Toate benefiicile acordate tinerilor someri au fost prezentate în cadrul seminarului ,,Dezvoltarea resurselor umane, insertiei profesionale si incluziunii sociale”, organizat între 8-10 mai 2015 la Slanic Moldova, judetul Bacau, de catre Confederatia Sindicala Nationala Meridian. Tinerii someri si angajatorii beneficiaza de sume de bani consistente din bugetul statului român pentru facilitarea accesului pe piata muncii. Prin programul Garantia pentru tineri urmeaza sa se acorde suplimente si din fonduri europene în baza unor proceduri la care se lucreaza în aceste zile.
Evenimentul este parte a proiectului „Pro Juvenes – Parteneriat transnational pentru o piata inclusiva a muncii pentru tineri”, proiect cofinantat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeste în oameni! Sumele de bani pe care statul român le acorda deja si cele din fonduri europene care se vor acorda în baza unor ghiduri de implementare a programului „Garantia pentru tineri“, la care se lucreaza în prezent:
750 de lei + 300 euro pentru stagiar, 300 de lei + 250 euro pentru ucenic, 3500 de lei + 1000 euro prima de instalare
750 de lei pentru STAGIAR, de la statul român, plus 300 euro lunar din fonduri europene
Stagiatura presupune studii superioare, iar timp de sase luni angajatorii care încadreaza stagiari printr-un act aditional la contractul individual de munca primesc de la stat suma de 750 de lei. Prin programul Garantia pentru tineri urmeaza sa se acorde în plus 300 de euro lunar pentru fiecare stagiar din fonduri europene.
300 de lei pentru UCENIC de la statul român, plus 250 euro lunar din fonduri europene
Ucenicia presupune contract de munca, iar tânarul somer este platit sa învete meseria. Pe întreaga perioada de ucenicie se acorda angajatorului suma de 300 de lei, iar o data cu obtinerea fondurilor europene prin programul Garantia pentru tineri înca 250 de euro lunar. În functie de nivelul de calificare, aceasta suma poate fi acordata pentru o perioada cuprinsa între 1 si 3 ani.
3500 de lei prima de instalare de la statul român, plus 1000 de euro din fonduri europene
În prezent un tânar somer aflat în evidentele statului poate primi o prima de instalare în valoare de 3500 lei daca îsi gaseste un loc de munca si îsi schimba domiciliul în localitatea în care se afla respectivul loc de munca, iar prin programul finantat cu fonduri europene Garantia pentru tineri urmeaza sa mai primeasca 1000 de euro. De asemenea, un tânar somer primeste în prezent 1000 de lei daca se angajeaza si face naveta la o distanta mai mare de 50 de kilometri, iar prin programul cu fonduri europene Garantia pentru tineri urmeaza sa primeasca în plus 250 de euro. În prezent, prima de instalare si prima de încadrare se acorda o singura data, la angajare, persoanei respective, indiferent de vârsta.
„Tinerii pot beneficia de toate aceste fonduri daca sunt cuprinsi în baza de date a agentiilor pentru ocuparea fortei de munca. În plus, furnizorii de formare profesionala autorizati si cei de evaluare si recunoastere a competentelor profesionale obtinute în sisitem nonformal si informal pot primi 400 de euro pentru fiecare tânar format sau evaluat. Procedeul de evaluare a competentelor cu fonduri din bugetul de somaj este unul extrem de scurt. În loc sa parcurga, de exemplu, un curs de patru luni, tânarul care sustine ca are anumite competente poate fi evaluat în una-doua saptamâni. Toate serviciile de formare profesionala si de evaluare a competentelor realizate de furnizorii autorizati sunt recunoscute în spatiul economic european”, a declarat Mariana Bucalet, sef serviciu în cadrul Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti, prezenta la seminarul de la Slanic Moldova, organizat de Confederatia Meridian.
Aceasta a mai precizat ca în prezent un numar mare de tineri someri opteaza pentru meserii precum designeri pagini web, ospatari sau barmani, în timp ce din partea angajatorilor sunt la mare cautare meseriile de dulgheri, parchetari, tâmplari.
În cadrul seminarului, s-a dezbatut si problematica voluntariatului, care alaturi de ucenicie si stagiatura reprezinta instrumente de baza pentru insertia profesionala a tinerilor. Experienta dobândita prin voluntariat este considerata experienta de munca daca este realizata în domeniul studiilor.
Voluntariatul presupune din partea angajatorilor registrul si contractul de voluntariat. Liderii de sindicat din judetele regiunii de dezvoltare nord-est au precizat ca nu cunosteau facilitatile de care pot beneficia tinerii someri prin programele de ucenicie, stagiatura, voluntariat, formare, evaluare si consiliere profesionala. ,,Va solicit ca ucenicia, stagiatura, voluntariatul sa se regaseasca în capitole distincte ale contractelor colective de munca pe care le încheiati. Prin participarea dumneavoastra la sedintele organismelor de dialog social, la negocierea contractelor colective de munca, la dezbaterile din organismele colective de conducere ale diverselor societati comerciale, de administratie publica locala si centrala puteti veni cu masuri concrete si puteti determina angajatorii sa foloseasca toate facilitatile legale pentru angajarea tinerilor. GARANTIA PENTRU TINERET presupune ca toti tinerii sub 25 de ani sa beneficieze de o oferta privind un loc de munca de calitate, de continuare a educatiei, de intrare în ucenicie sau de efectuare a unui stagiu, într-un interval de patru luni de la înregistrarea la agentiile teritorioale pentru ocuparea fortei de munca”, a precizat domnul Ion Albu, vicepresedintele Confederatiei Sindicale Nationale Meridian.
Lucrarile seminarului au consolidat capacitatea participantilor (lideri sindicali, reprezentati ai patronatelor, autoritati publice centrale si locale, ong-uri) din judetele Moldovei de a se implica activ în promovarea ocuparii si incluziunii sociale a tinerilor, de a genera parteneriate pentru a gasi solutii concrete si inovatoare privind combaterea somajului în rândul tinerilor si de a le adapta conditiilor mediului economic-social românesc. Si aceasta în conditiile în care somajul în rândul tinerilor români între 15-24 de ani are o rata de 23,6% (33,3% in mediul urban; 17,1% in mediul rural), dupa cum arata ultimele date centralizate la finalul anului 2013 la nivel national.
Confederatia Sindicala Nationala Meridian continua sa identifice masuri concrete pentru combaterea somajului în rândul tinerilor si se implica activ în sprijinirea accesului tinerilor pe piata muncii. Seminarul desfasurat în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, la Slanic Moldova, judetul Bacau, este al doilea dintr-o serie de sapte seminarii pe care CSN Meridian le organizeaza pe parcursul acestui an în toate regiunile de dezvoltare ale României. Primul a avut loc în Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia.