9 mii de moldoveni, beneficiari ai programelor finantate prin proiectul “Investitii pentru comunitati durabile”

 

Desfasurata în perioada iunie 2016 – iunie 2017, runda de finantare Investitii pentru comunitati durabile a contribuit semnificativ la dezvoltarea si implementarea a 10 proiecte în tot atâtea comunitati mici (pâna la 30.000 de locuitori) din judetele Bacau, Botosani, Galati, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui, Vrancea. Valoarea totala a rundei de finantare a fost de 105.322 euro, dintre care 102.611 euro au fost oferiti de Fundatia Vodafone România, iar 2.711 euro reprezinta contributia Fundatiei de Sprijin Comunitar Bacau.

FSC Romania Rurala 2015: FOTO LIVIU TERINTE

Proiectele au oferit servicii sociale si educationale pentru copii si tineri (3), servicii educative si de recuperare pentru persoane cu dizabilitati (3), servicii socio-medicale pentru vârstnici (3) si un proiect de dezvoltare socio-comunitara. Nu mai putin de 9.000 de persoane au beneficiat de aceste servicii, dintre care 5.532 au fost copii, 2.646 adulti si 822 vârstnici.
Rezultatele sunt multumitoare si denota un impact major si schimbari importante aduse de aceste proiecte în vietile beneficiarilor directi si indirecti.
Astfel:
– 85 % dintre copiii cu dizabilitati si-au îmbunatatit evolutia fizica si psihica datorita serviciilor integrate oferite;
– 20 % dintre persoanele cu deficiente de vedere din judetul Vaslui si-au îmbunatatit calitatea vietii prin obtinerea unor produse asistive (baston cu bila si ceas cu vorbire în limba româna);
– 25 % dintre copiii de etnie roma (cazuri sociale) au dobândit deprinderi si abilitati noi si si-au îmbunatatit stima de sine;
– 75% dintre copii au dezvoltat competente si abilitati noi necesare pentru modelarea comportamentului, a cresterii stimei de sine, pentru obtinerea unor rezultate mai bune la scoala si sansa la un viitor mai bun;
– 75 % dintre familiile din comunitati sarace ale comunei Tibanesti si-au îmbunatatit calitatea vietii prin îmbunatatirea conditiilor de igiena si adoptarea unui stil de viata mai sanatos;
– 90 % dintre persoanele vârstnice cu diverse probleme medicale datorate vârstei, sau cu dizabilitati, si-au îmbunatatit calitatea vietii cu ajutorul unor servicii de specialitate oferite la domiciliu sau în centre de zi specifice.

Dincolo de cifre, cele 10 proiecte au adus schimbari importante în comunitatile în care au fost implementate. Iata doar câteva exemple de proiecte inovatoare si cu impact major asupra persoanelor carora li s-au adresat.
In Slanic Moldova, judetul Bacau, Asociatia Congregatia Surorilor Providentei a primit o finantare care a permis dezvoltarea unui serviciu nou de îngrijire la domiciliu si a unui punct medical destinat cu precadere persoanelor vârstnice. Serviciul deschis prin acest proiect se dovedeste foarte important într-o comunitate îmbatrânita, în care vârstnicii aveau putine servicii dedicate desi se confrunta cu o gama complexa de probleme specifice vârstei.
Tot vârstnicii au fost beneficiarii unui alt proiect desfasurat în satul Corni din comuna Bodesti, judetul Neamt. În acest sat 90% dintre locuitori sunt pensionari, însa nu au avut niciodata la dispozitie în satul lor, nici macar un dispensar medical. Acesta este motivul pentru care Asociatia Christiana a inaugurat un centru de zi destinat acestora, în care se pot desfasura atât activitati de socializare si terapie ocupationala, dar mai ales consultatii medicale de baza si servicii de kinetoterapie, asistenta sociala si consiliere specializata.
La Homocea, în judetul Vrancea, Asociatia Maria Francisca a inaugurat un program after school într-o comunitate cu multe probleme socio-economice, în care copiii nu aveau nici o posibilitate de a accesa activitati educative si recreative extrascolare. Cu sprijinul a 10 profesori voluntari de la scoala din localitate, centrul ofera acum un loc dedicat pentru un numar de 75 de copii, cazuri sociale, care au posibilitatea de a-si face temele, a învata si a se juca într-un cadru prietenos, cu personal specializat si dotari de buna calitate.

O descriere mai detaliata a acestor proiecte puteti regasi pe pagina: http://www.fsc.ro/programe/investitii-pentru-comunitati-durabile

Fundatia de Sprijin Comunitar, Bacau (F.S.C.) este una dintre cele mai mari si mai bine organizate O.N/G.-uri din România, ce îsi desfasoara activitatea într-o zona cu mari probleme sociale, regiunea estica a Judetului Bacau. Prin cele opt proiecte derulate la ora actuala, venim în sprijinul celor mai defavorizate categorii ale comunitatii: batrâni si bolnavi în faze terminale, copii si familii defavorizate, comunitati rurale izolate.
Având la ora actuala un numar de 130 de angajati, aproximativ 200 de voluntari, 9 Centre educationale pentru copii, un Centru de zi si un Centru rezidential pentru vârstnici si 11 echipe de îngrijire la domiciliu, F.S.C. se bucura de recunoastere nationala si internationala având parteneri institutionali din Marea Britanie, Norvegia, Elvetia, Germania, Italia. Proiectele F.S.C. au strans 25 de premii nationale sau internationale si recunoastere în cadrul principalelor Gale si evenimente nationale ce promoveaza responsabilitatea sociala si excelenta în domeniul O.N.G.
SURSA: Comunicat FSC

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com