În perioada 4 -13 octombrie 2011 s-au organizat patru ateliere regionale de lucru, in Bacau, Bucuresti, Craiova si Cluj, in cadrul proiectului„Reteaua nationala a expertilor locali romi, mecanism de sprijin în implementarea masurilor de incluziune sociala a romilor, grup vulnerabil supus excluziunii sociale”. 210 experti locali pe problemele romilor s-au reunit, la nivel regional, pentru a discuta problemele cu care se confrunta comunitatile de romi si pentru a prioritiza masurile de interventie propuse in planurile locale de actiune in domeniul educatiei, locurilor de munca, locuirii si sanatatii. Proiectul este unul dintre cele mai importante implementate de Agentia Nationala pentru Romi (ANR), în parteneriat cu Agentia Nationala a Functionarilor Publici si Asociatia Partida Romilor „Pro-Europa”, potrivit opiniei secretarului de stat Ilie Dinca, presedintele ANR, prezent la atelierele regionale de lucru ale expertilor locali pe problemele romilor. „In cadrul acestui proiect au fost identificate 210 primarii din toata tara, care au acceptat sa angajeze expertii pe care noi i-am instruit pentru a putea evalua situatia comunitatilor locale de romi si a elabora planuri concrete de actiune, prin intermediul proiectelor integrate. Avem mari sperante in cei 210 experti care, timp de doi, ani s-au straduit sa contribuie la imbunatatirea situatiei romilor in comunitatile pe care le reprezinta.”
Cele patru ateliere de lucru organizate in luna octombrie au avut ca obiectiv impartasirea experientei acumulate de expertii locali pe problemele romilor de-a lungul intregului proiect si identificarea unor masuri de actiune adecvate cuprinderii lor in noua strategie nationala de incluziune a romilor. „Am discutat la nivel guvernamental necesitatea finantarii acestor planuri strategice in vederea cresterii incluziunii sociale a romilor din Romania si ideea a fost acceptata”, a precizat presedintele ANR. „Vom face toate demersurile necesare pentru ca primariile sa angajeze pe toti cei 210 experti locali si dupa ce se va finaliza contractul convenit in cadrul proiectului, pentru a putea valoriza experienta acumulata de acestia si pentru a dezvolta planurile de actiune necesare comunitatilor de romi.”
In cadrul sesiunilor de lucru au fost discutate actiunile intreprinse de expertii locali pentru asigurarea participarii la educatie si cultura a romilor, cresterea oportunitatilor de angajare, facilitarea accesului la resurse materiale si economice adecvate, imbunatatirea starii de sanatate, fiind prezentate exemple de bune practici din toate cele opt regiuni de dezvoltare cuprinse in proiect. Au fost analizate rezultatele obtinute si s-au efectuat exercitii aplicative menite sa contribuie la imbunatatirea masurilor de incluziune sociala, cat si la identificarea modalitatilor prin care ar putea creste gradul de reprezentare a romilor in structurile administratiei publice locale. La atelierele de lucru au participat si reprezentanti ai Birourilor Judetene ale Romilor precum si reprezentanti ai ONG-urilor rome.
Principalele rezultate
210 persoane din minoritatea roma pregatite în cadrul cursurilor de formare a expertilor locali romi, în centre regionale.
210 persoane din minoritatea roma (din care 50% femei) angajate în 210 primarii pe functia de expert local rom, conform H.G. nr. 522 din 2006.
210 experti locali pe problemele romilor sunt parteneri sociali cu expertiza specifica de calitate.
252 persoane din cadrul autoritatilor publice locale si judetene: 42 de consilieri romi ai prefectului, din cadrul Institutiilor Prefectului (Birourile Judetene pentru Romi) si 210 reprezentanti ne-romi din cadrul primariilor beneficiare ale proiectului implicati în implementarea masurilor de incluziune sociala a romilor; 42 de consilieri din Institutiile Prefectului informati si pregatiti pentru implementarea activitatilor la nivel judetean.
210 Grupuri de Locale de Lucru (GLL), înfiintate în localitatile selectate pentru interventie (min. 1.050 membri).
210 comunitati facilitate; comunitati active.
210 contracte de subventii încheiate între solicitant si primariile beneficiare în proiect, angajament al primariilor pentru mentinerea pozitiei expertului local rom.
210 planuri de actiune locala elaborate si/sau revizuite, dupa caz, cu consultarea si participarea GLL si a comunitatilor de romi, planuri care cuprind masuri de incluziune sociala a romilor.
o retea nationala profesionala a expertilor locali romi.
210 comunitati de romi din toate judetele României reprezentate, la nivelul administratiei publice locale, prin expertii locali romi.
500 propuneri de finantare elaborate de catre expertii locali romi, pentru implementarea masurilor de incluziune sociala a romilor cuprinse în planurile de actiune locala.
210 parteneriate formalizate între solicitant – partener national – Institutiile Prefectului privind sustenabilitatea masurilor pentru incluziunea romilor, respectiv angajarea pe perioada nedeterminata a expertilor locali romi, în primarii.
100.000 de persoane rome si ne-rome informate despre excluziunea sociala, efectele negative ale discriminarii si segregarii romilor, necesitatea incluziunii grupurilor vulnerabile, importanta reprezentarii romilor în structuri de decizie – Consiliul Local, Consiliul Judetean si alte foruri de decizie la nivel national.
1.000 exemplare din Ghidul expertului local.
2.000 brosuri care cuprind povesti de succes în implementarea proiectului.
ar fi bine sa aibe 210 experti romi loc de munca in primarii dar la momentul actual doar 38 sunt in campul muncii,restul stau pe strada,asa proiect ati facut dragilor de la ANR si Partida!