Stranierii isi fac dintii acasa (Galerie foto)

Cei mai multi vin în august, septembrie dar si în ianuarie, pentru a-si face implanturi, care sunt de doua ori mai ieftine decât în Occident

Cabinetele medicilor stomatologi sunt pline de bacauani veniti din Italia, Anglia sau Spania. Daca altadata foloseau concediul doar pentru distractie si vizitarea rudelor, acum ei prefera sa-si puna dinti, la preturi de doua ori mai mici decât „afara”. „Eu am venit în concediu special sa-mi vad si de sanatate. Mi-am pus sase implanturi dentare. Aici preturile sunt cu peste 50 la suta mai mici decât în Italia”, a spus Ana Mate, de 58 de ani, care lucreaza de mai multi ani în Torino. România a devenit atractiva, din acest punct de vedere , si pentru italienii sau spaniolii care îsi viziteaza prietenii români. ”Am venit la medic si cu un amic, spaniol. Nu i-a venit sa creada cât de bine si ieftin se lucreaza la noi”, a spus George Apetrei, care îsi astepta rândul pentru un tratament al paradontozei. Din cauza aglomeratiei, majoritatea cabinetelor lucreaza peste program, iar cei care doresc un tratament sau lucrare dentara, trebuie sa se programeze din timp. „S-a schimbat mentalitatea stranierilor, care au înteles cât de important este sa ai grija de dantura. Ei îsi iau concediu special pentru asta. În aceasta perioada, aproximativ 60% din pacienti sunt bacauani care lucreaza în Italia sau Anglia”, a spus dr. Andrei Stefanescu, specializat pe implantologie.

Concediile se iau în functie de gingii si implanturi

Bacauanii care îsi câstiga existenta departe de tara vin, de regula, la medic pentru tratamente importante si lucrari complexe. Cei mai multi prefera implanturile, care în România costa între 500 si 1000 de euro, în timp ce în locurile în care muncesc, acestea ajung chiar si 2000-3000 de euro pentru fiecare dinte. De multe ori, implanturile sunt întârziate de paradontozele, care ataca radacina dintilor sanatosi. ”Majoritatea vor sa aiba dintii repede si sa fie estetici. De multe ori trebuie sa-i facem sa înteleaga ca acest lucru nu e posibil, daca gingiile nu sunt sanatoase”, a mai spus Andrei Stefanescu. Deoarece punerea implantului, asimilarea acestuia de organism si aplicarea finala a dintelui dureaza aproximativ sase luni, stranierii si-au pus concediile în special în lunile ianuarie, august si septembrie. Dealtfel, sunt si medici care afirma ca nu prefera stranierii. „Eu sunt specializat pe clientii locali. Cei care vin de afara au asteptari exagerate, nerealiste”, a spus stomatologul Bogdan Daraban.

Urgente si tratamente la domiciliu

Pentru  a cuceri piata, tot mai aglomerata, dar si pentru a veni în sprijinul pacientilor care nu se pot deplasa sau lasa problemele dentare pe ultima suta de metri, câteva clinici bacauane si-au facut programul non-stop si au instituit un serviciul de urgente la domiciliu. Când durerile devin insuportabile, medicul este chemat si în miez de noapte. „S-au înmultit aceste solicitari în ultima perioada. Fie ca este cazul de persoane care au neglijat starea de sanatate orala, fie ca sunt persoane în varsta, netransportabile”, a mai spus dr. Stefanescu. În judetul Bacau sunt recunoscuti aproximativ 300 de stomatologi, din care peste 20 ofera tratamente la domiciliu.

„Din cauza preturilor exagerate din alte tari, România a devenit o adevarata piata pentru turismul în scop stomatologic. Medicii prefera sa lucreze acasa, decât peste hotare”, dr. Andrei  Stefanescu, specialist implantolog.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com