Taina scrisului-cifrele au inceput sa vibreze liric

Scris de Florentin SMARANDACHE

 

SMARANDACHEFlorentinAm compus prima poezie cand eram prin clasa a doua (1962). Doamna învatatoare,  Miscoci Elena, dupa ce-a citit-o, a zis ca eu sa ma tin de… aritmetica! Facea concursuri ad-hoc cu noi în clasele primare: care rezolva mai repede o înmultire sau o adunare, si ma remarcase…

Mai târziu, la Scoala Generala (1965-1969), participam la olimpiada de literatura cu o compunere „De la fereastra vagonului”. Acesta fusese titlul impus de organizatori. Si m-a mirat ca mi-au dat si un premiu… doi. Scrisesem despre vacantele mele, în care îmi placea sa merg cu trenul la munte sau la mare. Profesoara de limba româna era doamna Lulusa Diaconu.

La olimpiada de matematica din clasa a saptea însa luasem premiul întai pe comunele limitrofe Balcestiului, si dascalul nostru, Balasa Ion, m-a scos în fata careului. Apoi, în clasa a opta participasem la o competitie scolara între comunele Balcesti si Maciuca, eu fiind selectionat pentru subiectul chimie-fizica; alti elevi erau la subiecte precum: istorie, geografie, etc. Profesoara la chimie era doamna Ioja Maria, iar la fizica domnul Vaduva Gheorghe.

La liceu am mers numai pe olimpiade matematice, obtinând premii sau mentiuni la fazele locale, judetene, si nationale. Profesorii mei fiind Bistriceanu Larisa la Liceul Pedagogic din Craiova (1969-1972), si Vladescu Nicolae la Liceul Pedagogic din Rm. V?lcea (1972-1974). La liceul craiovean am debutat în revista scolii, „Nazuinte”, în 1971, cu un careu de rebus „Pastoreasca” si cu probleme propuse de matematica plus solutii – dar nu literatura! Aveam si un cerc de matematica, îndrumatoare fiind doamna profesoara Catanoiu Florica.

Imi placea la nebunie rebusul. Aveam abonament la „Rebus” din clasa a cincea. De sarbatori aparea frumos ornat si muream de curiozitate sa încrucisez cuvintele si sa vad cum se îmbina în careuri ca un mozaic. Am continuat si la Facultatea din Craiova, calific?ndu-ma la Olimpiada Studenteasca de Matematica „Traian Lalescu” de la Cluj-Napoca, din anul 1977, la care am fost cu profesorul de analiza complexa Peter Hamburg. Tot în acea perioada ma înscrisesem la un cerc de Limbaje Formale, condus  de Prof. univ. dr. Alexandru Dinca.

 

Am facut o pauza de la creatia literara pâna prin anul 1979, dupa absolvirea Facultatii de Informatica, c?nd am fost încurajat sa revin la poezie de catre un fost coleg de liceu, lingvist si scriitor, Constantin Matei ­– reîntâlnit pe scarile universitatii, si de catre profesorul si criticul literar Constantin M. Popa. Prima poezie publicata s-a intitulat „Cifrele au început sa vibreze” si-a aparut în „Nazuinte” în 1979. Am ajuns sa debutez si în volum, într-o antologie colectiva a membrilor Cenaclului Literar „Elena Farago” din Craiova, „Ora planetei”, în anul 1980.

 

L-am întâlnit la Craiova, mai târziu, la Cenaclul „Ramuri”, pe Marin Sorescu, originar din Bulzesti – la o azvârlitura de bat de Balcestiul meu. Mereu treceam cu rata aglomerata prin Bulzesti, aflat pe ruta Balcesti – Craiova. A urmat atunci o pauza temporara la matematica; eu scriam de graba poeme, eseuri, proza si mai ales tineam un jurnal intim. Acum am întors din nou roata spre stiinta. Însa combin aceste doua domenii printr-un jurnal de calatorii la diverse conferinte stiintifice internationale.

–––––––––––––

* Se dedica publicistului George Roca

 

Florentin SMARANDACHE

Gallup, New Mexico, SUA

31 decembrie 2012

Impartaseste

Octavian Dumitru Curpas a etichetat acest articol cu: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com