”Alesii locali din Republica Moldova care vor semna declaratii de Unire cu România ar putea fi invitati la Iasi, la un dineu unionist”, declaratia apartine primarului de Iasi, Mihai Chirica si a fost facuta zilele trecute la o emisiune a TVR Moldova care emite în Republica Moldova. De aici.
Vizita pe care a facut-o primarul Iasului la Chisinau vine dupa întâlnirea avuta pe 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor, cu primarul interimar al Chisinaului, Silvia Radu, care a fost prezenta la manifestarile de la Iasi. Vizita face parte dintr-o serie de evenimente consacrate celor zece ani de la semnarea Acordului de înfratire dintre municipiile Iasi si Chisinau. Primarul Chirica a anuntat ca, în cadrul colaborarii transfrontaliere dintre Republica Moldova si România, cele doua municipii vor implementa în comun trei proiecte. Este vorba de reabilitarea cladirii în care a functionat în urma cu o suta de ani Sfatul Tarii, crearea unui centru de cercetare etnica, si a unui centru de pregatire a medicilor si angajatilor medicali în vederea asistentei persoanelor în etate. De asemenea, Chirica a declarat presei moldovene ca va ajuta companiile de IT din Chisinau, care ar putea beneficia de un schimb de experienta la Iasi. De aici.
Interesul primarului iesean pentru tematica basarabeana merita însa o analiza mai aprofundata. Este primul care si-a anuntat disponibilitatea de a marca Centenarul Marii Unirii sub egida „Iasi, Capitala Renasterii Nationale” si a anuntat ca evenimentele care se vor desfasura în perioada 2018 vor transforma Iasul în Capitala Marii Uniri. Are si de ce: în urma cu o suta de ani, la 27 martie, Iasul si Chisinaul au fost primele orase care au dat startul României Mari. Mai mult, la o suta de ani distanta, primul contact al basarabenilor cu România s-a facut în prima instanta prin Iasi, multi dintre ei având domiciliul aici.
Cine este Mihai Chirica, politicianul interesat de soarta moldovenilor de peste Prut? Este singurul presedinte al unei organizatii municipale a PSD care a câstigat alegerile locale într-un mare oras românesc (al doilea ca marime din România) – Iasul. O victorie zdrobitoare, care a dat acestei formatiuni politice cel mai mare scor electoral din istorie. Tot el a fost cel care a asigurat majoritatea social democrata atât în Consiliul Local, cât si în Consiliul Judetean. Datorita lui, în decembrie 2016, social democratii ieseni au obtinut, la alegerile parlamentare, cel mai mare numar de senatori si deputati. O cariera fulminanta urmata de o cadere pe masura: din fotoliul de vicepresedinte al PSD, primarul de Iasi si-a permis sa îl critice pe Liviu Dragnea. În ianuarie 2017 si-a anuntat sustinerea pentru premierul Grindeanu în conditiile în care organizatia judeteana a PSD s-a pozitionat de partea liderului partidului, Liviu Dragnea. Ca urmare, la o sedinta a CExN al PSD, Chirica a fost suspendat din toate functiile politice, dar fara a i se aplica sanctiunea de excludere din partid.
Batalia din interiorul social democratilor ieseni continua si în prezent. Pe 6 februarie, dupa vizita efectuata de Mihai Chirica la Chisinau, Comisia de etica a PSD Iasi a recomandat excluderea din partid a acestuia. Membrii acestei comisii si-au argumentat cererea prin faptul ca primarul de Iasi si-ar permite sa critice în mod repetat actiunile liderului social democrat, Liviu Dragnea. De aici.
Nu se stie cum se va termina epopeea excluderii lui Chirica din PSD. Europarlamentarul social-democrat Catalin Ivan declara recent ca, excluderea lui Chirica din rândurile social democratilor români ar echivala cu renuntarea la sansa de a câstiga si în 2020 primaria municipiului Iasi.
Imaginea de dizident pe care Chirica si-a construit-o cu migala în ultimul an, de conducator al rebeliunii împotriva lui Dragnea, are priza la publicul larg. Cu certitudine, daca va ramâne sau nu în PSD, Chirica are o strategie în care este inclusa si Republica Moldova. Unde e vocal Traian Basescu. Probabil, în cazul unei excluderi din PSD, primarul Iasului testeaza piata pentru o posibila orientare catre PMP la viitoarele alegeri locale. De ce nu? Voturile moldovenilor cu buletin de Iasi l-ar putea ajuta decisiv daca decide sa candideze sub umbrela PMP sau independent. Permanentele sicane ale PSD-ului la adresa lui Chirica pot fi interpretate ca semne indirecte ale faptului ca primarul de Iasi îsi propune ceva mai mult. În echipa social democratilor români exista voci care afirma ca ar putea fi contracandidatul Gabrielei Firea în procesul de selectie al prezidentialului PSD. Motivul pentru care atentia lui Mihai Chirica se îndreapta spre chestiunile basarabene tine de numarul mare de cetateni moldoveni care detin si cetatenia româna, un bazin electoral care nu trebuie neglijat. Observ usor amuzat ca, în octombrie 2017, întrebat despre împacarea cu Dragnea, dupa modelul Grindeanu, Mihai Chirica declara ironic: Nu. Nu vreau sa fiu ambasador la Chisinau! De aici.
Cu certitudine, în 2018, Mihai Chirica va fi o prezenta activa pe scena politica româneasca si implicit în spatiul mediatic moldovenesc. Socialistii de la Chisinau ar trebui sa se obisnuiasca cu numele lui.