Se inchide vechea inchisoare de la Râmnicu Sarat. Cladirea va fi consolidata si se va amenaja un memorial al victimelor comunismului

Din motive de siguranta, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a decis închiderea accesului în fosta închisoare de la Râmnicu Sarat, unul dintre cele mai dure puncte ale represiunii în perioada comunista, aflata în administrarea sa din 2007.
Cladirea în care a functionat fosta închisoare are o vechime de peste un secol si prezinta semne vizibile de degradare. Prin urmare, fostul penitenciar, care pâna acum putea fi vizitat la cerere de catre publicul interesat, îsi va închide portile, urmând ca în viitor sa fie demarate actiuni pentru reconsolidarea cladirii si anexelor. Aceasta masura va asigura atât evitarea unor eventuale incidente, precum si facilitarea derularii lucrarilor de consolidare. În viitor, IICCMER îsi propune transformarea acestui fost spatiu concentrationar într-unul al reflectiei asupra naturii criminale a comunismului. Pâna la finalizarea lucrarilor, persoanele interesate pot vizita turul virtual al închisorii disponibil la http://ramnicusarat.iiccr.ro.

Inchisoarea Ramnicu Sarat

Inchisoarea Ramnicu Sarat

Despre Memorialul „Închisoarea tacerii” Râmnicu Sarat si Centrul educational privind comunismul din România
Închisoarea de la Râmnicu Sarat a functionat o perioada ca punct de tranzit pentru detinutii politici, care erau transferati în alte centre de detentie pentru executarea pedepsei. În „închisoarea tacerii” au ajuns o serie de reprezentanti ai gruparilor politice, clerici, precum si alti indezirabili. Dintre cei mai cunoscuti detinuti, amintim pe Ion Mihalache, Ilie Lazar, Victor Radulescu Pogoneanu, Corneliu Coposu. În iunie 2007, Institutul a preluat în administrare fosta închisoare de la Râmnicu Sarat, demarând o serie de actiuni menite sa sensibilizeze factorii decizionali, sa informeze publicul larg asupra capitalului memorial al acestui loc, dar si sa obtina solutii practice privind restaurarea cladirii aflate într-un stadiu avansat de degradare.

Inchisoarea Ramnicu Sarat

Inchisoarea Ramnicu Sarat

Pentru mai multe detalii despre fosta închisoare de la Râmnicu Sarat, va rugam sa vizitati: http://www.memorialulramnicusarat.ro si turul virtual disponibil la: http://ramnicusarat.iiccr.ro.

* * *
Despre IICCMER. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc este o structura guvernamentala înfiintata în 2005 si aflata în coordonarea Primului Ministru. Rolul sau rezida, înainte de toate, în gestionarea si analizarea din punct de vedere stiintific a perioadei totalitare si a consecintelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijina crearea si implementarea unor instrumente educationale cu finalitate memoriala, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile si drepturile fundamentale sa fie receptate de societatea noastra post-totalitara. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva si publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER:
http://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com