Tancul T-90MS, antidot la rachetele TOW ale ISIS

http://livedoor.4.blogimg.jp/

http://livedoor.4.blogimg.jp/

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni. 

Sprijinul aerian al aviatiei ruse a permis armatei siriene, initierea de actiuni ofensive, în mai multe zone de operatii din Siria. Numai ca de fiecare data, bresele create în dispozitiul de lupta al rebelilor islamisti n-au putut fi adîncite, întrucît blindatele siriene au cazut în ambuscade, create de rebelii islamisti, cu ajutorul sistemelor antitanc americane de tip BGM-71E -3B TOW si a lansatoarelor antitanc M79, produse de Croatia, dupa licenta franceza [1].

https://youtu.be/rpDT-iUGmv0

TOW are un focos cumulativ care penetreaza blindaje de pîna la 900 mm, fapt ce conduce la scoaterea din lupta a tancurilor siriene T-55 si T-72, de la distante de pîna la 4.200 m. Avantajul acestor sisteme antitanc este acela ca sunt concepute pe module ( tripod, tub de lansare, aparatura de vizare si rachete ) si pot fi transportate de o echipa de doi luptatori, în rucsacuri. Montarea lor dureaza aproape un minut, dupa care se lanseaza 3-4 rachete si sunt imediat demontate pentru a fi dispuse în alta locatie. Întreaga interventie a rachetelor TOW dureaza mai putin de cinci minute, timp insuficient pentru a fi reperate si lovite din aer de aviatia rusa. De aceea rachetele TOW sunt folosite de rebleli pentru o gama diversa de tinte, inclusiv pentru distrugerea la sol, a elicopterului Mi-8, plecat în misiune de cautare-salvare a avionului Su-24, doborît de aviatia turca.

Potrivit estimarilor armatei siriene, circa 6.000 de sisteme TOW si 3.000 de sisteme M79 ar fi fost introduse în Siria prin Turcia, în baza unui program de înarmare a gruparii rebele FSA, derulat de CIA si Arabia Saudita, cu sprijinul Turciei.  Cu toate acestea, alte 23 de grupari islamiste din Siria au intrat în posesia acestor arme, cele mai multe ajungînd în final la ISIS si la gruparile afiliate Al Qaeda ( Frontul Al-Nusrah Front si Ahrar al Sham ).

Divizia a 4-a mecanizata a armatei siriene, lupta în provincia Aleppo, împotriva gruparii locale a ISIS care însumeaza 5.000 de teroristi. Agentia de presa iraniana FARS, a prezentat poze cu primele tancuri T-90 MS Tagil, aduse în Aleppo, de divizia a 4-a siriana. Aceasta este cea mai avansata versiune a tancului T-90 care a început sa fie produsa în anul 2012 si este imuna la rachetele TOW.

http://pbs.twimg.com/

http://pbs.twimg.com/

Armata siriana intentioneaza sa angajeze tancurile T-90 MS, în curatarea de luptatorii ISIS, a oraselor Dayr Hafir si Rasm Al Abd, vizînd atingerea malului lacului Assad si avansarea spre nord, pe malul Eufratului, pîna la granita cu Turcia. Odata reusita aceasta manevra, gruparea ISIS dispusa în zona cîmpurilor petrolifere din sudul orasului Raqqa ( aproximativ 2.500 de teroristi ) va fi izlolata de cealalta grupare ISIS care actioneaza în regiunea Aleppo. ISIS nu va mai avea nicio cale de acces spre punctele de granita Jarabulus si Ain Al Arab, ale Siriei cu Turcia. Punîndu-se astfel capat contrabandei cu cisterne de benzina în Turcia, de pe urma careia ISIS a obtinut peste 2 miliarde USD în ultimii doi ani.

https://biffidu.files.wordpress.com

https://biffidu.files.wordpress.com

Avantajul lui T-90 MS Tagil este dat de protectia compusa din patru tipuri de blindaj care împiedica nimicirea lui cu rachetele TOW. Primul este cel al sasiului tancului, format din placi de otel stratificate, cel de-al doilea ( Kontakt-5 ) este format din pachete de tip ERA ( blindaj reactiv exploziv ), lipite peste blindajul propriu-zis. Rachetlele antitanc explodeaza în pachetele Kontakt-5,  consumînd energia cinetica înainte luarea contactului cu blindajului propriu-zis, pe care-l avariaza, fara sa-l poata topi. Cel de-al treilea tip de protectie are rol de orbire a rachetelor antitanc, utilizând doua sisteme de lansare automata a grenadelor cu suspensii de aerosoli, în timp ce cel de-al patrulea sistem de protectie ( Arena 3 ), este de tip activ, pe baza de radar. Acesta detecteaza, intercepteaza si detoneaza munitia antitanc, la o distanta de 2-3m de tanc.

Odata lansata o racheta TOW, se desconspira si amplasamentul sau în teren. De aceea, tancul T-90 MS Tagil este prevazut cu un sistem de control al focului, utilizând displayuri cu vizor termic Thales, telemetru laser, canal propriu de dirijare a rachetelor si echipament automat de încarcare a proiectilelor care permite deschiderea focului imediat si lovirea cu precizie a lnsatoarelor TOW, înainte de a putea fi demontate de rebelii islmisti. Tunul 2A46M 5, cal. 125 mm, cu care este echipat T-90 MS Tagil, lanseaza o gama diversa de proiectile si rachete antitanc.

 

–––––––––-

[1]. Pourquoi a-t-on admis la Croatie dans l’Union européenne ? 

 

Un comentariu

  1. gelu spune:

    Rusii trebuie impreuna cu chinezii sa trimita trupe la sol in Siria deoarece daca n-o fac vor intra americanii, turcii si sauditii si-l vor da ei jos pe Assad iar ISIS se va muta dupa aceea la granita Iranului pentru a destabiliza si aceasta tara. Iar daca nu este oprit la timp ISIS isi va croi drum mai apoi spre fostele republici sovietice de la Marea Caspica si in final vor intra in Rusia cu sustinerea americana pentru a o destabiliza si faramita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com