Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau, 50 de ani de istorie

Bacaul putea sa devina centru universitar mai devreme cu 15 ani. Aceasta situatie este confirmata de profesorii universitari Dumitru Bontas si Vasile Puiu. În Istoria Universitatii „Vasile Alecsandri din Bacau” profesorul Eugen Sendrea ne prezinta date legate de singura institutie de învatamânt superior de Stat din Bacau. Un alt eveniment istoric a fost vizita cuplului Ceausescu. Se întâmpa în anul 1980.

 

 

 

Pâna în anul 1919, Corpul B al Universitatii „Vasile Alecsandri din Bacau” a fost cladirea fostului Batalion III din Regimentul 27 Infanterie. Dupa 1919 ia fiinta aici Scoala Normala de Învatatoare „Domnita Ileana”. Eugenia Musat, directoarea institutiei obtine fonduri pentru transformarea cazarmii Regimentului 27 în ceea ce astazi numim corpul B al Universitatii „Vasile Alecsandri din Bacau” din Bacau.

 

„În vara anului 1944, când Armata Rosie se apropia de Iasi, arhiva Institutului Politehnic – „Gheorghe Asachi” a fost transferata la Turnu-Severin. Întreg convoiu a fost însotit de Rectorul Cezar Partenie si asistentul acestuia, Nicolae Popinceanu.

Dupa câteva luni, aceiasi universitari ieseni s-au deplasat la Turnu-Severin pentru a prelua arhiva. La întoarcere, oprindu-se trenul în gara Bacau, Cezar Partinie a dorit sa înfiinteze aici un institut politehnic, si nu la Iasi, care devenisera localitate periferica, de frontiera. Ghinionul bacauanilor a fost ca edilii lor din acea vreme au refuzat sa se înhame la o sarcina care necesita eforturi serioase de organizare. În aceasta situatie, universitarii ieseni au plecat mai departe, spre Iasi. ”

În anul 1961, prin H.C.M. nr. 547 si Ordinul Ministerului Învatamântului si Culturii nr. 688/1961, se înfiinteaza Institutul Pedagogic din Bacau.

„Si a venit ziua mult asteptata 1 octombrie 1961, început de luna de toamna si început de viata universitara în orasul Bacau” – scria cu entuziasm Dumitru Fânaru.

Evenimentul are loc în Sala de vestivitati a Sfatului popular regional. Au fost prezenti studente si studenti, cadre didactice si elevi din clasele superioare ale Scolii Pedagogice si ale Scolilor medii de cultura generala din Bacau, si edilii vremurilor de atunci.

Tot profesorul Dumitru Fânaru prezinta atmosfera vremurilor de atunci:

„Începe festivitatea. Ia cuvântul domnul Hasan Gheorghe, Rectorul Institutului care subliniaza înca de la început ca ”înfiintarea primei institutii de învatamânt superior deschide o noua si luminoasa pagina în istoria orasului si regiunii Bacau, pagina înscrisa prin grija partidului si guvernului. Studentii nostri bacauani fac parte din cei peste 70.000 de tineri, care în acest an, intra în institutii de învatamânt superior”.

 

Din partea cadrelor didactice ale institutului a luat cuvântul tovarasa Eugenia Cârlan, de la Facultatea de Filozofie, referindu-se la dificultatiile metodico-stiintifice inerente oricarui început si exprimând convingerea si hotarârea unanima a cadrelor didactice. Vorbitoarea a aratat ca prin ”elanul tineretii înbinat cu experienta vârstnicilor” cele trei facultati ale institutului îsi vor putea desfasura o activitate la nivelul sarcinilor marete si pline de raspundere puse în fata de partid si de guvern.

 

Studentul Ogod, în numele tutur colegilor sai, a exprimat multumirea fata de grija manifestata de organele de partid si de stat, aratând totodata ca studentii sunt hotarâti sa concretizeze aceasta multumire prin fapte, prin disciplina si perseverenta în studiu, astfel ca dupa absolvirea institulului sa devina profesori temeinici pregatiti. … Luând cuvântul din partea comitetului executiv al sfatului popular regional, tovarasul Ion Rizescu, seful sectiei de învatamânt si cultura a sfatului popular regional Bacau a subliniat ca ”Înfiintarea Institutului Pedagogic de trei ani raspunde unei necesitati obiective a revolutiei noastre culturale .”…

 

A luat apoi cuvântul Constantin Mitrofan, membru supleant al Biroului Comitetului regional Bacau al PMR, seful sectiei de propaganda si agitatie a Comitetului regional de partid. …

 

Asadar, primul an universitar în orasul Bacau a început. Vor studia aici Popa Florentina, absolventa a sectiei serale si sotia unui muncitor de la „Steaua Rosie”, Gavriliuc Stela, fica de muncitor, Rotaru Gheorghe si Cirstea Mihai, fii de colectivisti, Giosanu Gabriel, fiu de muncitor C.T.C.-ist, Vladurescu Viorica si alti fii ai oamenilor muncii.  … ”

Un alt eveniment istoric a fost vizita cuplului Ceausescu. Se întâmpa în anul 1980. Ziarul „Scânteia” din 26 septembrie mentiona:

„În urma vizitei cuplului Ceasescu, s-a hotarât alocarea sumei de 5 milioane de lei pentru realizarea unei statii pilot care sa produca piese turnate pentru masini unelte. ” Era vorba de o instaltie pentru formarea prin vidare, la care a lucrat, în principal un colectiv condus de Maricel Fita, din care au facut parte: Valentin Catana, Doru Ciucescu, Radu Popovici si Gheorghe Simionescu. Evenimentul a avut si o parte neprevazuta. În prezenta „geniului Carpatilor” si a suitei lui urma sa se toarne o placheta din aluminiu pe care era scris  „Ceausescu-Pace”, în vederea obtinerii fondurilor necesare dezvoltarii acestei teme. Datorita supraîncalzirii, izolatia cablului de alimentare a unu radiator s-a topit si s-a produs un scurtcircuit. Fenomenul a fost însotit de o pocnitura puternica si de aparitia unui fir subtire de fum cenusiu care s-a ridicat rapid în vazul asistentei consternate. Panica a fost generala, Nicolae Ceausescu a devenit palid de spaima, doar Elena Ceausescu a avut prezenta de spirit si a spus: „Stati linistiti, tovarasi, nu-i decât un scurtcircuit! ”.

 

Ecaterina Andronescu, fost ministru al învatamântului a declarat ca „Universitatea din Bacau, astazi Universitatea „Vasile Alecsandri din Bacau”, este sub semnul condamnarii spre succes. ” Astazi, Universitatea „Vasile Alecsandri din Bacau” este o institutie de învatamânt la nivel european, ce împlineste 50 de ani de istorie, 50 de ani de învatamânt superior de stat în municipiul Bacau.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com