Siria-sperante sau iluzii?

Articol de Eugen ZAINEA

Sunt cinci ani de cand Sriia este victima unei agresiuni externe care continua marea diversiune pusa in scena de Statele Unite, Marea Britanie, Franta si Italia, sub denumirea cinica de “Primavara araba”.

Ceea ce s-a dorit a fi perceput de catre opinia publica mondiala ca o miscare revolutionara declansata de “societatea civila” din statele arabe cu scopul democratizarii societatilor arabe si al evolutiei lor catre modelul “democratiei occidentale” s-a dovedit foarte rapid a fi o uriasa manipulare organizata de serviciile secrete occidentale si de o retea de ONG-uri de acum bine cunoscute (Freedom House, Endowment for Democracy etc., Fundatia Soros pentru o Societate Deschisa) ca fiind acoperiri folosite de Departamentul de Stat al Statelor Unite si de “pudel-ul” britanic pentru destabilizarea statelor in care Statele Unite, Marea Britanie si aliatii lor occidentali au decis ca trebuie pusa in scena o schimbare de regim politic.

http://www.hscentre.org/

http://www.hscentre.org/

Marele pericol pe care il poate reprezenta initierea din exterior a unei astfel de miscari, fara ca ea sa aiba radacini profunde in starea reala a societatilor arabe a fost demonstrat de evolutia dramatica a evenimentelor in Egipt.. Fortarea inlaturarii de la putere a lui Hosni Mubarak a dus foarte rapid la ascensiunea miscarii extremiste religioase a Fratilor Musulmani, care a reusit performanta de a se impune in alegeri, punand lumea in fata situatiei de a vedea una dintre cele mai importante natiuni arabe transformata intr-un stat fundamentalist musulman, evolutie care nu a fost curmata decat de interventia decisa a armatei egiptene.

Lucrurile au luat o intorsatura mult mai grava in Libia, unde dorinta de inlaturare de la putere a lui Muammar Khaddafy a coincis cu interesul marilor corporatii occidentale de a pune mana pe uriasa bogatiea tarii, titeiul. A rezultat nu doar un stat complet esuat, care a evoluat  exact pe coordonatele pe care le prezisese colonelul Khaddafy, care avertizase ca dupa el va urma haosul, care va cuprinde o buna parte a nordului si centrului Africii si va afecta Europa prin valuri de emigranti care nu vor mai avea de cine sa fie oprite in tendinta lor de a invada continental european. Desecretizarea mail-urilor dnei Hillary Clinton demonstreaza ca avertismentele lui Khaddafi s-au implinit cu mare exactitate si ca, in mare masura, ceea ce a urmat nu doar in Libia, ci si in mare parte din continentul african dar si in Siria a fost influentat in mod grav de transformarea Libiei intr-un stat aflat la discretia diverselor miscari extremiste, care au intrat si in posesia depozitelorarmatei  libiene de armamenr si munitie (inclusiv rachete, dar si arme chimice si bacteriologice) care au inceput sa fie transferate din Libia, pe mare, catre Turcia si de aici sa fie infiltrate in Siria, catre “luptatorii sirieni pentru democratie”, in realitate mercenari straini din peste 80 de tari, recrutati si platiti de Arabia Saudita, Qatar, Kuwait si Emiratele Arabe Unite si instruiti si inarmati de Statele Unite prin “grija” CIA.

http://www.armaholic.com/

http://www.armaholic.com/

Contrar afirmatiilor mincinoase si ipocrite ale propagandei americane,  in Siria nu a fost niciun moment vorba de o miscare democratica vizand evolutia pluralista a tarii, ci a fost un razboi extern de agresiune purtat prin intermediari (mercenari straini), cu intentia declarata de la inceput de Statele Unite, Marea Britanie si Franta de inlaturare de la putere a lui Bashar Assad, in ciuda evidentei ca el se bucura de increderea largii majoritati a poporului sirian, tocmai datorita faptului ca, sub conducerea sa si a tatalui sau, Hafez Assad, Siria multietnica s-a dovedit a fi un model de toleranta etnica, religioasa si culturala, unde musulmanii sunniti, siiti, allawiti, crestinii (ortodocsi, catolici) si-au putut practica in mod liber credinta. Incapatanarea americanilor si a satelitilor lor a dus pana in prezent la distrugerea in mare parte a infrastructurii Siriei, la decesul a peste un sfert de milion de persoane (in cea mai mare parte civili) si la deplasarea, interna sau externa a circa 50 % din populatia unei tari altadata stabila, linistita si prospera.

Cel mai probabil si Siria ar fi avut de multa vreme soarta Libiei, daca Federatia Rusa si China ar fi repetat greseala facuta in Consiliul de Securitate atunci cand nu au exercitat dreptul de veto impotriva Rezolutiei care, sub pretextul instituirii unei zone de protectie aeriana in Libia, a fost folosita in mod abuziv apoi de Statele Unite, Marea Britanie, Franta si Italia pentru a distruge statul libian si armata colonelului Khaddafy.

http://cdn.c.photoshelter.com/

http://cdn.c.photoshelter.com/

In cazul Siriei, incercarea de instituire a unei  “no fly zone” nu a mai avut succes.. Chiar si in aceste conditii, soarta Siriei ar fi fost, probabil, in mare parte pecetluita, tara fiind pusa in situatia de a lupta pe mai multe fronturi impotriva unor armate de mercenari insumand zeci de mii de persoane, bine motivate si inarmate. Interventia, incepand cu 30 septembrie 2015 a Grupului Aerian al Federatiei Ruse, la solicitarea presedintelui legitim Bashar Assad a fost decisiva si a dus la schimbarea totala a cursului evenimentelor. Armata siriana, decimata, demoralizata, a putut renaste, beneficiind de acoperirea aeriana de inalta calificare a aviatiei ruse, a reluat treptat initiativa, beneficiind si de ralierea unor forte militare, pana atunci adverse, care s-au inrolat alaturi de armata siriana in miscarea patriotica de salvare a statului sirian ca urmare a amenintarii externe.sukhoi30

Interventia Rusiei a avut si darul de a demasca politica ipocrita si duplicitara a Statelor Unite si a aliatilor ei occidentali fata de asa-numitul “Stat Islamic”, pe care o uriasa coalitie internationala de peste 60 de state, conduse de Statele Unite se facea a-l combate, fara insa a fi reusit, in doi ani de interventii cu peste 10.000 de misiuni aeriene, sa-i produca infrangeri semnificative. Ba chiar dimpotriva.

Inca din primele zile ale interventiei grupului aerian al Federatiei Ruse, loviturile aeriene indreptate inpotriva Statului Islamic si a altor grupari teroriste din Siria s-au dovedit a avea o eficacitate exceptionala, provocand deruta, pagube uriase centrelor de comanda, depozitelor si fabricilor improvizate de munitie, centrelor de antrenament si taberelor militare, liniilor de aprovizionare cu arme si munitie din Turcia si Iordania si coloanelor de mercenari care erau infiltrate din afara tarii pentru a intretine miscarea terorista, aflata in pericol de colaps. Dincolo de evidenta ca lupta impotriva Statului Islamic este perfect posibila daca ea este o realitate si nu o fictiune, cum se dovedise a fi timp de doi ani in cazul coalitiei condusa de Statele Unite, Statele Unite, Turcia, Qatar-ul, Kuwait-ul, Emiratele Arabe Unite au fost demascate in fata opiniei publice mondiale ca adevaratii sponsori ai inexistentei “revolutii democratice” siriene, in fapt un razboi de agresiune externa desfasurat prin intermediari.

Victoriile spectaculoase ale armatei siriene, sprijinita aerian de fortele ruse si din teren de Fortele Democratice Populare, de luptatori siiti irakieni, de cateva mii de luptatori Hezbollah din Liban, de fortele kurzilor iranieni (una dintre principalele forte militare opuse cu adevarat Statului Islamic din Siria) si de voluntari iranieni au creat rapid o noua situatie tactica in campul de operatiuni, conducand la incercuirea fortelor teroriste straine din nordul Siriei, la taierea legaturilor lor de aprovizionare din Turcia si la previzibila infrangere totala a acestora, inclusiv ducand la pierderea in curand a Palmyrei si a “capitalei” Statului Islamic din Siria, Raqqa.

http://reseauinternational.net/

http://reseauinternational.net/

In aceste conditii, a devenit din ce in ce mai evident jocul duplicitar al Turciei si al Arabiei Saudite care, vazandu-si protejatii pe punctual de a fi zdrobiti, au incercat un santaj, in speranta de a antrena Statele Unite in sprijinirea fatisa a unei interventii terestre a trupelor turce si saudite in Siria, dar sub conducerea si acoperirea Statelor Unite.

Incercarea s-a dovedit a fi un esec de proportii. Pentru ca, pe de o parte, Statele Unite nu sunt dormice sa se angajeze intr-o noua aventura militara in Orientul Mijlociu (situatia din Irak fiind in continuare complicata si necesitand implicarea americana, iar Afganistan-ul demonstrand ca este foarte departe de a fi stabilizat si obligandu-l pe prsedintele Obama sa renunte definitiv la ideea retragerii trupelor americane care, potrivit specialistilor militari americani vor trebui sa ramana in Afganistan cel putin inca 25 de ani de acum incolo.

Pe de alta parte, statele membre NATO au transmis un mesaj ferm Turciei ca nu sunt dispuse sa se lase atrase intr-o confruntare lipsita de sens cu Rusia. In aceasta situatie, a intervenit incetarea provizorie a luptelor, care nu include si Statul Islamic, Frontul Al-Nusra (care este latura siriana a Al Qaeda) si alte grupari declarate de Organizatia Natiunilor Unite drept organizatii teroriste.

Aceasta incetare  a ostilitatilor este un mare succes diplomatic al Federatiei Ruse, fiindca exista circa 70 de grupuri militare care au transmis solicitari de participare la incetarea ostilitatilor catre centrul logistic organizat de Federatia Rusa la Baza militara aeriana de la Hmmeym, care functioneaza ca principal centru nervos al controlului incetarii focului, deservit de cateva zeci de ofiteri rusi specializati in astfel de misiuni si beneficiind de intregul suport logistic al Grupului Aerian Rus.

Deocamdata, de la intrarea in vigoare a incetarii ostilitatilor, aceasta pare a fi in mare masura, respectata de partile care au acceptat sa fie parte a acestui proces politic. Fortele aeriene ruse nu au mai avut iesiri nici macar impotriva Statului Islamic, iar armata siriana a acceptat, la solicitarea partii ruse, sa nu raspunda incalcarilor armistitiului, chiar daca, in virtutea intelegerii semnate, partile atacate au dreptul sa raspunda eventualelor agresiuni.

Pana in momentul de fata, principalele incalcari ale armistitiului provin de la grupari rebele sustinute de Arabia Saudita si din partea armatei turce, care de aproape doua saptamani efectueaza tiruri de artilerie impotriva fortelor kurde din nordul Siriei.

defense3.files.wordpress.com

defense3.files.wordpress.com

http://img.huffingtonpost.com/

http://img.huffingtonpost.com/

 

7 Comentarii

 1. Daniel spune:

  un site serios care prezinta informatiile din siria,irak si yemen in regim de live-update este http://www.almasdarnews.com/

 2. Armaghedon spune:

  De la condamnarea la moarte a lui Saddam Hussein tot nordul Africii a avut acelasi scenariu. Sub pretextul democratiei s-a aflat planul de a elimina ucigand conducatorii de state puternici care erau incomozi si stricau planul americanilor, englezilor, francezilor si jefuirea resurselor minerale ale acestor state. Migratia actuala si exodul masiv in Europa a populatiei este consecinta acestor planuri bine finantate. Din pacate SUA fiind peste ocean nu este afectata de haosul pe care-l face in lume ci Europa.Un stat care a beneficiat favorabil de acest plan a fost Israelul care isi dorea eliminarea acestori lideri din vecinatatea sa cu care in trecut a avut razboaie si trebuiau subminate si destabilizate pt a-si intari puterea militara in zona.

 3. fu_tache spune:

  marea problema ramane totusi haznaua numita turcia! odata cu stabilizarea zonelor din siria …de acum se pune in teren ruperea Kurdistanului turc , unirea lui cu cel sirian si iraqian, si alaturarea celor din Iran ! se va forma un stat de cca 28 de milioane , care va reusi balansarea puterii zonale a turciei ! Daca acesta nu va fi implinit, turcia va ramane acelasi stat agresiv , cind cu armenia, cind cu grecia sau cipru ! l as invita pe marele analist fota sa prezinte turcia in lumina reala. NICIODATA turcia in UE!!

 4. Gheorghe Deresu spune:

  Respectele mele pentru un profesionist al evenimentelor militare.
  Felicitari!

 5. garbovan spune:

  Noroc cu acest ziar ca mai aflam si noi adevarul despre evolu?iile evenimentelor in zonele fierbin?i din lume si in politica marilor puteri ale lumii!
  Felicit?ri membrilor agalactiei pentru informa?iile obiective, nep?rtinitoare!

 6. serban spune:

  Armistitii de acest tip, Croatia, Ucraina, Siria sunt calea sigura prin care victoria militara se transforma in infrangere. Modelul e vechi, multe rascoale au fost iunvinse asa. Victorii ale rasculatilor erau urmate de tratate de pace sau armistitii care bineinteles nu erau respectate de nobili dupa ce se regrupau asasinau liderii taranilor veniti la tratative etc

 7. cozubas spune:

  Articol bine facut ,felicitari autorului !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com