Vizita istorica a lui Ludovic Orban la Chisinau. Liberalii din Romania promit o implicare mai consistenta in politica Moldovei

Partidul Socialistilor din Republica Moldova a organizat duminica, 24 septembrie, trei mitinguri în sprijinul initiativelor presedintelui Igor Dodon. Manifestatiile au avut loc în trei orase moldovene: Balti, Anenii Noi si Cahul. Simpatizantii, putini la numar, au aprobat rezolutia PSRM prin care se anunta ca socialistii moldoveni lanseaza o campanie nationala de colectare a semnaturilor necesare declansarii unui referendum pentru atribuirea presedintelui moldovean puteri executive, deci instaurarea republicii prezidentiale. De aici.

Anterior, Presedintele Partidului Demnitate si Adevar, Andrei Nastase si liderul Partidului Actiune si Solidaritate, Maia Sandu au anuntat ca, la 1 octombrie, vor organiza înca un protest împotriva adoptarii noului Cod Electoral. Pe 17 septembrie, cei doi lideri ai opozitiei extraparlamentare au organizat o demonstratie de protest la care au participat circa o mie de personae. Pentru organizarea ei, cei doi politicieni moldoveni au avut la dispozitie toata vara. De aici.

Constat ca manifestarile de protest la adresa guvernarii Filip au avut loc înaintea ori dupa discursul premierului moldovean de la tribuna Adunarii Generale a ONU, unde a cerut delegatiilor statelor participante sa sustina solicitarea Republicii Moldova pentru introducerea pe agenda noii sesiunii unui punct care vizeaza retragerea fortelor militare ale Federatiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. De aici.

Analiza celor doua manifestari, din 17 septembrie si din 24 septembrie, demonstreaza ca ambele proteste au fost împotriva actualei guvernari. Liderul PAS, Maia Sandu s-a lasat antrenat într-un conflict care nu reprezinta agenda si problemele populatiei. O agenda care i-a fost sugerata/impusa de Andrei Nastase si finantatorii formatiunii politice pe care o conduce acesta. Un scenariu al carui finalitate ar fi debarcarea guvernului Filip. Un sfârsit dorit si de socialistii moldoveni.

Ultima întâlnire a presedintelui Klaus Iohannis cu premierul Pavel Filip a demonstrat ca, atât Cotroceniul, cât si Palatul Victoria, au certitudinea continuarii proceselor de reforme initiate de cabinetul Filip. Presedintele României a spus, cu subiect si predicat ca, Republica Moldova trebuie ajutata institutional. „Nu cred ca este important sa ajutam anumiti politicieni, este important sa ajutam statul moldovean, cetatenii si institutiile moldovene”, a spus presedintele României. Presedintele român l-a felicitat pe premierul moldovean si s-a declarat gata sa acorde cea de a trei transa a împrumutului destinat Moldovei. De aici.

Aflat recent la Chisinau, presedintele Partidului National Liberal, Ludovic Orban, a declarat ca în capitala moldoveana se simt mai multe derapaje de la normele democratice. Presedintele Partidului National Liberal din România a asigurat ca se va implica activ în politica de la Chisinau, el considera ca potentiali parteneri pe liderii PAS, PPDA, PLDM. De aici.

Opozitia liberala din România vorbeste pe aceeiasi voce critica cu cea a opozitiei extraparlamentare din Republica Moldova. Declaratiile facute de liderul liberalilor români la Chisinau intra în contradictie cu felicitarile adresate de presedintele Iohannis lui Pavel Filip. Ce ar trebui sa întelegem din asta? Ca presedintele Iohannis, când l-a felicitat pe premierul Filip, nu a tinut cont de opiniile presedintelui PNL, Ludovic Orban? Ori ca, presedintele român, de formatiune liberala, a încetat sa mai fie partizanul PNL? Nici una, nici alta. Explicatia tine de activitatea de partid al noului presedinte al PNL, Ludovic Orban. Ales în iunie 2017, Orban se afla în aceasta functie doar trei luni, asa ca el trebuia sa se manifeste cumva.

A ales sa vina în Republica Moldova. Este prima data când liderii liberalismului românesc se manifesta mai clar în chestiuni care tin de fenomenul politic care are loc la Chisinau – fieful lui Traian Basescu. Ludovic Orban a explicitat foarte clar acest interes electoral: “Voi fi extrem de prezent în Chisinau si în toate localitatile din Republica Moldova acolo unde exista prezent Partidul National Liberal, ma voi implica în actiunile Partidului National Liberal de aici din Moldova. Aici avem o organizatie puternica, cu rezultate remarcabile în alegerile prezidentiale pentru presedintele Iohannis, unde am obtinut un scor foarte important, si pentru mine este foarte important ceea ce se întâmpla în Republica Modova”.

Ludovic Orban s-a manifestat exemplar – este primul presedinte liberal care vine într-o vizita de lucru – pe linie de partid – în Republica Moldova. L-a adus aici rezultatul bun obtinut la alegerile prezidentiale din România, când un numar mare de cetateni români cu domiciliul în Republica Moldova au votat pentru Klaus Iohannis. Sunt sigur ca a fost vorba si de cele întâmplate în PLDM, formatiune politica cu care liberalii români sunt parteneri, dar si în curtea liberalilor moldoveni condusi de Mihai Ghimpu. (Cu care Orban a avut o întâlnire neoficiala.)

Vizita lui Ludovic Orban la Chisinau este una istorica pentru liberalii români, atât din România, cât si din Republica Moldova. Presedintele PNL spera ca, prin intermediul PAS si PPDA, sa fure aura pe care o detine Traian Basescu în Republica Moldova. Sa nu uitam ca, la ultimele alegeri parlamentare din România, Partidul Miscarea Populara a trecut pragul electoral datorita voturilor obtinute în Republica Moldova.

Îmi pare rau ca, la întîlnirea oficiala avuta cu Maia Sandu si Andrei Nastase, politicianul român nu a întrebat care ar fi partidul cu care cei doi ar fi dispusi sa faca alianta pentru formarea unei majoritati parlamentare? Cu Partidul Socialistilor ori cu Partidul Democrat din Moldova? La o atare întrebare Maia Sandu i-ar fi raspuns lui Orban cât se poate de clar – nu va intra în alianta cu socialistii. Andrei Nastase s-ar fi eschivat de la raspuns.

Prezenta presedintelui PNL la Chisinau tine mai mult de construirea unui câmp electoral favorabil lui Klaus Iohannis. Doar ca, noul presedinte de partid, risca sa calce pe grebla pe care au mai calcat odata politicienii români, atunci când, investind în PPCD-ul lui Iurie Rosca, au constatat nedumeriti, ca are doi plamâni, unul românesc si altul rusesc.

Impartaseste

Victor Nichitus a etichetat acest articol cu: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com