Victoria Nuland pune cruce peste proiectul lui Traian Basescu

Vizita intreprinsa pe 10 si 11 ianuarie de Victoria Nuland, asistent al secretarului de stat John Kerry, dar si declaratiile facute astazi in cadrul unei conferinte de presa dau nastere la un val de interpretari, atat in tara, cat si dincolo de granitele Romaniei. Victor Nichitus, analist politic din Republica Moldova, crede ca mesajul SUA a fost foarte clar si ca Traian Basescu, presedintele Romaniei, nu a avut „binecuvantarea“ din partea americanilor pentru declaratiile unioniste privind urmatorul proiect de tara-Unirea cu Republica Moldova! (Mircea M.)

Foto: B1TV

Foto: B1TV

Victor NICHITUS (Jurnalist de Dimineata): VICTORIA NULAND PUNE CRUCE PE PROIECTUL LUI BASESCU

Vizita în România a doamnei Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat John Kerry, a fost un prilej pentru unii observatori politici apropiati palatului Cotroceni de a o prezenta ca fiind misiune speciala americana de pedepsire a Guvernului Ponta. Jurnalista Sabina Fati titra în publicatia România Libera ca premierul Ponta ar fi devenit indezirabil pentru Statele Unite. Alte publicatii notau ca diplomatul american ar fi venit la Bucuresti, ”sa instaureze statul de drept atacat de uzurpatorii justitiei”.  Totul a plecat de la un comunicat postat pe site-ul Departamentului de stat al SUA, în care s-a spus ca în timpul discutiilor vor fi abordate subiecte legate de „probleme bilaterale si regionale, inclusiv eforturile depuse pentru întarirea domniei legii”.

 

Vizita doamnei Nuland cade dupa recenta condamnare a fostului premier român Adrian Nastase. Trimiterea lui la închisoare a facut subiectul unei dispute între presedintele Traian Basescu si premierul român Victor Ponta, ultimul a spus ca Nastase este un „condamnat politic” si o tinta a lui Basescu. Includerea pe agenda de discutii a unor subiecte  care au tinut de întarirea statului de drept în România i-a înfuriat pe unii consilieri de la Palatul Victoria. Consilierul primului ministru român, Gyorgy Frunda, a spus ca „România nu este o colonie a SUA”, unde reprezentantii de peste Ocean  “ sa vina cu aere superioare si sa discute tot asa cum ar vorbi dirigintele cu elevii”.

În seara zilei de vineri, 10 ianuarie, adjunctul secretarului de stat american, a ajuns în România. Tot seara, reprezentantul diplomatiei americane  s-a întâlnit cu presedintele român Traian Basescu si a felicitat România pentru ca în acest an se împlinesc 10 ani de este membra a Aliantei Nord Atlantice  si a multumit pentru activitatea din Irak, Afganistan si din Kosovo.

Dupa ce s-a întîlnit cu seful diplomatiei române, Victoria Nuland, a avut sâmbata, 11 ianuarie, o conferinta de presa unde a raspuns întrebarilor  unui grup de comentatori politici români. Doamna Nuland a declarat ca,  a discutat în România despre „preocuparile centrale – continuarea întaririi si aprofundarii statului de drept, a luptei împotriva coruptiei, si cresterea transparentei”, dar principalul mesaj pentru guvernul Ponta a fost ca, „SUA vor o Românie cât mai puternica posibil, cât mai curata, cât mai democratica, care sa fie marele aliat al Statelor Unite în aceasta zona”.

Referindu-se la declaratiile unioniste ale presedintelui Basescu, Victoria Nuland a spus: „Statele Unite sustin integritatea teritoriala a Moldovei si dreptul ei de a-si alege viitorul si drumul. Am sustinul Parteneriatul Estic si drumul european pe care si l-a ales Moldova. Îi încurajam si am vorbit cu oficialii europeni pentru a sustine în continuare consolidarea democratiei în Republica Moldova si asocierea ei cu UE. România trebuie sa fie mândra pentru rolul ei de mentor. SUA si România sunt partenere pentru a sustine o Moldova independenta, suverana si democrata”.

Raspunsul referitor la Republica Moldova a fost ultimul pe care doamna Nuland l-a oferit comentatorilor români.  Sublinierea facuta, ca parteneriatul româno-american sustine independenta si suveranitatea Chisinaului, ne transmite senzatia ca oficialii americani au fost usor deranjati de declaratiile unioniste facute de domnul Basescu. Doamna Nuland a adus aminte ca secretarul de stat american, John Kerry, a vizitat de curând Chisinaul. Prin fina ei aluzie, domnia sa a sugerat ca în planurile americane de securitate în regiune, Moldova a fost deja marcata.

Vizita doamnei Nuland la Bucuresti nu a fost una de pedepsire a guvernului Ponta si nici de a aduce aminte presedintelui Basescu ca prin declaratiile recente, domnia sa ar tulbura status quo-ul regional. Desigur, ca membru al UE si NATO,  prin pozitia strategica în coltul de sud-est al Europei si la periferia Rusiei, statul român s-a transformat într-un partener de securitate semnificativ pentru SUA, lucru evidentiat prin rolul lui în planurile NATO de aparare antiracheta, dar acest lucru nu îi da dreptul de a strica, prin îndraznete declaratii, puzzle-ul de securitate american.

Vizita reprezentantului diplomatiei americane, specialist în problemele spatiului post sovietic, a fost una care a subliniat ca,mentinerea unei relatii solide de securitate cu România este importanta pentru Washington, dar ea este si mai importanta pentru Bucuresti. Sublinierea cu rosu, ca România si Statele Unite sustin de comun acord independenta si suveranitatea Chisinaului, vine sa confirme ca domnul Basescu nu a avut binecuvântarea Washingtonului pentru initiativa avuta.

Vizita la Bucuresti a doamnei Nuland a pus cruce pe proiectul unionist al domnului Basescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com