Se fac primii pasi pentru transformarea inchisorii de la Râmnicu Sarat in Memorial al Victimelor Comunismului

In perioada 12-15 septembrie, la Ramnicu Sarat va avea loc o intalnire pentru a fi stabilite etapele transformarii inchisorii de aici in Memorial al Victimelor Comunismului. Evenimentul este organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Fundatia Konrad Adenauer si Primaria municipiului Râmnicu Sarat . Oficial, workshop-urile vor fi deschise cu o conferinta de presa, care va avea loc vineri, 13 septembrie, orele 11.00, în incinta fostului penitenciar Râmnicu Sarat.

Comunicat:

Radu Ioanid, in vizita la Ramnicu Sarat (1)„Workshop-ul va reuni specialisti si experti din România si din strainatate în domeniul restaurarilor de monumente si al represiunii comuniste, care vor identifica cele mai creative si eficiente solutii pentru realizarea proiectului, a carui finalizare este estimata pentru anul 2016. Acesta este primul workshop international organizat vreodata în România cu scopul identificarii unor solutii în vederea transformarii unui fost spatiu de detentie în Memorial al Victimelor Comunismului.
Printre invitatii speciali asteptati la eveniment se numara domnul Daniel Barbu, Ministrul Culturii, domnul Andrei Muraru, Presedinte executiv IICCMER, domnul Sven-Joachim Irmer, directorul Fundatiei Konrad Adenauer România si Republica Moldova, domnul Alexandru Muraru, director general al Institutului National al Patrimoniului, domnul Viorel Holban, primarul municipiului Râmnicu Sarat si doamnele Rodica si Flavia Coposu, surorile seniorului Corneliu Coposu.
Pentru informatii suplimentare, va rugam sa vizitati website-ul evenimentului:  http://workshopramnicusarat.iiccr.ro.
Memorialul Râmnicu Sarat
Radu Ioanid, in vizita la Ramnicu Sarat (1)Prin proiectul Memorialul Râmnicu Sarat, IICCMER si-a propus transformarea unui fost spatiu concentrationar într-unul al reflectiei asupra naturii criminale a comunismului. Astfel, dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare si de amenajare muzeala, estimata pentru 2016, Memorialul Râmnicu Sarat va reprezenta un punct focal pentru proiecte culturale, documentare si turistice si va gazdui vizitele a numeroase personalitati din viata publica româneasca si internationala.
În iunie 2007, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (devenit ulterior IICMER) a preluat în administrare fosta închisoare de la Râmnicu Sarat cu scopul de a organiza un Memorial al Victimelor Comunismului. În ultimii ani, IICCMER a demarat o serie de actiuni menite sa sensibilizeze factorii decizionali, sa informeze publicul larg asupra imensului capital memorial al acestui loc, dar si sa obtina solutii viabile de valorificare muzeala. Printre actiunile întreprinse în acest sens se numara si realizarea unei expozitii si a unui website, ambele destinate închisorii de la Râmnicu Sarat, organizarea unor conferinte cu tematica specifica, dar si a unui concurs de proiecte destinat tinerilor arhitecti.
În decembrie 2012, pentru prima data în ultimii 23 de ani, Guvernul si-a asumat, prin Programul de guvernare pentru 2013-2016, organizarea unui spatiu muzeal distinct care sa ilustreze inclusiv amprenta represiva a regimului comunist. Tot în decembrie 2012, IICCMER a reusit, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului si al altor factori guvernamentali, achizitionarea ultimei suprafete de teren care sa permita demararea proiectului, pas decisiv pentru transformarea închisorii de la Râmnicu Sarat în Memorial. Recent, Guvernul a acordat Institutului fondurile necesare pentru realizarea studiilor tehnice în vederea restaurarii imobilului“.
 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com