70 de ani de NATO

Scris de Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm

„Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este cea mai de succes de alianta din istorie. În ultimii 70 de ani, NATO a ajutat la crearea celei mai sigure, stabile si prospere perioade din istoria statelor sale membre. De la descurajarea Uniunii Sovietice în timpul Razboiului Rece pâna la contracararea amenintarilor hibride cu care ne confruntam astazi, Aliatii NATO stau umar la umar în protejarea cetatenilor nostri.
Forta NATO consta în unitatea sa si în respectarea cu fidelitate a principiilor si scopurilor pentru care a fost creata. Angajamentul nostru fata de apararea colectiva a tuturor statelor membre NATO este de neclintit, la fel ca si angajamentul nostru fata de valorile împartasite ale democratiei, libertatii individuale, drepturilor omului si ale statului de drept.
La semnarea Tratatului NATO, pe 4 aprilie 1949, de catre cei 12 Aliati initiali, presedintele Truman a spus ca membrii acestuia „nu doresc doar sa instituie eliberarea de agresiune si de folosirea fortei în comunitatea nord-atlantica, ci ne si straduim sa promovam si sa mentinem pacea în lumea întreaga.” Aceasta ramâne aspiratia colectiva a membrilor Aliantei Nord-Atlantice. NATO a îndeplinit un rol istoric în mentinerea pacii si ofera aceeasi securitate astazi, când Alianta întâmpina noi amenintari.

FOTO: http://www.gjs.cz/

Decenii la rând, Aliatii NATO au oprit expansiunea dictaturilor comuniste în Europa si s-au asigurat ca tipurile de orori pe care le-am vazut în cel de-al Doilea Razboi Mondial nu aveau sa mai loveasca niciodata natiunile noastre. Dupa Razboiul Rece, Alianta s-a adaptat la noile circumstante, înfiintând parteneriate cu fostii adversari din Razboiul Rece si raspunzând la conflictul din Balcani.
Chiar mai recent, NATO a actionat pentru a înfrunta amenintarea terorismului. Atunci când Statele Unite au fost atacate pe 11 septembrie 2001, NATO a invocat Articolul 5, Clauza NATO privind apararea colectiva, pentru prima si singura data în istoria sa. Avioanele Aliatilor NATO au patrulat deasupra Americii, iar Aliatii au luptat împreuna împotriva terorismului în Afganistan. În prezent, Aliatii lupta împotriva terorismului si colaboreaza pentru a ne crea rezistenta la amenintarile hibride si cibernetice la adresa societatilor noastre si pentru a raspunde la acestea.

Razboiul Rece s-a încheiat, dar NATO ramâne astazi la fel de relevanta ca în 1949, pe masura ce noi provocari se îmbina cu vechi provocari pentru a crea un mediu geopolitic din ce în ce mai competitiv si incert. Înca dinainte de aderarea sa la NATO, România a fost alaturi de Statele Unite în Afganistan, Irak si Kosovo, luptând împotriva terorismului si actionând pentru a transforma lumea într-un loc mai sigur. Atunci când România a aderat la NATO, în 2004, ea s-a dovedit rapid un Aliat capabil, iar acum este unul dintre putinii Aliati care îsi respecta angajamentul asumat în Tara Galilor. Statele Unite si alti Aliati NATO au facut eforturi continue pentru a asigura securitatea României si a flancului estic al Aliantei. Iar împreuna vom raspunde la noile provocari, inclusiv la amenintarile militare, cibernetice si hibride. Nu vom cauta confruntare, ci am prefera sa colaboram cu alte tari pentru a evita conflictul. Cu toate acestea, în loc sa colaboreze cu noi pentru a raspunde la noile provocari, Rusia da dovada de agresiune, ceea ce ameninta înca o data sa erodeze prosperitatea, stabilitatea si pacea pe care le-am construit în ultimii 70 de ani. Rusia ramâne cea mai mare amenintare la adresa suveranitatii si independentei statelor nationale din Europa si a valorilor comune care leaga Occidentul.

Sub conducerea lui Vladimir Putin, Rusia a vizat institutiile noastre democratice, inclusiv alegerile, institutiile financiare si infrastructura civila cu noi forme de „razboi hibrid”. A utilizat activitati cibernetice malitioase pentru a viza organizatii internationale precum Agentia Mondiala Antidoping si Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Asasini sustinuti de Kremlin au utilizat o neurotoxina de clasa militara, pe teritoriu britanic, într-un atac ce a ucis în final un cetatean britanic. Rusia a invadat si continua sa ocupe parti din teritoriul natiunilor suverane Ucraina si Georgia si ameninta orase NATO si pe cetatenii nostri amplasând si dislocând baterii de rachete cu capacitati nucleare, încalcând prevederile Tratatului privind Fortele Nucleare Intermediare (INF).
Rusia nu este singura amenintare internationala cu care se confrunta membrii NATO. Din ce în ce mai insistenta, China încearca în mod agresiv sa-si creeze o influenta economica si politica în Europa pentru a submina unitatea europeana si transatlantica si a rescrie normele si standardele internationale. Nu putem ignora provocarile reprezentate de natiuni precum Iranul si Coreea de Nord, ambele cu conducatori imprevizibili si ambitii nucleare. Si, asa cum au spus Aliatii, terorismul continua sa reprezinte o amenintare directa la adresa populatiilor noastre si a stabilitatii internationale si prosperitatii în general.
În fata acestor provocari, Statele Unite ramân neclintite în angajamentul lor fata de Aliatii nostri. Atunci când presedintele Trump a sustinut un discurs la Varsovia, în 2017, el a declarat neechivoc: „americanii stiu ca o Alianta puternica între natiuni libere, suverane si independente este cea mai buna aparare pentru libertatile si interesele noastre.” Acel angajament fata de apararea colectiva a valorilor noastre comune si a suveranitatii statelor membre NATO este motivul pentru care Aliatii au hotarât în 2014 sa creasca investitiile în apararea noastra nationala. Noi ne-am angajat sa cheltuim cel putin 2% din PIB pentru aparare si sa investim cel putin 20% din acea suma pentru echipamente de anvergura pâna în 2024.
Odata ce crestem investitiile în apararea nationala, împreuna vom ajuta NATO sa se asigure ca fortele noastre terestre, navale si aeriene sunt antrenate, echipate si pregatite sa actioneze atunci când sunt chemate în caz de criza sau conflict, în situatia oricarei amenintari. Vom consolida capacitatea NATO de a raspunde la amenintari hibride. Ne vom asigura de asemenea ca NATO poate dispune de resursele sale pentru a-i sprijini pe partenerii nostri sa lupte împotriva terorismului, sa creeze stabilitate în zone predispuse la crize si sa reduca probabilitatea unor atacuri teroriste pe teritoriul Aliatilor.

NATO este o alianta de natiuni care s-au unit pentru ca, folosind cuvintele Cartei NATO, „sunt angajate în salvgardarea libertatii, a mostenirii comune si a civilizatiilor popoarelor pe care le reprezinta, pe baza principiilor democratiei, libertatii individuale si a literei legii”. De la înfiintarea sa, NATO a ramas fidela idealurilor sale fondatoare, iar usa noastra a ramas deschisa unor noi membri care ne împartasesc valorile si se angajeaza sa contribuie la apararea noastra colectiva. Fiecare nou Aliat ne face mai puternici, iar cresterea capacitatilor de aparare colectiva ale NATO le ofera membrilor puterea de a se apara mai bine pe sine si pe aliatii lor, protejând pacea si prosperitatea noastra. În 2019, NATO aniverseaza aderarea noilor Aliati din Europa Centrala si de Est, în timp ce se pregateste sa primeasca Macedonia de Nord drept al 30-lea Aliat NATO. În plus, NATO îsi pastreaza angajamentul fata de natiunile partenere.

Aliatii NATO sunt dedicati apararii noastre colective si pastrarii libertatilor noastre. Împreuna trebuie sa continuam sa investim în apararea nationala, sa ne crestem si modernizam capacitatile militare si sa contribuim la eforturile NATO de a promova siguranta si securitatea cetatenilor nostri. Aliatii NATO fac acest lucru. Împreuna vom fi mai puternici si mai bine pregatiti pentru a ne asigura ca NATO ramâne protectoarea pacii si prosperitatii pentru urmatorii 70 de ani si dincolo de ei„.®

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com