Scandal între revolutionarii din Bacau

Iordache Ciuperca, presedintele Asociatiei 22 decembrie 1989 „Fratie si Dreptate, este acuzat ca a devenit revolutionar cu acte false. El a fost reclamat la Comisia Parlamentara a Revolutionarilor din decembrie 1989, care îi va analiza dosarul.

 Iordache Ciuperca este contestat de majoritatea revolutionarilor din Bacau, pe motiv ca pâna în 2002 acesta nu avea nici certificat de revolutionar si nici nu fusese validat în Monitorul Oficial, asa cum cerea legea. Cazul lui a fost reclamat si la Comisia Parlamentara pentru Problemele Revolutionarilor, care în primele luni ale anului viitor va lua o decizie. Daca se va constata ca dosarul cuprinde acte false si declaratii mincinoase, dosarul va ajunge la Parchetul General. „Avem peste 1500 de contestatii primite, din care 300 sunt din partea unor revolutionari, care contesta calitatea de revolutionar a altora. Acolo unde gasim acte false sau argumente împotriva unor pretinsi revolutionari, trimitem sesizarile la Parchet. Zilele acestea am trimis doua cazuri de acest fel“, a spus senatorul Raymond Luca, presedintele Comisiei Parlamentare a Revolutionarilor din decembrie 1989. Senatorul a mai accentuat asupra faptului ca magistratii ar putea dispune, în cazul falsilor revolutionari si confiscarea bunurilor primite ilicit.

Revolutionarii nu l-au vazut pe Iordache Ciuperca la Revolutie, în Bacau

Constantin Ciobotaru, presedintele „Asociatiei Revolutionarilor Anticomunisti din decembrie 1989“ a fost în zilele Revolutiei asistent medical, pe lânga IMGB. El crede ca în afara celor implicati direct în lupte si a urmasilor eroilor revolutiei, au aparut multi cu acte false. „Eu nu l-am vazut pe Ciuperca pâna în 2000 la nicio manifestare. Nu a aparut nici în Monitorul Oficial pâna atunci, iar certificatul lui este emis abia în 2002“, a spus Ciobotaru. În decembrie 1989, multimea s-a strâns în fata Prefecturii. Printre cei care au fost la balconul cladirii si au avut discursuri curajoase se numara nume care au rezonanta si astazi: Viorel Hrebenciuc, Dumitru Sechelariu, Corneliu Iacobov, Geo Popa, Mihail Olariu, Aurel Acatincai, profesorul Gheorghe Neagu, s.a. „Nu este pe lista. Poate a fost la municipiu, dar eu nu l-am vazut“, a spus Aurel Acatincai. Si revolutionarul Mihail Olariu, devenit ulterior procuror, si acum, la pensie, avocat,  nu-l recunoaste pe Ciuperca. „Eu spun ca nu este revolutionar. Exista o succesiune a lucrurilor. Nu apare pe primele liste. A devenit ulterior revolutionar“, a spus Mihail Olariu. Istoricul Sendrea a studiat problema revolutionarilor bacauani. „El si cu Vionel Zota îsi spun revolutionari, mai sunt si altii care au obtinut certificatul dupa 2000. În Bacau avem 63 de revolutionari, din care 11 sunt la Onesti, desi nu s-a tras niciun glonte“, a spus Sendrea.

În replica, Iordache Ciuperca afirma ca are toate actele în regula si ca a fost revolutionar, în Bacau, chiar daca are certificatul mai nou. „Sunt la pozitia a sasea pe lista. Am documentele în regula, figurez pe ambele tabele. Va pot spune numele ofiterilor de militie si securitate care erau la Prefectura“, a spus Ciuperca.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com