Scris de Ligia-Gabriela JANIK
„Trossingen e un loc special, cu multe locuri inedite, cascade, recorduri în diverse domenii. Si sunt sigur ca atmosfera e de nedescris în cuvinte”. (Mihai Iacomi – Iasi)
Religia orasului Trossingen
Religia traditionala a orasului Trossingen, ca si a întregului tinut Baden-Württemberg, este cea protestanta. În anul 1534, John Spreter, un important reformat, a pus bazele religiei protestante în acest oras. Pâna în secolul al XIX-lea, în orasul Trossingen au locuit numai protestanti, însa dezvoltarea industriei de muzicute a atras tot mai multi emigranti. Noii veniti au avut o contributie importanta la evolutia culturala si religioasa a zonei. Majoritatea emigrantilor au fost de religie catolica, stabilirea în Trossingen a coincis cu raspândirea treptata a doctrinei lor, culminând în 1935, cu inaugurarea Bisericii catolice „Sfânta Tereza”.
Astazi, aproximativ 44% dintre localnici sunt de religie protestanta, iar 28% sunt catolici. O semnificativa schimbare în structura demografica si religioasa au avut-o emigrantii din fosta Uniune Sovietica si România. Dupa 1990, acestia au fondat biserici ortodoxe si evanghelice, având o prezenta importanta în oras. Multi cetateni români, cât si de origine maghiara, care provin din România, au un statut respectabil pe aceste meleaguri. Putem aminti aici biserica evanghelica maghiara, al carei conducator este Andreas Siegel, de etnie maghiara, originar din judetul Satu-Mare.
O alta personalitate în viata orasenilor este pastorul Christian Krumbacher, care este pastorul celei mai mari biserici crestine din Trossingen. Pastor, evanghelist si profesor la Institutul Teologic din Germania, originar din Satu-Mare, este cetatean german de etnie maghiara. Aceasta biserica este formata de cel putin sase nationalitati, care gasesc aici odihna sufleteasca si spirituala. Majoritatea membrilor din aceasta biserica provin din România si sunt de diferite etnii, lor alaturându-li-se si emigranti rusi si de pe teritoriul ex-iugoslav. De aceea slujbele religioase sunt oficiate în limba germana. Pe lânga aceste religii, un rol important îl ocupa si cea islamica, prin marele numar de emigranti din Orientul Mijlociu.
Comunitatea Româna din Trossingen
În Trossingen traiesc foarte multe familii care provin din România si s-au stabilit pe aceste meleaguri. De-a lungul anilor, multi au renuntat la cetatenia româna în schimbul celei germane. Dar inima si gândul lor se îndreapta mereu spre casa. Daca îi întrebi ce înseamna „acasa” pentru ei, îti vor spune cu nostalgie ca este pamântul stramosesc din tara natala, pe care au fost nevoiti sa-l paraseasca, dintr-un motiv mai mult sau ai putin întemeiat. Am stat de vorba chiar cu persoane de etnie germana din Ardeal si cu suspin în glas mi-au marturisit ca pentru ei acasa reprezinta România. Acolo au lasat pe cineva drag, au amintiri, au trait bucurii si chiar daca au trecut multi ani de când au plecat, ochii celor în vârsta sunt înlacrimati când îsi amintesc de locurile natale. De aceea, fiecare grup etnic din România si-a mentinut traditia si religia cu care a crescut. Sunt sarbatori sasesti, sarbatori svabesti, ale maghiarilor si românilor. Fiecare si-a ridicat casa dupa modelul celor din tara, la fel si în cazul constructiei bisericilor crestine.
În martie 2013 a avut loc un eveniment de mare amploare în Comunitatea Româna, când pastorul Kornelius-Bîrle-Krumbacher, un cetatean german de nationalitate româna, a venit în ajutorul credinciosilor din zona, deschizând si inaugurând Centrul Evanghelic Ecclesia. Multi cetateni români îsi gasesc linistea sufleteasca în ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu, predicat în limba materna. Totodata, cei doritori pot beneficia gratuit de cursurile în limba germana puse la dispozitie de catre conducerea acestui centru evanghelic. Aceste cursuri vin în ajutorul celor care doresc sa învete limba germana si în urma careia îsi pot gasi un loc de munca mult mai usor.
Fiind întrebata cine poate beneficia de aceste cursuri, am raspuns ca au acces toti doritorii care vor sa învete limba germana indiferent de etnie, de tara de provenienta sau de religie. Românii de aici se bucura de respect si sunt apreciati de catre autoritatile orasului, datorita loialitatii lor unii fata de altii, a harniciei si spiritului lor de ajutor reciproc. De fapt, aici la Trossingen exista o a doua mare familie de români în rândurile carora te simti ca acasa. Oricând ai nevoie de un ajutor sau un sfat, întotdeauna se va afla cineva care sa te ajute si sa te încurajeze.
Primele familii din România care au poposit pe aceste meleaguri sunt familiile Krumbacher Conrad si Krumbacher Michael (care au venit în jurul anilor 1970), familia Crisan Stefan precum si multi medici, profesori, pastori care se bucura de o reputatie frumoasa în rândul cetatenilor germani. Trimestrial are loc sub denumirea „Întâlnirea din Padurea Neagra” conferinta românilor din zona Izvoarelor Dunarii si este organizata de Centrul Evanghelic Ecclesia, al carei organizator este pastorul Kornelius-Bîrle-Krumbacher. Aceasta este o conferinta a tuturor românilor din aceasta zona cât si a celor de pe Valea Rinului (Germania si Franta). De fiecare data, la aceste evenimente au fost prezenti mai multe sute de participanti, bucurându-se de privilegiile programelor oferite în limba româna. Deseori, invitati din alte tari precum Spania, Franta, România si de peste ocean raspund cu dragoste invitatiilor facute.
Tot la Trossingen, odata pe luna, la Biserica catolica „Sfânta Tereza” au loc slujbe ortodoxe in limba româna oficiate de preotul Ionel Nemes. Credinciosii ortodocsi români se pot bucura astfel de pretioasele slujbe în limba materna. Deseori în orasele mari se întâlnesc grupuri de români pentru a sarbatori anumite evenimente istorice, culturale si religioase, ducând si transmitând urmasilor cultura româneasca. La aceste petreceri si evenimente culturale au fost prezenti invitati de muzica populara sau usoara, renumite personalitati din România.
Traditia si evenimentele culturale ale orasului Trossingen
Daca ma veti întreba care este cea mai veche traditie a orasului, va voi spune ca nu exista una anume, deoarece toate s-au nascut parca în acelasi timp tragându-si seva din acelasi izvor. Natura se împleteste armonios cu muzica si este inutil sa încerci a le separa, deoarece ele sunt strâns legate între ele, au o legatura pura, sfânta, ca cea dintre mama si copil.
Traditiile orasului au ca punct de pornire muzica, cea care s-a nascut odata cu aceasta urbe. De aceea Trossingen este numit ca „Orasul muzicii”. Totusi amintesc despre „Morgensupp” sau „supa de dimineata”. Aceasta nu reprezinta o masa copioasa, ci este mai degraba un sfert de vin de Württemberg, de obicei rosu, servit cu cozonac proaspat împletit. Acesta se numeste „Hepfekranz mit viele Zibeebe” (cozonac traditional copt cu foarte multe stafide).
O alta traditie care dainuieste de veacuri pe aceste meleaguri este „Trossinger Heimatlied” (Joseph Zepf/ Frity Jode). Acesta reprezinta imnul local al orasului si este cântat la diferite ocazii si aniversari. Heimatlied a fost compus în 1957 cu ocazia sarbatoririi a 100 de ani de existenta a fabricii de instrumente Hohner.
Evenimentele care au loc cu regularitate în Trossingen si care fac parte din viata locatarilor sunt:
Târgul de la Rusalii, care în 1828 a fost primul festival aprobat printr-un decret regal. Acesta se deschide vineri înainte de Duminica Rusaliilor cu o mica slujba ecumenica în piata si dureaza pâna marti dupa Rusalii. La acest târg vin în fiecare an mii de vizitatori pentru a cumpara si a profita de ofertele facute cu aceasta ocazie. Un rol important la acest eveniment îl joaca bâlciul care se tine în centrul orasului. Atunci muzica rasuna peste dealurile Lupfen si Karpfen, anuntând parca locuitorii din împrejurimi ca este momentul sa vina la bâlci. Îmbracati frumos, ca în zi de sarbatoare, copii si adultii se bucura de divertisment, muzica si cumparaturi la preturi reduse. Copii profita din plin de dulciurile de la fiecare taraba si în special de fructele înfasurate în ciocolata sau alunele prajite.
Un alt târg fondat de catre parohiile din oras este Kilbermarkt. Acest târg a fost introdus în anul 1978 si are caracter crestin. Atât parohia reformata, cât si parohia catolica organizeaza un târg de vânzare si cumparare a obiectelor sfintite si cartilor religioase. Atmosfera si muzica religioasa sunt create de grupuri de cântareti vestiti din fiecare religie traditionala a orasului. Muzica este linistitoare, iar slujbele oficiate sunt hranitoare sufletului si fiecare participant se întoarce acasa cu multumire în suflet.
Un alt eveniment care are loc în viata orasului Trossingen este Duathlon Summertime International. Acesta se tine în Kesselhaus (Casa de Cazane). Kesselhaus este vechea fabrica de cazane, centrala termica veche a orasului devenita acum o casa de cultura, unde au loc tot felul de festivitati anuale. Acest festival de cabaret, teatru si muzica are întotdeauna loc în timpul verii si pune accent pe scena teatrala, promovând artistii locali.
Trossingen Blues Factory – este un festival anual de cultura sustinut în House Factory Cazan (casa fabricii de cazane) si pune accent pe „blues harpa”, care ofera de asemenea diferite activitati în jurul temei blues. Multe nume mari din tara si strainatate au vizitat de la începutul anilor 2002 acest oras mic. Abi Wallenstein, B.B & The Blues Shacks, Steve Baker, Toots Thielemens si multi alti cântareti de renume au urcat pe scena casei de cultura Kesselhaus din Trossingen.
Cum îsi petrec orasenii timpul liber si drumetiile
Daca vii în Trossingen, nu ai cum sa te plictisesti. Indiferent de anotimp, orasul ofera multe serbari regionale si nationale, cum ar fi Oktoberfest (sarbatoarea de toamna din octombrie), carnavalul care este tinut la fiecare început de an si multe alte sarbatori traditionale. Se formeaza diferite asociatii pentru: gradinarit, pescuit, iubitori de animale si pasari, unde se întâlnesc periodic si pun în discutie diferite teme. Uneori mai vezi batrânii pe câte o banca, jucând sah sau table, însa fara sa le lipseasca racoritoarele sau cafeaua.
Desi viata în Germania pare grabita, totusi oamenii de aici sunt pasnici si par sa ignore stresul zilnic. Asa ca la sfârsitul zilei, pe racoare, sau la sfârsit de saptamâna, împreuna cu familiile sau prietenii, petrec un timp binecuvântat, relaxându-se si bucurându-se de binefacerile naturii sau de locurile frumos si curat amenajate. Plimbarile în aer liber sunt binefacatoare si nu departe de oras se afla un loc de odihna si relaxare pe marginea lacului Gauger (Gaugersee). Tot în oras, locul iubit de copii este o gradina cu animale salbatice, unde copii le pot hrani, dar si un teren de minigolf.
Daca în urma zilelor calduroase vrei sa te racoresti, la iesirea din oras, în directia Villingen-Schwenningen, se afla strandul Troase, cu multe locuri amenajate pentru recreere, gazon pentru joaca amenajat cu mese pentru tenis de masa si înconjurat de multa verdeata si padure. Aici gasesti refugiu dupa o zi plina de agitatie, de zgomot si caldura, poti sa te retragi în liniste, înotând în apele bazinelor racoroase si admirând fauna care înconjoara lacul.
Viata din Trossingen nu este plictisitoare, iar locuitorilor le sunt puse la dispozitie cele mai spatioase si bine amenajate spatii de joaca, sport, divertisment. Autoritatile orasului au amenajat pentru relaxarea cetatenilor sali si terenuri pentru diferite activitati sportive, terenuri de fotbal amenajate cu placi cauciucate, doua mari sali de sport, locuri amenajate pentru tenis de câmp, terenuri amenajate pentru calarit, pentru popice, cât si posibilitatea de a pescui. Linistea mult dorita si dupa care multi tânjim, o poti gasi si în gradina orasului cu banci si alei pentru plimbari. Pe cararile amenajate si marcate se pot face drumetii în bogatul spatiu verde din împrejurimi, unde se gasesc locuri aranjate pentru gratar. Pe aceste locuri se gasesc cabane pentru protectie si refugii în caz de furtuna si sunt amenajate cu parcari pentru masini. Cele mai cautate si iubite locuri de catre drumeti sunt vârfurile Hohenkarpfen, cu înaltimea 912 de metri si Hohenlupfen, cu vârful de 977 de metri înaltime. De pe aceste doua dealuri ti se deschide în fata ochilor o panorama de la care cu greu îti poti desprinde privirile. Satele cu turnurile bisericilor se înalta în soare, strajuind ca paza peste locuitori. Odata ajunsi în vârf, te poti bucura nu numai de privelistea mareata a naturii, dar si de racoritoarele sau cafeaua pe care le gasesti la restaurantele de pe cele doua dealuri. Dupa urcusul anevoios, ajungând sus esti rasplatit cu o frumoasa portie de tort de cirese (Schwarzwaldkirschtorte), care are un gust deosebit de delicios.
În drumetii scurte se poate ajunge în Padurea Neagra, în Valea Dunarii sau lacul Bodensee. Regiunea care se afla între fluviu si dealuri se numeste: Donaubergland (tara dintre dealuri si Dunare) si este primul drum premiat în Alpii Svabesti* pentru calitatea sa în drumetii. Acesta fiind al cincilea drum din Germania premiat pentru drumetii.
Pe cei care nu au vizitat înca aceste locuri deosebit de frumoase si marete îi asteapta o întreaga aventura pe dealuri si paduri, cu cabane si locuri curat amenajate. Hotelurile marilor orase de cinci stele nu pot oferi linistea si splendoarea pe care le ofera aceste cabane pe dealurile din tara dintre Dunare si dealuri. Poposind aici, te adapostesti în corturi sau cabane, curentul electric este doar o lampa romantica de gaz. Te poti încalzi la focul cu lemnele adunate din padure. Apa proaspata de baut, gatit si pentru spalat ti-o daruieste batrâna noastra Dunare, curgând neobosita si înviorând pe fiecare calator. În zumzetul albinelor si a ciripitului de pasari nu simti nevoia de tehnologia moderna, pe care ti-o ofera viata de zi cu zi, si fara de care simti ca nu te poti dispensa. Freamatul padurii îti sopteste lin ca ai venit sa petreci un concediu de neuitat în linistea naturii, fara agitatia si zgomotul de la oras si fara a mai purta grija treburilor zilnice.
Pe dealuri cresc diferite plante folositoare pentru ceaiuri, salate sau condimente pentru gratar. De exemplu, întâlnim salvia sau ceapa ursului, care sunt condimente foarte puternice pentru fripturi si ceaiuri, papadia din ale carei frunze poti face o salata gustoasa, papucul doamnei, o floare frumos mirositoare care raspândeste parfumul nu numai în camerele racoroase din apartamente, dar si în corturi sau cabane. Superbe sunt si margaretele, ale caror culori, galben si alb, inunda câmpul si îti fura privirile prin stralucirea lor. Multe alte plante medicinale gasesti pe dealurile din împrejurimi. Aici mâncarea si friptura sunt mai gustoase si apetisante, facuta la ceaune si pe gratare, decât în cele mai bune vase gatite pe aragazele gospodinelor. Muzica de la boxele aparatelor de radio este înlocuita de cântecul pasarelelor, zumzetul albinelor si susurul izvoarelor care îsi armoniaza glasurile slavind parca pe Cel ce le-a creat.
Trossingen ramâne locul ideal al tuturor celor care doresc sa-l viziteze si sa se bucure de prospetimea naturii si a aerului curat de pe acest tarâm al alemanilor. Veti ramâne placut surprinsi de bunavointa locuitorilor cât si de „Supa de dimineata a Trossingenului” despre care v-am povestit mai sus!
Calatoria penitei mele în tara dintre Dunare si dealuri se sfârseste aici si marturisesc cu sinceritate ca ma despart cu regret de aceste locuri frumoase dintre Alpii Svabesti si Padurea Neagra. Ori de câte ori strabat aceasta vale a Dunarii admir si îi multumesc Creatorului Divin pentru natura pe care a creat-o atât de minunat, pentru ca noi, muritorii de rând, sa ne putem bucura de beneficiile ei.
–––––––––––––––-
* Alpii Svabesti – în germana Schwäbische Alb (în engleza Swabian Jura)
Frumoasa descriere. Impresionata si scrisa cu multa pasiune
Ma simt onorata sa stiu ca v-a placut articolul. Va multumesc frumos.
Felicitari sorei Ligia Gabriela Janik, membra a bisericii penticostale din Trossingen, Germania, pastorita de Cristian Krumbache, pentru acest fabulos articol cu care ne-a delectat intelectul.