Satra de caldarari ”Stanescu” si-a pus corturile la Buhoci (Galerie foto-video)

Codrii de la Buhoci au prins culoare de cand aici si-au asezat corturile peste 120 de romi caldarari. Ca din senin au aparut fuste inflorate, cai, cazane, fier vechi, Dacii taiate cu toporul, puradei care alearga în toate directiile si cateva gaste care nu-si gasesc locul. De loc, caldararii sunt din Darmanesti. Pana iarna ei migreaza in grup compact, cu satra prin tot judetul si chiar in Vaslui sau Vrancea. Pe toti îi cheama Stanescu. ”Pe noi ni chiama Stanescu. Asta e numele de familie. Cand tiganii au fost deportati pana la Bug si Nistru nu se stia cum ii cheama. Si le-a spus Stanescu la toti”, a spus Ion Stanescu. Pe cinci dintre ei ii cheama Ion, pe alti trei George. Copii au nume mai pitoresti: Spania, Lamaita, Mercedes, Leu sa.

Ion si George Stanescu sunt batranii satrei. Tot ei sunt specialistii in cazane de tuica facute din cupru. Unul mare de 150 de kilograme costa 1800 de lei, un ibric de cafea, 50 de lei. ”Cam trei zile dureaza munca la un cazan. Nu are moarte! Tine si 50 de ani. Nu am avut niciodata suparari de la oameni”, a spus Geoerge Stanescu.

 

Romii din satra de la Buhoci sunt primitori. ”Veniti la masa! Avem ceva ce nu ati mancat”, ne-au intampinat bucurosi Mariana si George Stanescu. Ei spera ca aparitia la ziare si televiziune sa-i ajute la vanzarea cazanelor. ”Sa vina sa filmeze, sa ne vedem la televizor. Sa-mi aduceti un ziar”, a spus Mariana, care stie sa citeasca. O alta femeie ajuta la cantarirea fierului vechi, colectat de la satenii din Buhoci.

 

”Luam si carcase de Dacii. Pe asta am taiat-o cu toporul. Le caram cu calul. Pentru asta trebuie sa avem grija de animal, sa aiba putere”, a spus un caldarar. Fierul este vandut unui intermediar din Bacau, care le da pe langa bani si foi de cupru la pret redus. Deltfel, romii nomazi castiga destul de bine. ”Noi nu muncim iarna. Atunci stam pe loc si consumam ce am castigat pe drumuri. Aici la Buhoci vom sta cam o luna. Apoi mergem in alta padure. De obicei ne asezam in paduri, la marginea comunelor, ca sa nu se ia politistii de noi”, a spus Ion Stanescu.

Casele din Darmanesti au fost lasate in seama vecinilor romani. „Casele sunt aproape goale. Am dus televizoarele si ce aveam mai buni la cumetrii romani si ni le dau inapoi cand ajungem iarna acasa”, a spus George Stanescu.




Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , ,

Un comentariu

  1. Din Darmanesti spune:

    Poate ii ia apa de pe unde se duc si le mai scade numarul ca la noi nu se mai poate de raul lor.
    Astia mai sunt cum mai sunt, dar sunt veniti in ultimii ani de pe unde i-a mai alungat lumea si au venit tot la noi. Mai nasol e ca nu prea mai poti umbla noaptea pe drumurile alea prin Bratulesti ca se iau de tine. Au patit-o mai multi.
    Cred ca trebuie fugariti nitzel se de aici ca altfel nu se poate.
    Politia nu ia nici o masura, bani de la primarie sug cu ajutoarele lor sociale, curent electric nu platesc, ca cine se duce sa le citeasca contorul si multe altele.

    Nu mai zic ca m-am saturat de ei ca sunt si rai de mama lor de natura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com