Seceta face ravagii: Dezastru in judetul Bacau

Majoritatea culturilor agricole din judetul Bacau sunt afectate iremediabil de seceta. Umiditatea in sol este deja sub coeficientul de ofilire. Autoritatile bacauane recunosc ca nu mai au cum sa salveze situatia. Potrivit unui studiu al ANIF-ului, la 20 de cm in sol, umiditatea in judetul Bacau este de 350-420 metri cubi de apa la hectar iar normalul este de 850 de metri cubi. Deficitul este de aproximativ 500 de metri cubi. Sistemele de irigatie care mai functioneaza la aceasta data in judetul Bacau pot asigura o suprafata de maxim 2500 de hectare, din peste 125 de mii de hectare de teren agricol.

Se iriga de zece ori mai putin ca pe vremea lui Ceausescu

aSituatia este foarte grava. Nu s-au dat bani pentru irigatii, nu a existat o strategie nationala in acest sens. Daca pe vremea lui Ceausescu se puteau iriga aproximativ 60 de mii de hectare, acum putem realiza mai putin de 10%, in conditiile in care sistemele ar fi functionale iar producatorii agricoli le-ar folosi”, ne-a declarat George Ifrim, director al Agentiei Nationale pentru Imbunatatiri Funciare (ANIF) Bacau. In judetul Bacau nu s-a mai investit in sistemele de irigatii din 1989. S-au mai facut reparatii si ar trebui sa functionze 8 Organizatii ale Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI). Astfel de organizatii exista la Tg Trotus, Damienesti, Itesti, Tamasi si Beresti Bistrita s.a. Daca s-ar face amenajari, potentialul ar fi de 22854 de hectare. aIn acest moment sunt functionale sietemele de irigatii de la Damienesti (1381 de hectare), Letea (1118 hectare), Gheorghe Doja (136 de hectare), Targul Trotus (60 de ha), Fulgeris Dienet (465 de ha). Ar mai putea fi puse in functiune sistemele de la Bistrita si Radomiresti”, a mai precizat George Ifrim.

Pierderi colosale pentru producatorii agricoli

Laurentiu Baciu, patronul societatii Romagria, dar si vicepresedinte al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) administreaza peste 1200 de hectare de teren in zona Damienesti, Rosiori si Negri. Anul acesta a investit peste 2,5 milioane de lei in lucratul pamantului. Lipsa precipitatiilor i-a compromis o buna parte din culturi. aAm grau si rapita pe o suprafata de peste 350 de hectare. E seceta mare, mai mult de jumatate din productie e compromisa. Chiar daca ploua sau daca se iriga, aproape tot aia e. Poti sa dai si cu tamaie, ca graul nu se mai face”, ne-a spus cu suparare Laurentiu Baciu. Doar o parte din sistemele de irigatie din OUAI-ul activat la Damienesti ating suprafetele omului de afaceri. Pierderi se anunta a fi mari. aTrebuiau facute demult investitii in irigatii. Acum nu se mai poate face mare lucru. Doar o parte din terenurile mele sunt irigate si se simte diferenta”, mai spune Baciu. aAvem nevoie de o strategie nationala de irigatii. Bulgarii si-au mentinut sistemele de irigatie, noi le-am distrus. In judetul Bacau este nevoie de investitii de peste 20 de milioane de lei pentru a aduce sistemele la un nivel acceptabil”, ne-a explicat George Ifrim.

Daca nu ploua in 10 zile, situatia va fi dramatica pentru agricultori

aSituatia este proasta in judet, dar daca nu ploua in 10 zile, atunci va fi dramatic pentru agricultorii bacauani”, a precizat specialistul dr. Ghita Burlui, directorul Directiei Agricole Bacau. Seceta se manifesta acum in toate zonele judetului Bacau dar este mai accentuata in localitatile din sud-estul judetului, unde pe suprafete extinse culturile sunt uscate sau ofilite. aZona Podul Turcului, Dealul Morii, Huruiesti, Tatarasti, Plopana, Lipova, Secuieni si Izvorul Berheciului sunt afectate de seceta. Producatorii agricoli ne-au informat deja ca peste 3500 de hectare de culturi sunt afectate in proportie de 50-60%. Daca nu ploua in urmatoarele zile, atunci aceste culturi dar si altele vor fi distruse 100%. Seceta este un fenomen care se extinde”, a mai precizat dr. Ghita Burlui. In momentul de fata, culturile de toamna sunt grav afectate de lipsa de precipitatii. aGraul se afla in perioada de inflorire, fara apa se avorteaza florile si spicul ramane gol”, mai spune specialistul bacauan. Porumbul, insamantat in urma cu mai bine de o luna, este ofilit. aAsteptam sa vina ploile. Exista unele sperante la frontul atmosferic mediteranean care va traversa tara joi”, a mai precizat Burlui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com