Un nou apel din partea oamenilor de cultura din Bacau fata de legea Educatiei din Ucraina: „Opriti genocidul limbii române!“

„Poate ca apelul la dreptate si istorie pare celor de astazi desuet, dar nu putem asista, fara sa ne cutremuram, la zbaterea zadarnica a fratilor nostri din nordul Bucovinei (azi, în Ucraina) de a-si pastra libertatea cugetului, libertatea de a vorbi, a crea si a plânge în limba româna, limba neamului si a stramosilor.
Românii traitori pe teritoriul Ucrainei de astazi au fost dintotdeauna cuminti, harnici, prietenosi si drepti. Au respectat oamenii si legile statului în care istoria vitrega i-a obligat sa traiasca. Si-au înteles misiunea si au facut la fel ca orice om care are o credinta, o limba si un Dumnezeu: sa le apere, sa le cinsteasca si sa le ofere zestre urmasilor.
Dintre toate apelurile emotionante privind rangul nobiliar al limbii române stramosesti – pornind de la familia Hurmuzachestilor la Eminescu, de la savantul Nicolae Iorga la istoricul bucovinean Ion Nistor si atâtia altii –, transpare ca o lumina îndemnul de a ne pastra identitatea de neam si de limba, de a-i respecta pe altii si de a le pretinde respect. Asta au cerut participantii la protestul pasnic din Cernauti, din 17 octombrie 2017. Si ce-au obtinut? O rusinoasa si condamnabila nepasare din partea autoritatilor statale ucrainene.

Am sperat ca Uniunea Ucrainenilor din România, cetatenii români de limba ucraineana – care se bucura de toate drepturile în tara noastra – sa devina solidari cu românii din Ucraina, sa ceara Guvernului de la Kiev respectarea fireasca a dreptului românilor de a învata în limba lor, de a o vorbi nu ca pe o limba straina, ci ca parte a fiintei si a istoriei românesti.
Nu putem sa nu va amintim tuturor un fragment din ziarul „Timpul”, nr. 1/1 iulie 1900, în care se spunea, printre altele: „Cu orice pret vom starui ca elementul românesc din Bucovina sa fie sustinut. […] Nu cerem favoruri, ci dreptate…”, iar regele Ferdinand raspunde astfel Consiliului National la Cernauti: „Cu cea mai adânca emotiune si cu inima plina de bucurie patriotica primesc stirea ca trupele mele au intrat în capitala Bucovinei române, aducând ordine si liniste sufleteasca. […] Sa dea Atotputernicul ca tot poporul român din Bucovina sa gaseasca mereu ocrotire, dreptate si libertate!”
Oameni buni, români de pretutindeni, oameni de buna-credinta, indiferent de etnia, religia si limba pe care o vorbiti, uniti-va glasul si fortele si sustineti dreptul milenar al românilor bucovineni din Ucraina de a-si studia si perpetua limba stramoseasca, de a crea cultura în tara ce se vrea moderna, europeana, toleranta si dreapta.
Asa sa ne ajute Dumnezeu acum si în toate momentele cu care viata ne va încerca!“, se arata in apelul semnat de:

Societatea pentru Cultura si Literatura Româna în Bucovina – organizatia Bacau (presedinte, prof. Elena Bostan)

Despartamântul ASTRA „Vasile Alecsandri” Bacau (presedinte, prof. Mitica Pricopie)

Fundatia Culturala „Georgeta si Mircea Cancicov” Bacau (presedinte, poetul Victor Munteanu)

Societatea Cultural-Stiintifica „Vasile Alecsandri” Bacau (presedinte executiv, conf. univ. dr. Ioan Danila)

Asociatia „Civitas Bacoviensis” (presedinte, lect. univ. dr. Petru-Gabriel Puiu si lectorul universitar Iulian Marius Furdu)

Fundatia Culturala „Ion Creanga” Târgu-Neamt (presedinte, prof. Adriana Timofte)
„Eurocivica” Bacau (presedinte, Ilie Bârzu)

Lect. univ. dr. Adrian Jicu, directorul Bibliotecii Judetene „C. Sturdza” Bacau
Calin-Leon Boamba, profesor la Colegiul National „Vasile Alecsandri” Bacau, initiator al Proiectului „Promovarea specificului national prin specific local”

Asociatia „Pro Basarabia si Bucovina”, Filiala Bacau.

Prof. dr. Aurel Stanciu, membru al Uniunii Artistilor Plastici din România – filial Bacau

Anton Achitei, solist de muzica populara

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com