza neamul nostru si stramosii lui daco-romani“

„Calitatile pozitive, bogatiile mentalitatii noastre au fost oprite in loc din dezvoltarea lor, au asteptat si inca asteapta imprejurari prielnice sa iasa la iveala. In ultimii 50 de ani, aceste imprejurari prielnice au inceput sa raspunda asteptarilor. Mentalitatea noastra, in acest moment, intra intr-o epoca de creatie si desavarsire“.
 
„Aerul fizionomiei noastre sufletesti se apropie asa de mult de cel slav, in cat mult timp fu neintelegere complecta asupra starii civile a neamului nostru. Multi il socotira ca a iesit din parinti etnici slavi si ca avand in vinele lui numai sange slav. Altii erau in plina indoiala asupra autenticitatii scoborarei nostre dela romani. Pentru multi si pentru multa vreme, furam socotiti ca fii nelegitimi si ca falsi scoboratori ai romanilor. Graiul nostru scris imprumutase mijloacele slavonilor, alfabetul chirilic“-Dumitru Draghicescu-„Din psihologia poporului roman“.

Un comentariu

  1. Sorana spune:

    Draga Mircea, te rog lamureste-ne ce e cu zvonul asta, bine tinut sub patura, precum ca fostul sef al DGA Bacau este urmarit penal in cadrul unui dosar aflat la Curtea de Apel Bacau, iar ca urmare a acestui fapt a fost suspendat din functia de sef al DGA Brasov! Se pare ca este vorba despre niste fapte mai vechi facute cand era sef la Neamt. Toata lumea bazaie prin politie, dar nimeni nu vorbeste clar datorita faptului ca doamna Manole este sefa de cabinet a lui Oprisan!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com