Scandalul scrisorii anonime, trimisa la Ministerul Educatiei impotriva rectorului Nedeff, continua. Cum se disculpa un profesor

Zilele acestea, pe finalul ultimului mandat al rectorului Valentin Nedeff, care conduce Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacau din 2008, s-au intetit denunturile. Reclamatiile anonime au ajuns la presedintele Klaus Werner Iohannis, la Ministerul Educatiei dar si la premierul Dacian Ciolos. In ultimii ani, pentru presupuse fapte de coruptie, conducerea universitatii din Bacau a fost reclamata si la Directia Nationala Anticoruptie. Profesorii vorbesc despre conflicte de interese, nepotisme, probleme la achizitii si fals in documente s.a. Ei cer sa vina Corpul de Control al Ministerului Educatiei pentru a constata abuzurile din universitate.

O ultima scrisoare, anonima, din 4 ianuarie, acuza politica de cadre a rectorului Valentin Nedeff, care si-a pus in functie apropiati, are toata familia in universitate si incearca sa-si mentina controlul asupra institutiei de stat de invatamant superior. In luna martie la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacau vor fi alegeri pentru functia de rector. Printre numele vehiculate pana acum, care ar urma sa preia conducerea, se numara Gabriel Leahu, verisor cu sotia rectorului si Valentin Zichil, un apropiat al aceluiasi sef.Universitatea ”Vasile Alecsandri”

In treacat, in scrisoarea anonima s-a facut referire si la cazul profesorului Alin Popa, care a fost disponibilizat in 2013 si s-a judecat cu universitatea, fara succes, pentru recapatarea postului.

La o zi dupa aparitia scandalului in spatiul public, profesorul Alin Popa a tinut sa dea o dezmintire, printr-o scrisoare scrisa de mana, care a circulat pe intranet, cu voia conducerii universitatii, la toate cadrele universitare. Reactia profesorului bacauan ar fi motivata de teama, afirma surse din universitate, deoarece sotia acestuia ar fi cadru didactic la Universitatea „Vasile Alecsandri“.

Punct de Vedere ALIN POPA

 

Scrisoare din 4 ianuarie 2016:

„Coruptia omoara educatia”. Cazul Universitatii ”Vasile Alecsandri” din Bacau

Domnule Presedinte Klaus Iohannis,

Domnule Prim Ministru Dacian Ciolos,

Domnule Vice Prim Ministru Vasile
Sebastian Dancu,

Domnule Ministru al Educatiei Nationale si
Cercetarii Stiintifice Adrian Curaj,

Doamnelor/Domnilor profesori,

Doamnelor/Domnilor jurnalisti,

SESIZARE

Prin aceasta
scrisoare deschisa solicitam organelor competente, dar si opiniei publice, analiza situatiei de la Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacau privind legitimitatea organizarii concursului pentru obtinerea unui post de profesor (pozitia 2/ Dep. de limba si literatura romana si stiinte ale comunicarii/Facultatea de Litere) cu ”dedicatie” pentru Secretarul General al Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Gabriel Leahu, cu directa complicitate a rectorului in functie, Valentin Nedeff.

MOTIVATIE

In sedinta Comisiei paritare a Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau din data de 16.09.2013, conform procesului verbal nr. 14569, la solicitarea rectorului Valentin Nedeff, 9 cadre didactice titulare (dintre care 8 tineri sub 40 de ani si un reputat profesor de matematica care a suferit un accident cerebral, catalogat”nefolositor”), au ramas fara post didactic. Printre tinerii concediati pe motiv de restructurare a postului se gasea si Alin Popa, cadru didactic cu specializarea istorie si comunicare, angajat în universitate din anul 2003, 39 de ani la data concedierii, cu 2 copii minori in intretinere, 10 ani vechime:

http://cadredidactice.ub.ro/popasebastianalin/files/2011/06/cv_lucrari_publicate_alin_popa.pdf

Deciziile de concediere i-au apartinut rectorului Nedeff. Acesta a prezentat in Consiliul de Administratie (proces verbal al Consiliu de Administratie 14949/19.09.2013) situatia finala privind concedierile individuale si procedura de concediere individuala pentru fiecare caz in parte. In sedinta de Senat (proces verbal Senat 14508/13.09.2013), aceelasi Nedeff, a motivat decizia de concediere ca fiind datorata situatiei financiare, numarul de 12,8 studenti/cadru didactic la Facultatea de Litere fiind insuficient pentru mentinerea tuturor cadrelor didactice titulare. Decizia de concediere pe motiv de restructurare post a fost contestata de Alin Popa, facand obiectul Dosarului nr.5083/110/2013, Tribunalul Bacau, Sectia I civila. Beneficiind de serviciile unui avocat foarte bun, Universitatea a avut castig de cauza, decizia de concediere ramanand definitiva.

In data de 26 Noiembrie 2015 Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau anunta organizarea concursurilor privind ocuparea posturilor didactice vacante publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 1304 din 25 noiembrie 2015, Partea a III-a. Potrivit anuntului postat pe site-ul jobs.edu.ro, informatile despre concursul pentru ocuparea unui post vacant de profesor sunt urmatoarele: Departamentul care scoate postul este: ”Departamentul de limba si literatura romana si stiinte ale comunicarii”, acelasi departament din care a facut parte si Alin Popahttp://cadredidactice.ub.ro/popasebastianalin/); domeniu stiintific al postului de profesor scos la concurs: Istorie, acelasi ca al lui Alin Popa.

Trebuie subliniat faptul ca membrii departamentului au aflat despre postul scos la concurs în momentul publicarii anuntului. Situatia orelor existente nu justifica scoaterea postului la concurs, doar doua din cele patru discipline fiind din domeniul istorie, un post de profesor afectând situatia financiara si asa precara a departamentului. Pe de alta parte, disciplinele din domeniul comunicare introduse artificial in post blocheaza în viitor scoaterea la concurs a unor posturi viabile, in domeniul comunicare.

In realitate, rectorul Nedeff concediaza in 09/2013 un tanar titular, asistent universitar, doctor in ISTORIE, cu studii în COMUNICARE, 39 de ani, tatal a 2 copii, pe motiv de restructurare post, ca la 2 ani distanta sa scoata la concurs un post superior, mai bine remunerat, de profesor universitar in acelasi domeniul stiintific, ISTORIE, cu ”dedicatie” pentru un ”greu” al sistemului. Potrivit Raportului de activitate al Universitatii pe anul universitar 2014-2015 si activitati pentru viitor publicat la adresa: http://www.ub.ro/files/universitate/doc/Contract_institutional/CI_2015/UBc_24445_Rap_activitate_2014-2015.pdf, la pag. 15, in Tabelul 30, se observa o scadere cu 12,42% a totalului de candidati la Facultatea de Litere la sesiunea de admitere 2015 fata de sesiunea 2014. Aceasta scadere influenteaza negativ finantarea Facultatii de Litere, situatia soldului pe facultate la 30.09.2015 lei fiind dezastruoasa, scazand in 2015 fata de 2013 (anul concedierii) (sold de -264.512 lei/2015 (Tabel 76/pag.36, acelasi Raport) fata de -245.987/ 2013 (Tabel 78/pag.37, acelasi Raport)). Mai mult, numarul de studenti echivalenti/cadru didactic la Facultatea de Litere, in anul 2015 scade la 8,46 fata de 12,8. Situatia financiara la 30.09.2015, conform Rap_activitate_2014_2015, fiind mult mai proasta decat in 2013, NU permite scoaterea unui post de profesor la concurs! Si totusi acest concurs are loc!

MIZA

Postul de profesor in Domeniul Stiintific ISTORIE este ”dedicat” Secretarului General Gabriel Leahu,
profesor de Istorie. Intre presedintele comisiei de concurs, acelasi rector Nedeff si presupusul candidat Gabriel Leahu exista o stransa relatie de rudenie (sotia rectorului, Mihaela Nedeff (Leahu) este verisoara cu Gabriel Leahu). Miza pe termen scurt a celor doi veri este castigarea alegerilor in tandem: Nedeff, Presedinte Senat si Leahu, Rector. Astfel, NIMENI nu va putea verifica/controla actele flagrante de abuz in functie ce au loc in forma
continuata, de cativa ani, la aceasta universitate, pentru ca cei doi sunt actorii principali. Un alt actor, ”servit” de Nedeff cu articole ISI, pentru care, probabil, inchide ochii la multe fapte de coruptie, este chiar Ministrul Secretar de Stat Gigel Paraschiv (insusi Nedeff se lauda ca are sustinere ”sus” si nimeni nu il atinge!)http://omicron.ch.tuiasi.ro/EEMJ/pdfs/vol13/no7/10_609_Nadabaica_14.pdf. Miza pe termen lung este consolidarea unei structuri de tip mafiot prin inlaturarea sau/si compromiterea celor care au mai ramas cinstiti,
structura in care interesul general este si va fi folosit pentru satisfacerea unor interese personale si de grup, avand, pe langa fraudarea banului public si un grav impact asupra calitatii in educatie!

SOLICITARE

Domnule Ministru, va solicitam prezenta Corpului de Control al Ministerului, din care sa nu faca parte cei 2 angajati
ai ministerului, pentru a constata gravele faptele de abuz in functie in forma continuata comise de rectorul Nedeff si marionetele sale!

Un comentariu

  1. Traian Basescu spune:

    Acolo sunt mai multi ca el.
    Multi plagiatori, mult nepotism, hotie in familie.
    Sa traiti bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com